Afinele roșii

Categories Dieta & FitnessPosted on

Afinele (Vacciunium myrtillus) conțin substanțe valoroase care aduc numeroase beneficii sănătății noastre. Afinele împiedică acțiunea radicalilor liberi, întăresc sistemul cardiovascular și vasele capilare, contribuie la prevenirea cheagurilor de sânge. Afinele sunt de mare ajutor și în afecțiunile gastrointestinale.

 

 

Afinele sunt bogate în vitamina C, fibre, vitaminele K și E și foarte multi fotonutrienți care fac subiectul a numeroase cercetări științifice datorită beneficiilor uimitoare. Afinele au un conținut bogat de substanțe fitochimice cum ar fi acizii fenolici, proantocianidinele, antocianinele (pigmenții care dau culoare afinelor), flavonoidele (quercitina, myricetina, kempferol) și acidul elagic, o componentă naturală care poate inhiba creșterea tumorilor.


Consumul frecvent de afine roșii scade riscul de infecții și prin aceasta reduce dozele de antibiotice, o problemă globală de sănătate. Afinele sunt pe drept lăudate în cărțile despre plante pentru că au un efect pozitiv asupra funcționării vaselor de sânge. Afinele pot ajuta și la îndepartarea diareii. Afinele și sucul de afine protejează ficatul și le puteți avea în vedere în cura de detoxifiere a organismului și pentru întărirea imunității.
Pentru că reglează nivelul zahărului în sânge, afinele pot fi consumate și de către persoanele care țin cură de slăbire sau doresc să slăbească sănătos și pe termen lung.

 
Rol antibacterian
Afinele roșii, merișoarele, conțin elemente care impiedică activitatea bacteriei responsabile pentru infecțiile tractului urinar și dezvoltarea acesteia în celulele peretului vezical. Locuitorii din zonele bogate în afine roșii își tratau încă din vechime o serie de boli, în special cele ale tractului urinar, consumând aceste fructe. Acest fapt a atras atenția oamenilor de știință, care au inițiat ample programe de cercetare asupra afinelor roșii. Timp de mulți ani, cercetătorii au crezut că abilitatea afinelor și sucului de afine de a ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar este legată de aciditatea puternică a acestor fructe. Cercetările recente au demonstrat că nu aciditatea ci structura specială aproantocianidinelor care acționează ca o barieră în calea bacteriilor care s-ar putea instala altfel pe mucoasa tractului urinar. Afinele sunt de mare ajutor și în prevenirea ulcerului gastric.

afine2
Beneficii anti-inflamatorii
Proprietățile anti-inflamatorii ale afinelor ne pot ajuta și să reducem riscul apariției bolilor parodontale. Inflamația gingiilor poate deteriora țesuturile care susțin dinții. Fitonutrienții din afine ajută la reducerea inflamațiilor. Consumul alimentar de afine a fost dovedit că reduce inflamația intestinelor (colonului în special) și optimizează echilibrul bacteriilor în tractul nostru digestiv.

 

afine
Afine pentru sănătatea inimii
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, Universitatea din Maine, Orni și School of Medicine de la Universitatea din Louisville, Kentucky, au descoperit că afinele pot avea un rol de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, diminuând afectarea celulelor creierului cauzate de accidente cerebrale.

Guest post by Mircela Ionela Ilca

Lasă un răspuns