Pepenii galbeni sunt fructe delicioase, suculente, cu valoare nutritiva buna pentru relativ putine calorii. Cu toate acestea, exista multe tipuri diferite de pepene galben si toate sunt destul de diferite din punct de vedere nutritional.
Acest articol examineaza zece dintre cele mai populare soiuri de pepeni si proprietatile lor nutritive.
Daca nu se specifica altfel, sursa tuturor datelor nutritionale este baza de date FoodData Central a USDA. Valorile zilnice au fost calculate folosind valorile zilnice recomandate de FDA , care se bazeaza pe o dieta de 2000 de calorii (1, 2).
1) Banana pepene galben
Cu numele interesant de „banana pepene”, poate fi evident ca acest soi de pepene galben are o culoare galbena si o forma oarecum asemanatoare bananei.
Interesant este ca pepenii banane pot cantari mai mult de trei kilograme fiecare. In plus, acesti pepeni au carne dulce si un miros care aminteste de banane (3).
2) Melon pepene galben
Pepenele galben este unul dintre cele mai faimoase si populare soiuri de pepene galben.
Cu o pulpa dulce si suculenta de culoare portocalie, multi oameni se bucura de gustul de pepene galben.
Fructul poate creste pana la o dimensiune de la trei pana la sapte lire (1,3 – 3,2 kilograme). Inregistrarile arata cultivarea de pepene galben inca de la sfarsitul secolului al XV-lea (5).
Iata valorile nutritionale complete pentru 100 de grame de pepene galben (6):
3) Pepene de Casaba
Pepenele galben Casaba are un gust asemanator cu pepenele galben, dar cu o dulceata mult mai blanda.
Pulpa de pepene galben casaba este verde pal, iar fructele pot creste pana la trei pana la opt kilograme (1,3 – 3,6 kilograme). De asemenea, cultivarea pepenului pepene casaba este in desfasurare de mii de ani in urma in Persia (7).
Iata datele nutritionale pentru 100 de grame de pepene galben casaba (8):
4) Pepene galben Crenshaw
Pepenii Crenshaw sunt o varietate de pepene dulce si suculent, cu unele asemanari de gust cu pepenii galbeni.
Aceste asemanari au sens, avand in vedere ca pepenii Crenshaw sunt o incrucisare intre pepenii galbeni si pepenii casaba (9).
Cu toate acestea, in ceea ce priveste aspectul, Crenshaw are pulpa galbena, mai degraba decat portocalul-somon de pepene galben.
Pepenii Crenshaw sunt mari si pot cantari pana la zece lire (4,5 kilograme) (10).
Pe baza datelor din baza de date NCC Food and Nutrient, iata valorile nutritionale complete pentru pepenii Crenshaw la 100 de grame (11):
5) Galia Pepene
Pepenele galben Galia este un pepene galben de forma rotunda, cu coaja galbena. In interiorul fructului, are o pulpa verde pal, cu un gust dulce si aromat.
Faptul ca pepenele galben Galia este un hibrid de pepene galben si roza de miere explica acest gust dulce.
Pepenii Galia cresc pana la aproximativ doua pana la trei lire (0,9 – 1,4 kg) in greutate (12).
Pe baza datelor din setul de date integrate pentru compozitia alimentelor (CoFID), iata proprietatile nutritionale ale pepenelor galben Galia (13):
6) Pepene galben cu coarne
Pepenele cu coarne are un aspect incitant si unic, destul de diferit de orice alt pepene galben.
Se crede ca originea pepenelui cu coarne se afla in Nigeria, iar fructul este de dimensiuni mici, cu o greutate medie de 209 grame (14, 15).
Pe exteriorul fructului, putem gasi coaja galbena pana la portocalie, cu varfuri portocalii. In interiorul pepenilor galbeni se afla o pulpa verde stralucitoare asemanatoare unui jeleu.
Pepenele cu coarne este cunoscut si sub numele de „Kiwano” si are o aroma usor dulce. Cu toate acestea, gustul poate avea si note usor acidulate, mai ales daca pepenele nu este complet copt.
Pe baza datelor din Baza de date NCC pentru alimente si nutrienti, iata valorile nutritionale pentru pepenele galben cu coarne la 100 de grame (11):
7) Pepene galben persan
Pepenii persani sunt soiuri specifice de pepene galben (pepene roscat) care isi au originea in Persia antica. Cu toate acestea, acum cresc in intreaga lume si au fost cultivate in America inca din secolul al XVII-lea (16).
Acesti pepeni persani pot varia in forma si dimensiune de la mic la mare si rotunzi pana la alungit.
Pepenii persani au, in general, o pulpa dulce si suculenta de care multa lume se bucura.
Din punct de vedere nutritional, baza de date NCC pentru alimente si nutrienti arata ca pepenii persani ofera de obicei urmatoarele valori la 100 de grame (11):
8) Pepene galben de Mos Craciun
Pepenele de Mos Craciun, cunoscut si sub denumirea de „pepene galben de Craciun”, este un pepene galben de marime medie, originar din Spania (17).
Pepenii de Mos Craciun au o piele exterioara de culoare verde-inchis si dungi si o pulpa galben-verde pana la alb pal. Pepenii galbeni au un gust usor dulce.
Pepenii galbeni se numesc „Mos Craciun” deoarece se coc complet in perioada Craciunului.
Pe baza datelor din baza de date NCC pentru alimente si nutrienti, iata valorile nutritionale complete pentru 100 de grame de pepene galben de Mos Craciun (9):
9) Pepene verde
Pepenele verde este unul dintre cele mai faimoase si populare soiuri de pepene galben. In mod surprinzator, pepenii pot veni in diferite forme si dimensiuni.
De exemplu, cel mai greu pepene verde a fost cultivat in Statele Unite in 2013 si cantarea 350,5 lire sterline (159 kg) (18).
In timp ce majoritatea pepenilor verzi au o forma rotunda, ovala, este posibil sa gasiti si soiuri in forma de cub (19).
Pepenii verzi au coaja verde si verde inchis cu dungi si pulpa rosie suculenta si dulce.
Interesant este ca pepenii verzi au fost cultivati de mii de ani si sunt originari din Africa (20).
Pulpa rosie a pepenelor verde se datoreaza continutului de licopen al fructului, un tip de carotenoid cu potentiale beneficii pentru sanatate (21).
Conform datelor USDA, 100 de grame de pepene verde ofera urmatoarele valori nutritionale (22):
10) Pepene de iarna
Pepenele galben este un pepene unic care are nevoie de gatit inainte de consum. Pepenele galben creste in Asia si apare adesea ca ingredient in mancaruri gatite, cum ar fi curry, supe si cartofi prajiti (23).
Cunoscut si sub denumirea de tartacuta de ceara, pepenele de iarna are o forma alungita si seamana cu un dovlecel.
Pepenii de iarna pot varia de la 15 la 80 cm si au coaja verde deschis pana la inchis, cu pulpa alba in interior.
Acest pepene galben are un gust bland si o textura ferma care se inmoaie pe masura ce se gateste.
In urmatorul tabel sunt prezentate valorile nutritionale complete pentru 100 de grame de pepene gatit de iarna (24):
Toate tipurile de pepene galben ofera o valoare nutritiva buna
Acest articol arata ca diferitele soiuri de pepene galben au un continut scazut de calorii si toate ofera o gama larga de vitamine si minerale.
Desi majoritatea acestor vitamine si minerale nu sunt in cantitati mari, pepenii ofera o cantitate buna de nutrienti per calorie.
Vitamina C este cea mai semnificativa dintre aceste substante nutritive si, in functie de pepene galben, este prezenta in jur de 10-40% din valoarea zilnica recomandata la 100 de grame.
Pe langa caracteristicile lor nutritionale, pepenii galbeni sunt fructe suculente si racoritoare, cu un gust placut.