10 tipuri de portocale si valorile lor nutritionale

Categories Dieta & FitnessPosted on

Portocalele sunt o varietate de fructe delicioasa si suculenta, cunoscuta pentru aroma lor dulce. De asemenea, ofera unele beneficii nutritionale, continutul lor ridicat de vitamina C fiind in centrul atentiei. Cu toate acestea, exista numeroase tipuri de portocale si fiecare are proprietati nutritionale si profiluri gustative unice.

In acest articol, analizam valorile nutritionale a zece tipuri comune de portocale. Veti gasi informatiile nutritionale de baza si continutul de vitamina C pentru fiecare soi, prezentate atat la 100 de grame, cat si per fruct, pentru a tine seama de diferitele dimensiuni si greutati.

Daca nu se specifica altfel, sursa tuturor datelor nutritionale este baza de date FoodData Central a USDA.

Am calculat, de asemenea, valorile zilnice procentuale (% DV) pe baza valorilor zilnice publicate de FDA.

1) Portocala cu sange

Portocalele sanguine prezinta o varietate unica de portocale, caracterizata prin pulpa rosie intensa si gustul dulce. Ca si alte fructe rosii , aceasta nuanta rosie provine din continutul lor de antociani.

Printre portocalele sanguine, exista trei soiuri principale: moro, tarocco si sanguinello. Primele doua provin din Italia, in timp ce cele din urma provin din Spania (1).

Soiul moro este cel mai comun si distinct cu carnea rosie. Tarocco are o culoare putin mai blanda, in timp ce sanguinello are o pulpa inchisa, rosiatica-violet.

Dincolo de culoarul cu fructe, este posibil sa vezi portocale sanguine folosite intr-o gama de produse de desert si cocktail datorita culorii lor atragatoare.

Iata valorile nutritionale pentru portocalele sanguine, obtinute din baza de date nutritionala Trustwell (2):

NumeCantitate Per 100g% DVAcantitate per 148g Portocala de sange% DVCalori47 kcal70 kcalCarbohidrati10,14 g3,7%15,0 g5,5%Fibre1,78 g6,4%2,64 g9,4%Zaharuri8,34 g12,35 gGrasimi. g1,3%Proteine0,68 g1,4%1,0 g2%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu0 mg0%0 mg0%Vitamina C44,59 mg50%66,0 mg73,3%

2) Cara Cara Orange

Portocala Cara Cara, cunoscuta stiintific sub numele de „Citrus sinensis „Cara Cara”, este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de portocale (3).

Dimensiunea sa seamana foarte mult cu portocalele sanguine si are si o pulpa rosiatica. Cu toate acestea, aceasta nuanta rosie este mai mult de un rosu portocaliu decat rosul intens al portocalelor sanguine.

In ceea ce priveste gustul, portocalele Cara Cara poarta o nota putin mai amara decat portocalele sanguine.

Un fapt interesant despre portocala Cara Cara este originea sa, care are originea intr-o mutatie a unui portocal buric. Descoperirea a avut loc in 1976 in Venezuela (3).

Pentru o prezentare detaliata a valorilor nutritionale ale portocalei Cara Carqa, consultati tabelul de mai jos, cu datele provenite din baza de date nutritionala Trustwell (2):

NumeCantitate Per 100g% DVACantitate Per 154g Cara Cara Portocala% DVCalorii52 kcal80 kcalCarbohidrati12,34 g4,5%19,0 g6,9%Fibre1,95 g7,0%3,0 g10,7%Zaharuri9,09 g14,0 gGrasimi0 gPro g1,3%1,0 g2%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu0 mg0%0 mg0%Vitamina C58,44 mg64,9%90,0 mg100%

3) Clementina

Clementinele, cunoscute stiintific sub numele de Citrus x clementina, sunt un fruct hibrid din portocale dulci si mandarina, Originea lor dateaza din 1902 in Algeria (4).

Dintre diferitele optiuni de portocale, clementinele sunt una dintre cele mai mici, cantarind de obicei aproximativ 74 de grame. O clementina este 87% apa in greutate (5).

Spre deosebire de alte specii mici de portocale, clementinele sunt fara seminte si au pielea usor de decojit, ceea ce le face oarecum fara probleme.

Combinatia acestor caracteristici atragatoare, impreuna cu carnea lor dulce si suculenta, contribuie la popularitatea clementinelor.

Acum, sa ne uitam la proprietatile nutritionale ale unei clementine tipice (5):

NumeCantitate Per 100g% DVACantitate Per 74g Clementina% DVCalorii47 kcal35 kcalCarbohidrati12,0 g4,4%8,88 g3,2%Fibre1,7 g6,1%1,26 g4,5%Zaharuri9,18 g6,79 gGrasimi0,10 g0,10 g. .1%Proteine0,85 g1,7%0,63 g1,3%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu1 mg<0,1%0,74 mg<0,1%Vitamina C48,8 mg54,2%36,1 mg40,1%

4) Kumquat

Desi nu sunt clasificate drept portocale botanice adevarate, kumquats impart un loc in aceeasi familie de citrice, Rutacea, ca si portocalele (6). Au denumirea stiintifica de Citrus japonica.

In ceea ce priveste aspectul, kumquats seamana izbitor cu portocalele, dar au dimensiunea aproximativa a unei rosii cherry. In consecinta, fiecare fruct de kumquat cantareste doar aproximativ 19 grame (7).

Spre deosebire de portocale, oamenii se bucura de obicei de intregul kumquat, inclusiv de coaja fructului. Aceasta trasatura unica este motivul pentru care kumquats au un continut ridicat de fibre in comparatie cu alte tipuri de portocale.

Putem urmari originea acestor fructe mici in China si prima mentiune inregistrata a kumquats dateaza din anul 1178 (8).

Kumquats au un gust de citrice proaspat, suculent, dulce si acru. Cu toate acestea, sunt considerabil mai acide decat portocalele dulci.

Iata valorile nutritionale ale kumquat-ului (7):

NumeCantitate Per 100g% DVACantitate Per 19g Kumquat% DVCalorii71 kcal14 kcalCarbohidrati15,9 g5,8%3,02 g1,1%Fibre6,5 g23,2%1,24 g4,4%Zaharuri9,36 g1,78 gGrasimi 0,806% .2%Proteine1,88 g3,8%0,36 g0,7%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu10 mg0,4%1,9 mg<0,1%Vitamina C43,9 mg48,8%8,34 mg9,3%

Pentru mai multe informatii despre kumquats, consultati urmatorul ghid:

Kumquat: Ce este acest fruct citric unic?

5) Mandarina

Mandarinele, cunoscute stiintific ca Citrus reticulata, sunt citrice mici originare din Asia de Sud-Est (9).

Comparativ cu alte soiuri de portocale mici, precum clementinele, mandarinele sunt ceva mai mari, cu o greutate medie de 88 de grame.

Exista numeroase soiuri de mandarine, iar unele tipuri contin seminte, in timp ce altele sunt fara seminte.

Este de remarcat faptul ca alte soiuri de portocale, cum ar fi clementinele si mandarinele, apartin categoriei mai largi de mandarine.

Folosind datele din baza de date NCC Food and Nutrient, iata proprietatile nutritionale ale unei mandarine tipice (10):

NumeCantitate Per 100g% DVAcantitate Per 88g Mandarin% DVCalorii53 kcal47 kcalCarbohidrati13,34 g4,9%11,74 g4,3%Fibre1,80 g6,4%1,58 g5,6%Zaharuri10,58 g9,31 gGrasimi 0,4%0,301 .4%Proteine0,81 g1,6%0,71 g1,4%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu2,0 mg<0,1%1,76 mg<0,1%Vitamina C26,7 mg29,7%23,50 mg26,1%

6) Navel Orange

Portocalele pentru buric sunt portocalele comune pe care le putem gasi pe rafturile magazinelor alimentare si se lauda cu o culoare portocalie stralucitoare.

Sunt recunoscute datorita formei lor mari si rotunde. Portocala de buric este de obicei fara seminte si suculenta, cu o aroma dulce si putin amaraciune.

In medie, o portocala de buric cantareste aproximativ 140 de grame (11).

Cunoscute stiintific sub numele de Citrus sinensis, portocalele pentru buric sunt cunoscute si ca „portocale dulci”. Aceste portocale dulci isi iau numele de la forma umana a buricului gasita pe o parte a fructului.

Interesant este ca portocala de buric este de fapt un fruct hibrid de pomelo si mandarin (12).

Mai jos, veti gasi un tabel care afiseaza valorile nutritionale tipice ale portocalelor pentru buric (11):

NumeCantitate Per 100g% DVAcantitate per 140g Navel Orange% DVCalorii49 kcal69 kcalCarbohidrati12,5 g4,5%17,5 g6,4%Fibre2,2 g7,9%3,08 g11%Zaharuri8,5 g11,9 gGrasimi0,10,20% g. 3%Proteine0,91 g1,8%1,27 g2,5%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu1 mg<0,1%1,4 mg<0,1%Vitamina C59,1 mg65,7%82,7 mg91,9%

7) Satsuma

Satsumas, cunoscut stiintific sub numele de Citrus unshiu, este un soi mic si popular de portocale, cu origini in Asia de Est.

Interesant este ca cea mai veche mentiune inregistrata despre satsuma dateaza cu peste 700 de ani in urma in Japonia, desi se crede ca isi are originea in China (13).

Caracterizate prin dimensiunea lor mica pana la medie, satsuma sunt usor de curatat si sunt adesea fara seminte, facandu-le o gustare convenabila cu fructe. Gustul lor dulce le-a castigat recunoasterea ca favoriti ai consumatorilor.

Fructul isi ia numele „satsuma” din vechea provincie Satsuma din Japonia, unde aceste portocale au fost cultivate pentru prima data comercial (13).

Un satsuma tipic cantareste aproximativ 60 de grame. Acum, sa ne uitam la valorile lor nutritionale, pe baza datelor nutritionale din baza de date Trustwell (2):

NumeCantitate Per 100g% DVAcantitate Per 60g Satsuma% DVCalorii41 kcal25 kcalCarbohidrati9,83 g3,6%5,90 g2,1%Fibre1,33 g4,8%0,80 g2,9%Zaharuri8,50 g5,10 gGrasimi 0,20% g2,1% .2%Proteine0,92 g1,8%0,55 g1,1%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu1,67 mg0,1%1 mg<0,1%Vitamina C26,67 mg29,6%16,0 mg17,8%

8) Portocala de Sevilla (Portocala amara)

Portocalele de la Sevilla, cunoscute stiintific sub numele de Citrus x aurantium, sunt de dimensiuni mici spre mijlocii, cu o forma rotunda (14).

Alte denumiri comune pentru portocalele de la Sevilla includ portocala amara si portocala acru.

In timp ce se crede ca originile lor se regasesc in Asia de Sud-Est, portocalele de la Sevilla au fost introduse in Spania inca din secolul al X-lea (15).

Amaraciunea distinctiva a portocalelor din Sevilla le face o alegere traditionala pentru prepararea marmeladei, deoarece zaharul poate echilibra si neutraliza gustul amar. Spre deosebire de alte tipuri de portocale, acestea nu sunt consumate in mod obisnuit ca fructe intregi.

Din pacate, nu exista o intrare de date nutritionale de incredere pentru portocalele amare per fruct intr-o baza de date nutritionala importanta.

Cu toate acestea, Universitatea din Purdue ofera valorile nutritionale ale fructelor la 100 de grame, pe baza mai multor mostre, dupa cum se arata mai jos (16):

Nume Cantitate Per 100 g% DVCalorii37 – 66 kcalCarbohidrati9,7 – 15,2 g3,5 – 5,5%Fibre0,4 g1,4%Zaharuri––Grasimi0,1 g0,1%Proteine0,6 – 1,0 g1,2 – 2,0%Colesterol0 mg ––Vitamina C45 – 90 mg50 – 100%

9) Mandarina

Mandarinele, care fac parte din clasa mai larga de mandarine, sunt un alt soi de portocale dulci si mic.

Aceste portocale de dimensiuni mici pana la mijlocii au un gust dulce si piele usor de decojit, facandu-le o alegere populara de citrice.

Cu toate acestea, mandarinele au o usoara aciditate care merge alaturi de aroma lor generala dulce.

Cunoscute stiintific sub denumirea de „Citrus mandarina”, se crede ca mandarinele isi au originea in Asia de Sud-Est (17).

Din punct de vedere nutritional, mandarinele au un profil nutritional asa cum se arata mai jos (18):

NumeCantitate Per 100g% DVAcantitate Per 109g Mandarina% DVCalorii53 kcal58 kcalCarbohidrati13,3 g4,8%14,5 g5,3%Fibre1,8 g6,4%1,96 g7,0%Zaharuri10,6 g11,6 gGrasimi 0,304% g5,3% .4%Proteine0,81 g1,6%0,88 g1,8%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu2 mg0,1%2,18 mg0,1%Vitamina C26,7 mg29,7%29,1 mg32,3%

10) Valencia Orange

Portocalele Valencia sunt portocale medii spre mari, dulci si suculente, cu note usor acide.

In mod surprinzator, in ciuda faptului ca contin „Valencia” in numele lor, aceste portocale au radacini in California, Statele Unite.

Creditul pentru cultivarea primelor portocale Valencia ii revine lui William Wolfskill din California, care le-a numit dupa Valencia din Spania, care era renumita pentru portocalele sale dulci (19, 20).

Datorita continutului lor ridicat de suc, portocalele Valencia joaca un rol semnificativ in productia comerciala de suc de portocale (21).

Iata proprietatile nutritionale tipice ale portocalelor Valencia (22):

NumeCantitate Per 100g% DVAcantitate Per 121g Portocala Valencia% DVCalorii49 kcal59 kcalCarbohidrati11,9 g4,3%14,4 g5,2%Fibre2,5 g8,9%3,02 g10,8%Zaharuri––Grasimi0,3 g0,4%0,36 g. %Proteine1,04 g2,1%1,26 g2,5%Colesterol0 mg0%0 mg0%Sodiu0 mg0%0 mg0%Vitamina C48,5 mg53,9%58,7 mg65,2%

Cum sa mananci portocale in moduri diferite

Oamenii mananca de obicei portocale ca fructe intregi.

Cu toate acestea, exista numeroase alte moduri de a va bucura de ele, inclusiv urmatoarele:

  • Ca suc de portocale proaspat stors.
  • In smoothie-uri racoritoare.
  • Folosit ca ingredient in marinate, sosuri si sosuri.
  • Adaugarea unor segmente mici de portocale din clementine, mandarine si mandarine la salate ca ingredient proaspat si suculent.
  • Marmelada: facuta prin gatirea portocalelor cu zahar si apa.