Ce este micoproteina? Nutritie, beneficii, dezavantaje

Categories Dieta & FitnessPosted on

Micoproteina este un produs alimentar interesant, bogat in proteine, care a crescut in popularitate in ultimul deceniu. Desi adesea clasificata drept „ proteina pe baza de plante ”, micoproteina este, din punct de vedere tehnic, o proteina fungica.

Acest articol analizeaza in profunzime micoproteinele, valorile sale nutritionale si potentialele beneficii si dezavantaje.

Ce este micoproteina?

Micoproteina este o proteina obtinuta prin fermentarea unei microciuperci numita Fusarium venenatum folosind glucoza (1).

Pur si simplu, cuvantul micoproteina inseamna „proteina fungica”.

Desi micoproteina nu provine din ciuperci, ea face parte din categoria mai larga a ciupercilor, care include si ciupercile.

Mycoprotein se vinde sub numele de marca „Quorn” si a fost pusa in vanzare pentru prima data in Regatul Unit in 1985 (2).

Incepand cu 2020, Quorn era marca de „alternativa la carne” lider de piata in Europa de Vest, cu o cota de piata de 16,7% (3).

Quorn este vandut in intreaga lume, inclusiv in Statele Unite, de filiala „Quorn USA” a companiei.

Multe produse Quorn urmaresc sa reproduca diferite produse de origine animala. De exemplu, Quorn vinde totul, de la „zat fara carne” (cunoscut si sub denumirea de „tocat vegetarian”) pana la „bucati de pui”, toate bazate pe micoproteine.

Asa-numitele „alternative la carne” au crescut in popularitate in ultimii ani, dar evaluarea proprietatilor nutritionale respective ale acestor produse este esentiala. Pe masura ce progresam prin acest articol, ne vom uita la ce ofera micoproteinele din punct de vedere nutritional si vom identifica orice puncte pozitive sau negative.

Punct cheie: Micoproteina este o proteina obtinuta dintr-o ciuperca fermentata numita Fusarium venenatum, vanduta sub numele de marca „Quorn”.

Valori nutritionale pentru produsele micoproteice

Urmatorul tabel prezinta valorile nutritionale complete pentru cateva dintre cele mai populare produse cu micoproteine ​​per portie de 3,5 oz (100 grame) , inclusiv:

  • Bucati fara carne Quorn (alternativa la pui taiat cubulete)
  • Quorn Meatless Grounds (alternativa la carne macinata)
  • Chiftele fara carne Quorn
  • Quorn Meatless Patties (alternativa la burger de pui)

Sursa tuturor datelor nutritionale este baza de date NCC pentru alimente si nutrienti a Universitatii din Minnesota (4). Valorile zilnice (% DV) au fost calculate folosind aceste date nutritionale si valorile zilnice recomandate de FDA (5).

Dupa cum se arata in valorile nutritionale, produsele micoproteice sunt relativ bogate in proteine.

In plus, 100 de grame din produsele enumerate ofera mai mult de 10% din valoarea zilnica pentru urmatoarele vitamine si minerale:

  • Bucati fara carne Quorn: acid folic, vitamine B1, B2 si B3, fier
  • Mat fara carne Quorn: cupru, fier
  • Chiftele fara carne Quorn: calciu, sodiu
  • Fileuri fara carne Quorn: acid folic, vitamine B1, B2 si B3, cupru, fier, sodiu
Punct cheie: Produsele Mycoprotein sunt bogate in proteine ​​si fibre si ofera o gama buna de vitamine si minerale.

Ingrediente

Micoproteina este ingredientul cheie in „produsele” Quorn, dar ce alte ingrediente contin aceste produse?

Quorn Bucati fara carne

Bucatile fara carne Quorn contine urmatoarele ingrediente (6):

  • Micoproteine ​​(89%)
  • Proteine ​​din cartofi
  • Apa
  • Clorura de calciu
  • Gluten de grau
  • Extract de drojdie
  • Fibre de mazare
  • Acetat de calciu
  • Caragenan
  • Alginat de sodiu
  • Pudra de ceapa
  • Salvie
  • Zahar

Mana fara carne Quorn

Macina fara carne Quorn contine urmatoarele ingrediente (7):

  • Micoproteine ​​(88%)
  • Albus de ou
  • Fibre de mazare
  • Zahar caramelizat
  • Extract de malt de orz prajit
  • clorura de calciu (agent de intarire)
  • Acetat de calciu (agent de intarire)

Produsul este potrivit pentru vegetarieni, dar nu pentru vegani.

Chiftele fara carne Quorn

Chiftele fara carne Quorn au urmatorul profil de ingrediente (8):

  • Micoproteine ​​(37%)
  • faina de grau
  • Albus de ou
  • Ceapa
  • „Aroma naturala”
  • Amidon de orez
  • Culoare caramel
  • Alginat de sodiu
  • Maltodextrina
  • Sare
  • Clorura de calciu
  • Acetat de calciu
  • Zahar
  • Sirop de glucoza
  • Ulei de cocos

Produsul este potrivit pentru vegetarieni, dar nu pentru vegani.

Spre deosebire de bucatile de pui si de produsele din carne tocata Quorn, produsul „chiftela” contine o varietate mai larga de ingrediente. Are mult mai putine proteine ​​si mai multe ingrediente adaugate sub forma de faina si ulei.

Paste fara carne Quorn

Tortele fara carne Quorn contin aceste ingrediente (9):

  • Micoproteine ​​(43%)
  • faina de grau
  • Ulei de rapita
  • Albus de ou
  • Extract de drojdie
  • Amidon de grau
  • Dextrina de cartofi
  • Sare
  • Gluten de grau
  • Dextroza
  • Ou intreg
  • Fibre de mazare
  • Proteine ​​din lapte
  • Clorura de calciu
  • Acetat de calciu
  • Turbinado suge
  • Piper negru
  • Drojdie
  • Pudra de ceapa
  • Salvie
  • Zahar

Dupa cum se arata, Quorn's Meatless Patties au o lista lunga de ingrediente similare cu ceea ce poate contine un burger obisnuit de pui.

Acest produs este potrivit pentru vegetarieni, dar nu pentru vegani.

Ce produse Quorn Mycoprotein sunt cele mai bune?

Daca scopul este o cantitate mare de proteine ​​pentru relativ putine calorii, atunci produsele cu cel mai mare continut de micoproteine ​​sunt ideale.

Punct cheie: profilul ingredientelor produselor Quorn poate varia semnificativ. Unele produse sunt putin mai mult decat micoproteine, in timp ce altele contin o gama larga de fainuri, zaharuri si uleiuri.

Beneficiile potentiale ale produselor micoproteice

Produsele Mycoprotein au mai multe beneficii potentiale pe baza profilului lor nutritional si a cercetarilor stiintifice publicate.

1) Contine proteine ​​de inalta calitate

Produsele Quorn cu un procent ridicat de micoproteine ​​ofera o sursa bogata de proteine.

De exemplu, „Pieces” Quorn ofera 16,33 grame de proteine ​​per portie de 100 de grame pentru doar 110 de calorii.

De asemenea, Quorn „Grounds” ofera 13,9 grame de proteine ​​per portie de 100 de grame pentru doar 84 de calorii.

In plus, micoproteina este o sursa de proteine ​​de inalta calitate, cu o digestibilitate reala estimata la 86%. Acest lucru confera micoproteinei un „scor de aminoacizi corectat cu digestibilitatea proteinei” (PDCAAS) de 0,99, care se compara favorabil cu proteinele din carne de vita (0,92) si soia (0,91) (10, 11).

PDCAAS este un scor conceput pentru a evalua calitatea proteinelor, cu un scor de 1,0 fiind cel mai mare scor posibil. Multe proteine ​​vegetale au un scor inferior in comparatie cu micoproteinele, fasolea si lintea avand un scor PDCAAS de 0,549 si, respectiv, 0,628 (12, 13).

Cercetare asupra ratelor de sinteza a micoproteinelor si proteinelor

Studii recente privind micoproteinele si sinteza proteinelor sustin calitatea ridicata a proteinelor micoproteinei.

Intr-un studiu controlat randomizat din 2021, nouasprezece adulti in varsta sanatosi au consumat 1,9 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporala pe zi timp de trei zile (14).

Participantii au fost impartiti in doua grupuri; unul a consumat o dieta omnivora, iar al doilea grup „vegan” si-a indeplinit nevoile de proteine ​​in primul rand prin aportul de micoproteine. Pe parcursul celor trei zile, testele nu au aratat diferente in ratele de sinteza a proteinelor intre cele doua diete.

Un alt studiu controlat randomizat recent publicat in 2020 a examinat efectul aportului de micoproteine ​​in comparatie cu proteinele din lapte asupra ratelor de sinteza a proteinelor (15).

In acest studiu, douazeci de barbati tineri antrenati pentru rezistenta au consumat fie micoproteine, fie proteine ​​din lapte dupa ce au facut exercitii fizice bazate pe rezistenta.

Cantitatile fiecaruia au fost potrivite cu leucina pentru a se asigura ca au aceeasi cantitate de leucina, un aminoacid critic pentru sinteza proteinelor. Aceasta a insemnat ca dozele suplimentare de proteine ​​din micoproteine ​​si proteine ​​din lapte au fost de 31,5 grame si, respectiv, 26,2 grame.

Pe baza probelor de sange si muschi prelevate inainte de antrenament si ingestia de proteine ​​si patru ore dupa, rezultatele au aratat ca micoproteina a stimulat ratele de sinteza a proteinelor musculare la un nivel mai ridicat decat proteina din lapte.

2) Poate ajuta la reducerea aportului de alimente

Cercetarile au sugerat ca micoproteina poate ajuta la reducerea aportului de energie (calorii).

Pe baza constatarilor unei revizuiri sistematice din 2020, care a revizuit cinci studii controlate randomizate, cercetatorii au remarcat ca aportul de micoproteine ​​ar putea reduce aportul de energie ulterioara (16).

In cadrul a patru studii, micoproteina a redus usor aportul de energie pe termen scurt, in aceeasi zi si in ziua urmatoare, in comparatie cu o cantitate egala de energie si proteine ​​de pui.

Cercetatorii au observat ca acest lucru s-ar putea datora continutului combinat de proteine ​​si fibre din micoproteine, care poate ajuta la cresterea nivelului de satietate.

Satietatea se refera la sentimentul de a fi multumit dupa o masa si la lipsa dorintei de a manca mai mult.

Cu toate acestea, autorii au avertizat cu privire la dovezile limitate disponibile in prezent, deoarece revizuirea a acoperit doar cinci studii cu un total de 122 de participanti.

Sunt necesare cercetari suplimentare din studii mai extinse pentru a confirma beneficiile potentiale ale micoproteinei pentru reducerea aportului de energie.

3) Poate reduce colesterolul LDL

Un studiu controlat randomizat din 2021 a analizat efectul aportului zilnic de micoproteine ​​pe parcursul a sapte zile asupra sensibilitatii la insulina, controlului zaharului din sange si lipidelor din sange (17).

Douazeci de adulti sanatosi au fost impartiti in doua grupuri; unul a consumat carne sau peste zilnic la cina (martor), in timp ce grupul de interventie a avut micoproteine.

Participantii au fost monitorizati folosind monitorizarea continua a glicemiei pe 24 de ore si teste de sange pre si post-interventie. Rezultatele nu au gasit diferente intre cele doua grupuri pe baza sensibilitatii la insulina si a nivelului de zahar din sange.

Cu toate acestea, a existat o diferenta considerabila in rezultatele lipidelor din sange intre cele doua grupuri.

Desi au existat schimbari relativ putine in grupul de control, nivelurile de lipoproteine ​​cu densitate scazuta au scazut semnificativ cu 19,33% in grupul cu micoproteine ​​(17).

Aceste rezultate sustin studiile anterioare care au demonstrat scaderi semnificative ale LDL-C din interventiile pe baza de micoproteine ​​(18, 19).

Dezavantaje potentiale

Iata un rezumat al unora dintre potentialele dezavantaje ale produselor micoproteice.

Nu este o sursa de vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina esentiala care joaca un rol crucial in sanatatea umana.

Printre functiile sale, B12 este vitala pentru mentinerea celulelor sanguine sanatoase, functia creierului si producerea ADN-ului (20).

Deoarece multe produse cu micoproteine ​​Quorn se pozitioneaza ca inlocuitori pentru proteinele animale precum puiul sau carnea de vita, este esential sa subliniem ca micoproteina nu este o sursa de B12.

Din acest motiv, este vital sa ne asiguram ca dieta are surse bune de B12 in alta parte daca utilizati produse precum micoproteina ca inlocuitor de carne.

In acest context, administrarea unui supliment de vitamina B12 poate fi o modalitate sigura si fiabila pentru vegani de a obtine suficient B12 (21).

Pentru mai multe informatii despre aceasta problema, consultati urmatoarele articole:

  • Nutrienti care sunt mai greu de obtinut in dietele vegane
  • Cum sa obtineti fiecare vitamina si mineral intr-o dieta vegana

Poate fi bogat in sodiu

Sarea este formata din parti egale de sodiu si clorura, cunoscuta si sub denumirea de clorura de sodiu.

In timp ce sodiul este un mineral esential, aportul excesiv (in special atunci cand potasiul este scazut) poate creste tensiunea arteriala (22, 23, 24).

Pe baza unei diete tipice de 2000 de calorii, valoarea zilnica recomandata pentru sodiu este de 2300 mg (5)

Cu toate acestea, unele produse cu micoproteine ​​Quorn pot contine niveluri relativ ridicate de sare.

De exemplu, „chiftele fara carne” Quorn contin 670 mg de sodiu la 100 de grame, echivalentul a 29,2% din valoarea zilnica recomandata.

Daca doriti sa moderati aportul de sare, produsele Quorn mai de baza, cum ar fi „Quorn Grounds” si „Quorn Pieces” au un continut moderat de sodiu.

Punct cheie: Unele produse cu micoproteine ​​Quorn pot contine niveluri ridicate de sare. Verificati cu atentie etichetele ambalajului daca acest lucru este o problema.

Alergii rare

Mai multe studii de caz si marturii demonstreaza ca micoproteina poate provoca reactii alergice la unii indivizi (25, 26, 27).

Cu toate acestea, din fericire, aceste alergii par a fi relativ rare.

O lucrare de revizuire din 2019 a examinat amploarea acestor reactii la micoproteine, iar unele dintre constatari au inclus (25):

  • De cand micoproteina a fost aprobata pentru vanzare in Statele Unite in 2005, au existat doar cinci rapoarte de caz de alergie la micoproteine.
  • Treizeci de studii experimentale au aratat doar doua cazuri de reactii la micoproteine.
  • Pe baza vanzarilor de micoproteine ​​si a bolilor auto-raportate de la micoproteine, a existat o medie de o boala raportata la 683.665 de pachete vandute. Aceasta cifra a fost de un raport la 8,99 milioane de pachete pentru conturile de alergii adevarate confirmate.