15 tipuri de suc de fructe si valorile lor nutritionale

Categories Dieta & FitnessPosted on

Cand majoritatea oamenilor se gandesc la sucul de fructe, se gandesc la sucul de portocale sau de mere. Cu toate acestea, exista multe tipuri de suc de fructe dintr-o mare varietate de fructe diferite.

Acest articol prezinta unele dintre cele mai comune bauturi cu sucuri de fructe si valorile lor nutritionale cheie.

In plus, care sunt unele dintre potentialele beneficii si dezavantaje ale sucului de fructe?

Cate tipuri de suc de fructe exista?

Intr-adevar, se poate face suc din aproape orice fruct cu echipamentul potrivit.

Cu toate acestea, unele soiuri de sucuri de fructe sunt mai comune decat altele.

De exemplu, este posibil sa gasiti suc de mere, afine, portocale si ananas in aproape orice magazin alimentar de dimensiuni decente.

Acest articol ofera un ghid pentru saisprezece dintre cele mai comune sucuri, asa cum se arata in tabelul de continut. Fiecare dintre aceste sucuri are date nutritionale de renume disponibile in baza de date USDA.

Soiuri de suc de fructe

Vom examina acum cincisprezece tipuri populare de suc de fructe; toate sucurile acoperite sunt suc 100% pur, proaspat.

Cu alte cuvinte, nu contin ingrediente adaugate si nu sunt facute din concentrat.

Puteti gasi informatii generale despre caracteristicile si proprietatile nutritionale ale fiecarui tip de suc.

Sursa tuturor datelor nutritionale este baza de date FoodData Central a USDA.

Toate valorile zilnice (% DV) au fost calculate folosind datele USDA si valorile zilnice recomandate de FDA.

1) Suc de mere

Sucul de mere este o bautura dulce cu o culoare galbena tulbure, translucida.

In comparatie cu alte tipuri de suc, sucul de mere contine un continut relativ ridicat de zahar, ceea ce explica gustul sau dulce.

O ceasca de suc de mere de 248 g ofera urmatoarele valori nutritionale (1):

  • Calorii: 119 kcal
  • Carbohidrati: 28,1 g
  • Fibre: 0,5 g
  • Zaharuri: 25,1 g
  • Grasimi: 0,62 g
  • Proteine: 0,22 g

O cana de suc de mere ofera, de asemenea, o cantitate buna de mangan (8% DV) si potasiu (5% DV).

Pentru un ghid nutritional aprofundat al sucului de mere, va rugam sa consultati urmatorul articol:

Este sucul de mere bun pentru tine?

2) Suc de mure

Sucul de mure nu este la fel de popular precum sucurile mai comune precum portocalele si mere.

Cu toate acestea, este din ce in ce mai usor de gasit si are un gust dulce, dar usor acidulat.

Murele sunt, de asemenea, bogate in polifenoli, facand din sucul de mure o sursa concentrata a acestor compusi (2, 3).

Urmatorii nutrienti sunt prezenti intr-o cana de suc de mure de 248 g (4):

  • Calorii: 94 kcal
  • Carbohidrati: 19,3 g
  • Fibre: 0,25 g
  • Zaharuri: 19,1 g
  • Grasimi: 1,49 g
  • Proteine: 0,74 g

Sucul de mure ofera, de asemenea, cantitati mari de cupru (32% DV), vitamina K (32% DV), vitamina C (31% DV), vitamina E (15% DV), magneziu (13% DV), zinc (9% DV). ) si potasiu (7% DV).

3) Suc de afine

La fel ca sucul de mure, sucul de afine are un gust usor acid, dar dulce.

Sucul de afine are o culoare violet intens datorita nivelului ridicat de antociani (un tip de polifenol) (5).

La 248 g ceasca, sucul de afine ofera urmatorii nutrienti (6):

  • Calorii: 92 kcal
  • Carbohidrati: 23,4 g
  • Fibre: 3,97 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0,52 g
  • Proteine: 1,19 g

Sucul de afine contine cantitati moderat de vitamina K (26% DV), vitamina C (17% DV) si cupru (11% DV).

4) Suc de afine

Sucul de afine are o aroma mult mai tarta decat majoritatea celorlalte sucuri de fructe si contine mai putin zahar.

Din acest motiv, pe rafturile magazinelor este usor sa gasesti produse cu suc de afine indulcite.

Cu toate acestea, sucul este disponibil si in forma sa „neindulcita”.

Sucul de afine are o culoare rosie intensa care, ca si alte sucuri de fructe de padure, provine din continutul sau semnificativ de antociani (7).

O cana de suc de afine de 248 g ofera urmatoarele valori nutritionale (8):

  • Calorii: 79 kcal
  • Carbohidrati: 18,0 g
  • Fibre: 0,25 g
  • Zaharuri: 8,46 g
  • Grasimi: 0,84 g
  • Proteine: 0 g

In ceea ce priveste continutul de vitamine si minerale, sucul de afine furnizeaza o sursa buna de vitamina E (20% DV) si vitamina K (11% DV).

5) Suc de grepfrut

Sucul de grapefruit este un alt suc popular de fructe, cu un gust dulce, dar usor amar.

Acest gust amar provine din continutul de naringina din grapefruit, un polifenol flavonoid cu gust amar (9).

Sucul de grapefruit poate fi in doua culori: alb, care este galben pal si rosu/roz, care este cel mai frecvent.

Iata continutul nutritional al unei cani de suc de grapefruit de 247 g (10):

  • Calorii: 97 kcal
  • Carbohidrati: 22,8 g
  • Fibre: 0,25 g
  • Zaharuri: 22,6 g
  • Grasimi: 0,25 g
  • Proteine: 1,24 g

La fel ca majoritatea citricelor, un pahar de suc de grapefruit este o sursa buna de vitamina C (79% DV).

Sucul contine, de asemenea, cantitati moderate de potasiu (9% DV), magneziu (7% DV), cupru (9% DV) si tiamina (8% DV).

6) Suc de struguri

Strugurii au unul dintre cele mai mari continuturi de zahar dintre fructe.

Asa fiind, sucul de struguri are un gust foarte dulce.

In functie de tipul de struguri din care provine sucul, sucul de struguri poate fi de culoare violet intens sau galben pal.

Continutul nutritional per 253 g de ceasca de suc de struguri este urmatorul (11):

  • Calorii: 152 kcal
  • Carbohidrati: 37,4 g
  • Fibre: 0,51 g
  • Zaharuri: 35,9 g
  • Grasimi: 0,33 g
  • Proteine: 0,94 g

O cana de suc de struguri ofera, de asemenea, cantitati mari de mangan (26% DV) si potasiu (6% DV).

7) Suc de lamaie

Sucul de lamaie are o culoare galben pal tulbure si un gust acru.

Aceasta aciditate provine din nivelurile ridicate de acid citric ale lamailor (12).

Spre deosebire de alte bauturi cu sucuri, sucul de lamaie are un continut relativ scazut de zahar si un gust mai putin dulce.

O ceasca tipica de suc de lamaie de 244 g ofera urmatorii nutrienti (13):

  • Calorii: 54 kcal
  • Carbohidrati: 16,8 g
  • Fibre: 0,73 g
  • Zaharuri: 6,15 g
  • Grasimi: 0,59 g
  • Proteine: 0,85 g

La fel ca si alte sucuri pe baza de citrice, sucul de lamaie este bogat in vitamina C, o cana oferind 105% din valoarea zilnica.

Sucul de lamaie ofera, de asemenea, continut moderat de folat (12% DV) si potasiu (5% DV).

8) Suc de lime

Lamaile si limele sunt destul de asemanatoare ca gust si utilizare.

De asemenea, sucul de lamaie are un profil nutritional similar cu cel de lamaie.

Sucul de lamaie are o culoare tulbure de la galben pal spre verde si un gust acru.

Ca si sucul de lamaie, sucul de lamaie are un continut ridicat de acid citric. Cu toate acestea, are si un continut si mai mic de zahar decat sucul de lamaie.

O cana de suc de lamaie de 242 g are urmatoarele valori nutritionale (14):

  • Calorii: 61 kcal
  • Carbohidrati: 20,4 g
  • Fibre: 0,97 g
  • Zaharuri: 4,09 g
  • Grasimi: 0,17 g
  • Proteine: 1,02 g

Sucul de lamaie este o sursa buna de vitamina C (81% DV), potasiu (6% DV) si folat (6% DV).

9) Suc de portocale

Sucul de portocale este cel mai popular suc la nivel global si se vinde mai mult decat alte sucuri de fructe (15).

Este, de asemenea, una dintre cele mai dulci bauturi cu suc de fructe, cu un continut relativ ridicat de zahar.

O cana de suc de portocale de 248 g ofera urmatorul profil nutritional (16):

  • Calorii: 112 kcal
  • Carbohidrati: 25,8 g
  • Fibre: 0,5 g
  • Zaharuri: 20,8 g
  • Grasimi: 0,5 g
  • Proteine: 1,74 g

Sucul de portocale ofera o cantitate decenta de mai multe vitamine si minerale pe cana, inclusiv vitamina C (138% DV), tiamina (18% DV), folat (19% DV), potasiu (11% DV) si magneziu (6% DV). ).

10) Suc de ananas

Sucul de ananas are unul dintre cele mai mari continuturi de zahar dintre suc.

Bautura are un gust dulce si fructat, dar usor acidulat.

Sucul de ananas este larg raspandit si se numara printre cele mai comune sucuri de fructe disponibile in comert.

O ceasca de suc de ananas de 250 g are urmatorul profil nutritiv (17):

  • Calorii: 132 kcal
  • Carbohidrati: 32,2 g
  • Fibre: 0,5 g
  • Zaharuri: 25,0 g
  • Grasimi: 0,3 g
  • Proteine: 0,9 g

In special, sucul de ananas este una dintre cele mai bogate optiuni de sucuri de fructe in nutrienti.

In acest sens, o portie de ceasca ofera cantitati mari de vitamina C (28% DV), mangan (55% DV), vitamina B6 (15% DV), tiamina (13% DV), folat (11% DV), magneziu ( 7% DV) si potasiu (7% DV).

11) Suc de rodie

Sucul de rodie este o bautura cu suc adesea comercializata pentru continutul sau de polifenoli.

Acesti polifenoli includ niveluri ridicate de antociani si flavonoide (18).

Sucul de rodie are o culoare violet intens si o aroma dulce, dar usor acidulata.

O ceasca tipica de suc de rodie de 248 g contine acesti nutrienti (19):

  • Calorii: 134 kcal
  • Carbohidrati: 32,5 g
  • Fibre: 0,25 g
  • Zaharuri: 31,2 g
  • Grasimi: 0,72 g
  • Proteine: 0,37 g

Per portie de ceasca, sucul de rodie ofera, de asemenea, cantitati rezonabile de vitamina K (22% DV), folat (15% DV), potasiu (11% DV) si vitamina E (6% DV).

12) Prune Juice

Sucul de prune este un suc aromat realizat dintr-un singur ingredient din prune uscate.

Cu toate acestea, deoarece fructele uscate au un continut de apa mult mai mic decat fructele proaspete, contin mult mai mult zahar gram pentru gram.

Ca urmare, sucul de prune este o bautura intens dulce, cu continut ridicat de zahar. Are o culoare violet spre maro extrem de inchisa.

Iata valorile nutritionale pentru o cana de suc de prune de 256 g (20):

  • Calorii: 182 kcal
  • Carbohidrati: 44,5 g
  • Fibre: 2,56 g
  • Zaharuri: 42,0 g
  • Grasimi: 0,08 g
  • Proteine: 1,56 g

Sucul de prune contine un nivel ridicat de numeroase vitamine si minerale.

Acestea includ potasiu (15% DV), fier (17% DV), mangan (17% DV), vitamina C (12% DV), vitamina K (7% DV), cupru (19% DV), riboflavina (14% DV). DV), niacina (13% DV) si vitamina B6 (33% DV).

13) Suc de capsuni

Desi este mai dificil de gasit decat multe alte sucuri de fructe, sucul de capsuni este un alt suc pe baza de fructe de padure disponibil in comert.

Sucul de capsuni are o culoare rosie aprinsa si un gust usor dulce.

O cana de suc de capsuni de 240 g ofera urmatorii nutrienti (21):

  • Calorii: 91 kcal
  • Carbohidrati: 18,7 g
  • Fibre: 0,24 g
  • Zaharuri: 18,5 g
  • Grasimi: 1,44 g
  • Proteine: 0,72 g

In ceea ce priveste micronutrientii, o ceasca de suc de capsuni ofera cantitati mari de magneziu (12% DV), potasiu (7% DV), zinc (9% DV), cupru (30% DV), vitamina C (30% DV), niacina (7% DV), folat (6% DV), vitamina E (14% DV) si vitamina K (30% DV).

14) Tarta suc de cirese

Sucul de cirese este sucul de Prunus cerasus, o specie de cirese cunoscuta fie sub denumirea de visine sau cirese.

Spre deosebire de cirese, ciresele au o aroma pronuntata de tarta pe langa dulceata lor.

Acesta fiind cazul, sucul de cirese tarta are un gust unic de tarta si dulce.

O cana de suc de cirese de 269 g ofera urmatoarele valori nutritionale (22):

  • Calorii: 159 kcal
  • Carbohidrati: 36,9 g
  • Fibre: -
  • Zaharuri: 32,8 g
  • Grasimi: 1,45 g
  • Proteine: 0,83 g

Sucul de cirese tarta este, de asemenea, o sursa buna de tiamina (13% DV), cupru (12% DV), potasiu (9% DV), mangan (7% DV) si magneziu (7% DV).

15) Suc de rosii

Desi sunt considerate in primul rand o leguma culinara, rosiile sunt din punct de vedere botanic un fruct (23).

Sucul de rosii este un suc de un rosu intens, cu gust dulce, care isi capata culoarea de la nivelurile sale semnificative de licopen (24).

Licopenul este un carotenoid care poate avea mai multe efecte benefice asupra sanatatii umane (25).

O ceasca tipica de suc de rosii de 243 g ofera urmatoarele valori nutritionale (26).

  • Calorii: 41 kcal
  • Carbohidrati: 8,58 g
  • Fibre: 0,97 g
  • Zaharuri: 6,27 g
  • Grasimi: 0,71 g
  • Proteine: 2,07 g

O ceasca de suc de rosii este, de asemenea, o sursa bogata de vitamina C (189% DV), potasiu (11% DV), mangan (7% DV), magneziu (6% DV), cupru (11% DV) si tiamina ( 20).% DV), niacina (10% DV), vitamina B6 (10% DV) si folat (12% DV).

Pentru mai multe informatii despre beneficiile sale potentiale, consultati acest ghid nutritional pentru sucul de rosii .

Beneficiile si dezavantajele sucului de fructe

Sucul de fructe are beneficii nutritionale, precum si potentiale dezavantaje.

Iata o scurta prezentare generala a principalelor puncte de inteles.

Beneficii

In primul rand, sucul de fructe ofera o sursa concentrata de toate vitaminele si mineralele gasite in fructele proaspete.

Sucul este, de asemenea, o sursa semnificativa de polifenoli si alti fitonutrienti care pot avea beneficii.

Astfel, ca si produsele lactate , sucul contribuie si la starea vitaminelor si mineralelor.

In schimb, alte bauturi precum apa, ceaiul si cafeaua nu contribuie (sau contribuie minim).

In plus, consumul de suc poate fi uneori mai convenabil si mai consumator de timp decat fructele proaspete.

Un exemplu in acest sens ar fi sucul de ananas in comparatie cu taierea, spalarea si indepartarea coajei fructului de ananas.

Dezavantaje

La prepararea sucului, se pierd fibra si structura intregului fruct.

Acesta este un dezavantaj, deoarece majoritatea oamenilor nu consuma suficiente fibre alimentare, iar sucul nu le contine, in timp ce fructele intregi o fac (27).

In plus, revizuirile sistematice ale studiilor observationale extinse si ale studiilor clinice demonstreaza ca fibrele au numeroase beneficii pentru sanatatea umana (28, 29).

Un alt dezavantaj al sucului este ca aceasta lipsa de fibre si pereti celulari din fructe intregi duce la un impact glicemic mai mare. Cu alte cuvinte, sucul de fructe poate creste glicemia intr-o masura mai mare decat fructele intregi (30).

In plus, poate fi mult mai usor sa consumi in exces suc de fructe decat fructe intregi.

De exemplu, doua cani de suc de portocale sunt relativ usor de baut. Cu toate acestea, acesta este continutul echivalent de calorii si carbohidrati a aproape patru portocale de 140 de grame (16, 31)

Este mult mai usor sa consumi doua cani de suc de portocale decat sa mananci patru portocale la rand.