Untul de cocos, un produs de nuca de cocos versatil si popular , serveste atat ca ingredient, cat si ca condiment.
Acest articol exploreaza proprietatile sale nutritionale, beneficiile si dezavantajele potentiale si analizeaza diversele utilizari.
Ce este untul de cocos?
Untul de cocos este o forma tartinabila de carne de cocos. Produsul este facut prin piureul pulpei de nuca de cocos intr-o consistenta asemanatoare untului.
Produsele populare precum „Mana de cocos” sunt o forma de unt de cocos.
Gust si textura
In ciuda numelui sau „unt”, nu seamana cu untul obisnuit. In schimb, untul de cocos ofera un gust usor cremos si usor dulce, cu o textura fibroasa, usor granulata, asemanatoare untului de nuci precum untul de migdale.
In general, untul de cocos ofera un gust placut si placut si poate adauga multa aroma si textura preparatelor ca ingredient. Acestea fiind spuse, multi oameni folosesc untul de cocos ca condiment. De exemplu, intinderea acestuia pe paine prajita sau incorporarea in curry picant.
Utilizari
Untul de cocos isi gaseste drumul in deserturi si sosuri preambalate. Este acelasi din punct de vedere nutritional cu un alt produs din nuca de cocos cunoscut sub numele de „nuca de cocos crema”, cu distinctia notabila care se afla in formele lor. In timp ce untul de cocos este facut piure intr-o consistenta tartinabila, nuca de cocos crema este modelata si presata intr-o forma solida asemanatoare batonului.
Aceste doua produse din nuca de cocos sunt destul de asemanatoare in afara de aceasta. Untul de cocos este preferat pentru tartinare, in timp ce nuca de cocos crema poate fi rasa peste vase. Cu toate acestea, ele sunt interschimbabile in retetele care necesita oricare.
La temperatura camerei, untul de cocos ramane moale si tartinabil, dar se poate solidifica la temperaturi sub 78 ° F (25 ° C), punctul de topire al uleiului de nuca de cocos (1).
Cum difera de uleiul de cocos?
Distinctia dintre untul de cocos si uleiul de cocos este clara: in timp ce primul contine intreaga carne de nuca de cocos, uleiul de cocos consta exclusiv din continutul concentrat de grasime al nucii de cocos.
In consecinta, untul de cocos ofera fibre, vitamine si minerale, prezentand un profil nutritional mai cuprinzator.
In plus, uleiul de cocos este de obicei folosit ca ulei de gatit, in timp ce oamenii folosesc untul de cocos ca condiment sau ingredient in diferite retete.
Care este profilul nutritional al untului de cocos?
Tabelele ulterioare ilustreaza valorile nutritionale complete ale untului de cocos pe uncie (28 g) portie .
Toate datele nutritionale au fost obtinute din baza de date FoodData Central a USDA (2).
Valorile zilnice procentuale (% Valoarea zilnica) au fost calculate folosind datele USDA alaturi de valorile zilnice recomandate de FDA (3).
Micronutrienti
Produsele cu unt de cocos enumerate in baza de date USDA nu dispun de informatii complete despre continutul lor de vitamine si minerale.
Prin urmare, urmatoarele date privind compozitia de vitamine si minerale sunt derivate din intrarea USDA pentru „nuca de cocos crema”.
Dupa cum am mentionat anterior, singura diferenta dintre nuca de cocos crema si untul de cocos consta in forma si textura lor, in timp ce raman identice din punct de vedere nutritional.
Urmatoarele date de vitamine si minerale se bazeaza pe o portie pe uncie (28 de grame) (4).
Vitamine
VitaminAmount% Daily ValueColina––Folat, DFE2,55 mcg0,6%Vitamina A, RAE0 mcg0%Vitamina B1 (tiamina)0,017 mg1,4%Vitamina B2 (riboflavina)0,029 mg2,2%Vitamina B3 (niacina)0,173 mg. %Vitamina B5 (acid pantotenic)0,23 mg4,6%Vitamina B60,086 mg5,1%Vitamina B120 mcg0%Vitamina C0,425 mg0,5%Vitamina D0 mcg0%Vitamina E––Vitamina K–– Tabelul 2: Compozitia vitaminelor unt de cocos pe uncie (28 g) portie
Untul de cocos contine o cantitate relativ mica de majoritatea vitaminelor.
Minerale
MineralCantitate% Valoare zilnicaCalciu7,37 mg0,6%Cupru0,229 mg25,4%Fier0,953 mg5,3%Magneziu26,1 mg6,2%Mangan 0,788 mg34,2%Fosfor59,3 mg4,7%Potasiu156 mg3. Seleniu––Sodiu10,5 mg0,5%Zinc0,578 mg5,3% Tabelul 3: Compozitia minerala a untului de cocos pe uncie (28g) portie
Untul de cocos ofera o gama variata de minerale esentiale si este o sursa deosebit de buna de cupru si mangan.
Beneficiile untului de cocos
Iata o schita a beneficiilor generale pe care le ofera untul de cocos:
- Sursa bogata de fibre: O singura portie de unt de cocos ofera patru grame de fibre, ceea ce inseamna un continut ridicat de fibre. Majoritatea fibrelor din nuca de cocos sunt insolubile, ceea ce poate ajuta la adaugarea de volum a scaunelor si la promovarea regularitatii (5).
- Fara lactate : In timp ce untul de cocos nu contine lactate, poate contribui la o textura cremoasa a alimentelor intr-un mod similar. Aceasta caracteristica il face o optiune potrivita pentru persoanele cu alergii sau sensibilitati la produsele lactate. Avand in vedere ca este 100% pe baza de plante, untul de cocos este, de asemenea, o alegere potrivita pentru cei care urmeaza o dieta vegana.
- O sursa buna de minerale: Doar 28 de grame de unt de cocos contin mai mult de 25% din valoarea zilnica pentru cupru si mangan si mai mult de 5% din valoarea zilnica pentru fier, magneziu si zinc.
- Versatilitate: foarte adaptabil, untul de cocos poate fi folosit in moduri similare untului de nuci. Se gaseste de obicei in curry, supe si tocane atunci cand se doreste un gust mai cremos sau mai bland. Cu gustul sau usor dulce, crema de cocos functioneaza bine si in retetele de deserturi.
Dezavantaje potentiale
In ciuda proprietatilor sale benefice, untul de cocos are si cateva dezavantaje clare, rezumate mai jos:
- Cheltuieli: untul de nuca de cocos este relativ costisitor, vanzandu-se cu amanuntul de la aproximativ 7 la 15 USD per borcan de 15 uncii (425 g). In comparatie, un baton de nuca de cocos crema, care ofera proprietati nutritionale similare, poate fi achizitionat cu doar 2 USD per 200g+ baton.
- Alergii: In timp ce alergia la nuca de cocos este relativ rara, statisticile dintr-un sondaj reprezentativ la nivel national care a implicat 78.851 de participanti indica faptul ca aproximativ 0,39% din populatia SUA are o alergie la nuca de cocos, ceea ce inseamna aproximativ 1 din 260 de persoane (6). Orice persoana care suspecteaza ca are o alergie la nuca de cocos ar trebui sa evite untul de cocos si sa solicite indrumare de la medicul sau sau de la un profesionist medical de incredere.
- Bogat in grasimi saturate: O singura uncie (28 g) de unt de cocos contine 15 grame de grasimi saturate, echivalentul a 75% din valoarea zilnica recomandata de 20 de grame (3). Aportul ridicat de grasimi saturate poate duce la niveluri crescute de colesterol LDL, care sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare (7, 8).
- Usor de consumat in exces : Similar untului de nuci, untul de cocos este o sursa foarte densa de energie si concentrata de grasimi si calorii generale. Acest lucru poate fi bine atunci cand respectati utilizarea recomandata, care este de aproximativ doua linguri (o uncie) intr-un fel de mancare impartit intre mai multe persoane. Cu toate acestea, adaugarea de linguri pline la o singura masa pentru o persoana ar creste semnificativ atat caloriile, cat si continutul de grasimi. Cu alte cuvinte, este crucial sa consumi unt de cocos cu moderatie.
Idei despre cum sa utilizati untul de cocos
Dupa cum am mentionat in acest articol, untul de cocos ofera o versatilitate excelenta si il putem folosi in numeroase moduri.
Pentru a oferi o idee mai buna asupra versatilitatii sale, iata cateva moduri in care untul de cocos poate fi folosit:
- Curries, supe si tocane: incorporeaza o portie de unt de cocos in curry, supe sau tocane pentru a oferi un gust cremos, usor dulce. In plus, adaugarea de unt de nuca de cocos poate modera picantenta curryului fierbinte.
- Cafea sau bauturi pe baza de cacao: Cand este adaugat la cafeaua neagra, untul de cocos actioneaza ca un cremator, oferind o bautura putin mai dulce si mai cremoasa. De asemenea, va functiona bine in acest sens atunci cand este adaugat la bauturi de cacao neindulcite.
- Tartinat: este obisnuit ca oamenii sa foloseasca untul de cocos ca unt pe alimente precum clatite, paine prajita si vafe.
- Inlocuitor de lapte de cocos: Amestecati o portie de uncie (aproximativ doua linguri) de unt de cocos cu o jumatate de cana de apa fierbinte. Untul de cocos se va dizolva, oferind o alternativa la laptele de cocos.
- Faina de ovaz/terci: Incorporati o lingurita de unt de cocos in fulgi de ovaz gatiti pentru o textura mai cremoasa si o nota de aroma de nuca de cocos.
- Smoothies: Adaugarea unei lingurite de unt de cocos la un smoothie ii imbunatateste textura, introducand o aroma de nuca de cocos usor dulce.
- Coacerea: untul de cocos poate fi un ingredient intr-o gama diversa de produse de panificatie, de la paine la prajituri si prajituri. Folosit in acest fel, confera o nota de dulceata si umiditate acestor alimente.
Aceste idei sunt doar o mica selectie a modurilor in care putem folosi untul de cocos. Din fericire, o simpla cautare online poate oferi o gama larga de retete cu unt de cocos de explorat.
Este untul de cocos o alegere sanatoasa?
Untul de cocos nu este cu adevarat un aliment care ofera nutrienti valorosi pe care nu ii putem gasi in alta parte.
In plus, este destul de bogat in grasimi saturate si calorii totale. Trebuie avut grija sa nu-l consumati in exces.
Acestea fiind spuse, untul de cocos poate imbunatati in mod semnificativ gustul si textura diferitelor alimente. Folosit ocazional in cantitati modeste, untul de cocos se poate incadra intr-un model alimentar general sanatos.