Exista 7 tipuri diferite de imbratisari: Iata semnificatia din spatele fiecareia

Categories Sex & RelatiiPosted on

Imbratisarile sunt o forma esentiala de atingere fizica pe care oamenii se bazeaza din momentul in care se naste pe tot restul vietii. In functie de tipul de imbratisare, poate fi un semn de intimitate romantica, securitate, sprijin emotional, prietenie sau dragoste. Pentru a ajuta la descifrarea a ceea ce poate insemna o imbratisare, am vorbit cu experti in intimitate care au defalcat sapte tipuri comune de imbratisari si ce spun ei despre o relatie.

1. Imbratisare laterala

O imbratisare laterala este atunci cand doua parti se imbratiseaza cu bratele in jurul taliei sau a umarului celeilalte persoane. De obicei, ei stau unul langa altul, unul folosind bratul stang si celalalt folosind bratul drept.

Ce inseamna: „O imbratisare laterala inseamna ca nu esti pe deplin in ea”, spune expertul in intimitate Julian Colker. Aceasta imbratisare este mai frecventa la cunostinte decat la prieteni, deoarece este mai accesibila si mai potrivita pentru oamenii care nu sunt foarte apropiati. Similar cuvintelor de incurajare, o imbratisare laterala este aproape ca si cum ai spune „Ai prins asta!” fara a fi pe deplin inima la inima, explica antrenorul de relatii si intimitate, Marla Mattenson.  

2. Imbratisare prietena

O imbratisare de prieten este o imbratisare traditionala, cu doua brate, in care piepturile ambelor persoane se ating. „De obicei, ne indepartam pelvisurile unul de celalalt, nu mai aproape unul de celalalt”, noteaza Mattenson. 

Ce inseamna: distanta dintre cele doua pelvisuri ofera spatiu suplimentar, astfel incat nimic nu este interpretat gresit ca fiind sexual sau romantic. In general, aceste imbratisari sunt rapide, cu exceptia cazului in care nu v-ati vazut de mult timp, adauga Mattenson. 

3. Imbratisarea din spate

In functie de modul in care este executata aceasta imbratisare, ar putea indica o relatie romantica sau o relatie parinte-copil. Intr-un cadru romantic, o persoana sta de obicei in spatele celeilalte, cu partea din fata a celuilalt atingand spatele celuilalt si isi infasoara bratele in jurul pieptului sau trunchiului partenerului. Intr-un cadru parinte-copil, parintele se poate ghemui, infasura bratele in jurul pieptului copilului din spate si legana usor copilul dintr-o parte in alta sau pur si simplu il tine in brate. 

Ce inseamna: Potrivit lui Mattenson, aceasta ipostaza este o legatura pentru cupluri, deoarece pot sta fizic aproape in timp ce privesc aceeasi priveliste. In general, persoana mai inalta din relatie va fi in urma (similar cu lingura, o pozitie obisnuita de imbratisare). Pentru a oferi „lingurii mari” sansa de a fi „lingurita mica”, persoana mai scunda se poate imbratisa din spate. 

Poate fi, de asemenea, o imbratisare grozava pe care parintii o pot oferi copiilor. „Le ofera acel sprijin suplimentar in spatele lor, care spune literalmente „Te am cu spatele”,” spune Mattenson. 

4. Imbratisarea in jurul taliei

Cu acest tip de imbratisare, talia ambilor parteneri este complet aliniata si bratele lor sunt infasurate unul in jurul taliei celuilalt. In aceasta pozitie, se pot lasa pe spate si se pot privi in ochi. 

Ce inseamna: Aceasta este o imbratisare romantica intima, care ofera cuiva o deschidere pentru a face urmatoarea miscare. „Pot sa o duca intr-un taram sexual mai jucaus, poate sa inceapa sa se sarute sau sa se uite in ochii celuilalt”, spune Mattenson. 

5. Imbratisare de urs, aka imbratisare stransa cu o strangere

Imbratisarile de urs se fac cel mai frecvent in picioare. Este ca o imbratisare normala, dar mult mai stransa, mai stransa si, de obicei, mai prelungita. Imbratisarile de urs pot fi luate si intinsi, ceea ce Mattenson o numeste „patura de dragoste”, cu o persoana intinsa deasupra celeilalte. 

Ce inseamna: Potrivit lui Colker, sentimentul unei imbratisari de urs aminteste de a fi in pantece, cand ne simtim cald si in siguranta. De asemenea, ajuta la activarea sistemului nervos parasimpatic, ceea ce ne scoate dintr-un mod de lupta, zbor sau inghet. „Acest tip de imbratisare este atat de satisfacator la nivel fizic, uman”, spune Mattenson. Prietenii apropiati, partenerii romantici si membrii familiei se pot angaja in mod corespunzator intr-o imbratisare de urs. 

6. Imbratisare unilaterala

Intr-o imbratisare unilaterala, ambele persoane sunt fata in fata. Unul primeste de obicei imbratisarea in timp ce celalalt o da. Receptorul este de obicei moale cu bratele langa el. Cel care daruieste (sau sustinatorul) il strange strans pe celalalt. 

Ce inseamna: adesea gandita ca o imbratisare fortata sau nedorita, imbratisarea unilaterala poate fi de fapt de sustinere emotionala. „Este in regula sa te prabusesti putin in partenerul tau si sa te sprijine atunci cand lucrurile sunt cu adevarat dificile”, spune Colker. In general, imbratisarea unilaterala este permisiunea de a primi.

7. Imbratisare inima la inima

Intr-o imbratisare inima la inima, ambii imbratisati se apropie de imbratisare cu partea stanga, astfel incat inimile lor se ating mai intai. Acest lucru se poate face in pozitie in picioare sau asezat. Cand stati, bratele si picioarele va pot fi impletite. Mattenson recomanda sa-l tineti timp de trei minute sau mai mult. 

Ce inseamna: „Majoritatea oamenilor se imbratiseaza neintentionat incepand din partea dreapta, deoarece este mai protector si mai departe de inima”, explica Mattenson. „Cand intri din partea stanga, e intim”. Aceasta este o imbratisare grozava pentru cuplurile care doresc sa devina intime impreuna. 

Imbratisarile din inima la inima sunt, de asemenea, benefice pentru persoanele carora nu le place de obicei imbratisarea, dar care doresc sa linisteasca o persoana draga careia ii place atingerea fizica sau are atingerea fizica ca limbaj al iubirii. „Este mai hranitor pentru amandoi, chiar daca nu va bucurati cu adevarat de aspectul atingerii fizice”, spune Colker. 

Beneficiile pentru sanatate ale imbratisarii

Exista beneficii atat fizice, cat si psihice ale imbratisarii. Potrivit neurologului integrator si membru al Colectivului mbg Ilene Ruhoy, MD, Ph.D., imbratisarea promoveaza apropierea emotionala intre doi oameni prin schimbul de energie. 

„Actul de a imbratisa elibereaza, de asemenea, oxitocina stocata in glanda pituitara, care este adesea numita cu afectiune „hormonul iubirii”, deoarece ne ajuta sa ne legam cu nou-nascutii”, explica Ruhoy. „Acest sentiment de dragoste, familiaritate si partasie este motivul pentru care avem instinctul de a ne imbratisa copiii, parintii si prietenii nostri.”

Acea eliberare de oxitocina, impreuna cu serotonina, ajuta la reducerea stresului prin reducerea cortizolului1 din organism. In acest sens, imbratisarea este un instrument accesibil si eficient de gestionare a stresului.