Popcorn 101: Nutritie, Tipuri, Beneficii, Dezavantaje

Categories Dieta & FitnessPosted on

Oamenii isi imagineaza de obicei floricelele dulci si uleioase de la cinematografe atunci cand se gandesc la floricele de porumb. Cu toate acestea, floricelele de porumb pot fi rezonabil de hranitoare si, in starea sa neprocesata, sunt cereale integrale.

Acest articol analizeaza proprietatile nutritionale ale floricelelor, diferitele tipuri si beneficiile si dezavantajele sale potentiale.

Ce este floricelele?

Popcornul se refera la boabele de cereale integrale care cresc pe o varietate de porumb (cunoscut si sub numele de porumb).

Planta care produce floricele poarta denumirea stiintifica de Zea mays var. everta. Pentru cei care nu stiu, aceasta planta este diferita de alte plante din familia porumbului care produc porumb dent, porumb dulce si porumb ceros (1).

Cand boabele de floricele de porumb crude sunt incalzite, ele izbucnesc brusc (sau „pop”) si devin multi multipli mai mari.

Imaginea de mai jos arata boabe de floricele de porumb inainte si dupa spargere:

Samburi de cereale integrale pe partea stanga, iar dupa ce au fost raspanditi pe partea dreapta.

Pentru cei interesati de ce popcorn popcorn, exista o cantitate mica de continut de apa in straturile interioare. Umiditatea generata de apa apasa pe peretii amidonati pana cand explodeaza in exterior pe masura ce floricelele de porumb se incalzesc. Cu alte cuvinte, floricelele se intoarce pe dos (2).

Potrivit cercetarilor, floricelele de porumb au devenit pentru prima data parte din dietele umane in urma cu aproape 7000 de ani in America de Sud (3).

In vremuri mai recente, floricelele de porumb au explodat in popularitate in Statele Unite in timpul Marii Depresiuni, datorita cheltuielilor sale reduse (4).

In mod interesant, floricelele de porumb erau folosite ca cereale populare pentru micul dejun (servite cu lapte) in Statele Unite (5).

In prezent, este in principal o gustare de care oamenii se bucura in timp ce urmaresc filme sau evenimente sportive. In general, floricelele de porumb sunt scoase in aer sau in ulei si exista cateva diferente cheie intre cele doua.

Punct cheie: Popcornul este o gustare populara care a fost consumata de secole. Se face prin spargerea boabelor intregi de floricele de porumb la aer incalzit sau in ulei.

Care este cel mai bun tip de floricele?

Principalele doua tipuri de floricele de porumb sunt cu aer si ulei.

Vor exista diferente nutritionale clare intre ele:

  • Uleiul va creste continutul de calorii si grasimi din floricele de porumb.
  • In greutate, va scadea usor continutul de carbohidrati, fibre, proteine ​​si vitamine si minerale.

In afara de floricele de porumb de casa, este posibil si cumpararea de soiuri gata facute din magazin.

Cu toate acestea, multe produse de floricele de porumb ambalate contin cantitati mari de zahar adaugat, sare si uleiuri, scazand astfel valoarea lor nutritiva.

Ca urmare, cea mai bogata forma de floricele de porumb este cea mai obisnuita, floricele de porumb.

Floricele de porumb cu aer tinde sa fie o sursa rezonabil de buna de proteine ​​si ofera o sursa semnificativa de fibre (6).

Informatii nutritionale

Folosind datele din baza de date FoodData Central a USDA, mai jos puteti vedea valorile nutritionale pentru floricelele de porumb la 100 de grame. Toate valorile zilnice au fost calculate folosind datele USDA si valorile zilnice publicate de FDA (6, 7).

NumeCantitate% Valoare zilnica (% VZ) Calorii385 kcalCarbohidrati77,5 g28% Fibre14,4 g51% Zaharuri0,87 gGrasimi4,52 g6% Grasimi saturate0,63 g3% Grasimi mononesaturate0,95 g Grasimi polinesaturate2,31 g Omega-3-620.5 g. gProtein12,9 g26%Informatii nutritionale pentru floricelele de porumb, la 100g greutate

Vitamine

  • Niacina (B3): 14% din valoarea zilnica
  • Acid pantotenic (B5): 10% DV
  • Vitamina B6: 9% DV
  • Tiamina (B1): 9% DV
  • Riboflavina (B2): 6% DV
  • Folat: 8% DV
  • Colina: 4% DV
  • Vitamina A RAE*: 1% DV
  • Vitamina K: 1% DV

*RAE = echivalentul activitatii retinolului.

Dupa cum putem vedea din aceste valori de vitamine, floricelele de porumb ofera o sursa moderata de vitamine B.

Minerale

  • Magneziu: 34% DV
  • Fosfor: 29% DV
  • Cupru: 29% DV
  • Zinc: 28% DV
  • Fier de calcat: 18% DV
  • Potasiu: 7% DV
  • Sodiu: 7% DV
  • Calciu: 1% DV
  • Sodiu: <1% DV

Popcornul ofera niveluri semnificative de magneziu, fosfor, cupru, zinc si fier.

Punct cheie: Popcornul este o sursa bogata de fibre, moderat bogat in proteine ​​si relativ sarac in grasimi. Ofera o cantitate buna de nutrienti esentiali, in special vitaminele B si mineralele.

Popcornul are vreun beneficiu?

Popcornul poate oferi unele beneficii datorita componentelor sale nutritive si nenutritive.

Iata un rezumat al acestor beneficii potentiale.

Bogat in fibre si proteine

Popcornul este bogat in fibre si proteine, continand 14,4 grame si, respectiv, 12,9 grame la 100 de grame (6).

Atat proteinele, cat si fibrele se considera ca ajuta la cresterea satietatii, ceea ce se refera la senzatia de satietate fara nicio dorinta de a manca dupa masa (7, 8).

Fiecare are, de asemenea, beneficiile sale unice, proteinele fiind vitale pentru crestere si reparare, construirea/mentinerea masei corporale slabe si sanatatea oaselor (9).

In ceea ce priveste fibrele, aporturile mai mari sunt, de asemenea, destul de consistent asociate cu reducerea mortalitatii cardiovasculare si de orice cauza (10).

In plus, aportul mai mare de fibre pare sa corespunda cu un microbiom intestinal mai sustinator pentru sanatate (11).

Pentru mai multe cereale bogate in fibre si proteine, consultati aceste ghiduri de orz si germeni de grau .

Popcornul este o optiune de gustare „mai sanatoasa” si poate ajuta la satietate

Daca o persoana mananca deja suficienta mancare in fiecare zi, adaugarea floricelelor la dieta nu va ajuta.

Cu toate acestea, poate fi o optiune de gustare mai sanatoasa decat alte gustari tipice, cum ar fi chipsurile de cartofi si alte gustari pe baza de porumb, cum ar fi nucile de porumb .

Pasii mici, mai degraba decat salturile uriase, sunt adesea cea mai buna modalitate de a ne imbunatati modul de a manca; inlocuirea floricelelor cu chipsurile de cartofi este un astfel de pas mic.

S-a studiat si el. De exemplu, un studiu uman din 2012 privind satietatea a examinat modul in care floricelele de porumb in comparatie cu chipsurile de cartofi pentru impactul pe termen scurt asupra satietatii si aportul de energie ulterior (12).

Interesant este ca la treizeci si cinci de adulti sanatosi, consumul de sase cani de floricele de porumb (100 de calorii) a dus la o satietate mai mare si un aport mai mic de energie la urmatoarea masa decat o ceasca (150 de calorii) de chipsuri de cartofi.

Deoarece floricelele de porumb sunt atat de usoare, este usor sa mananci un volum semnificativ din el pentru foarte putine calorii, ceea ce studiul de mai sus sugereaza ca poate ajuta cu apetitul.

Punct cheie: Inlocuirea gustarilor precum chipsurile de cartofi cu floricele de porumb poate fi un pas in directia cea buna.

Fara gluten

Ca si alte cereale, cum ar fi hrisca, fonio si orez, toate soiurile de porumb (inclusiv floricelele) nu contin gluten.

Aceasta inseamna ca floricelele de porumb sunt potrivite pentru persoanele care urmeaza diete fara gluten.

Popcornul este o sursa bogata de polifenoli

Denumiti uneori „antioxidanti”, polifenolii sunt compusi chimici gasiti in alimentele vegetale si sunt asociati cu beneficii pentru sanatate (13, 14, 15).

Pe baza a noua mostre de floricele de porumb, continutul a fost de 5,95 mg de polifenoli pe gram in medie. Aceasta este echivalenta cu 595 mg (sau 0,59 grame) la 100 grame (16).

In mod surprinzator, continutul de polifenoli din floricelele de porumb se compara favorabil cu cantitatile din fructe de padure, care variaza de la aproximativ 100 mg la 500 mg la 100 de grame (17).

Este de remarcat faptul ca, in ciuda asocierilor cu beneficiile pentru sanatate, este dificil sa se faca afirmatii definitive cu privire la efectele polifenolilor asupra sanatatii.

Un motiv pentru aceasta este ca polifenolii au o biodisponibilitate scazuta si sunt metabolizati rapid. Acest lucru face dificila testarea beneficiilor in studiile pe oameni (18).

Cu toate acestea, in prezent se crede ca acestia sunt cel putin partial responsabili pentru beneficiile observate de aportul mai mare de fructe si legume. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine acest subiect (19).

Punct cheie: Popcornul este o sursa semnificativa de polifenoli, care pot oferi beneficii pentru sanatate.

Are floricelele de porumb dezavantaje?

In afara de alergiile neobisnuite la porumb, nu exista dezavantaje reale ale floricelelor, in afara de procesarea la care sufera uneori.

Dupa cum sa mentionat anterior, multe produse de floricele de porumb si floricele de cinematograf preambalate contin cantitati mari de grasimi adaugate, sare si, uneori, toppinguri cu zahar.

Tabelul de mai jos, folosind datele USDA, arata cat de mult poate modifica aceasta procesare valoarea nutritiva a floricelelor la 100 de grame (6, 20, 21):

Nume Floricele de porumb din cinematograf Floricele de porumb indulcite cu ulei Calorii385 kcal656 kcal464 kcalCarbohidrati77,5 g31,6 g67,9 gZaharuri0,87 g0,29 g28,6 gFibre14,4 g5,4 g7,5 g14,4 g5,4 g7,5 g17,8 gFaturate. 63 g. popcorn popcorn

Dupa cum putem vedea din datele din tabel, floricelele din aer este cea mai sanatoasa alegere de floricele.

Floricele de porumb de cinema contine cantitati semnificative de calorii, grasimi saturate si aproximativ o treime din aportul zilnic de sodiu recomandat (22).

Floricele de porumb ambalate si indulcite contine, de asemenea, cantitati mari de zahar, un continut la fel de mare de sodiu si mai multe calorii.

De asemenea, aceste soiuri mai procesate de floricele de porumb contin cantitati mult mai mici de fibre si proteine ​​decat floricele de porumb simple.

Punct cheie: Daca alegeti floricele de porumb pe baza proprietatilor nutritionale, este clar ca floricelele de porumb cu aer este cea mai buna optiune. Are mai putine calorii, grasimi, zahar si sodiu, dar contine mai multe fibre si proteine.

Cum sa imbunatatesti gustul floricelelor de porumb

Exista un argument pentru soiurile mai procesate de floricele de porumb: au mai multa aroma datorita tuturor ingredientelor suplimentare.

Cu toate acestea, este relativ usor sa aromati floricele de porumb, iar diferitele condimente functioneaza bine.

Unele dintre acestea includ:

  • Piper rosu
  • Branza praf
  • scortisoara
  • Pudra de cacao
  • pudra de curry
  • Praf de usturoi
  • Pudra de ciocolata fierbinte
  • condimente italienesti
  • Nucsoara
  • Drojdie nutritiva
  • Boia afumata

In functie de preferintele personale, o cantitate mica de zahar sau sare poate ajuta floricelele sa aiba un gust mai bun.

Timp necesar: 1 minut.

Urmati acesti pasi simpli pentru a face floricele de porumb condimentate:

  1. Pune floricele intr-o punga

    Adaugati floricelele de porumb, cat timp sunt inca fierbinti.

  2. Adaugati condimente

    Presarati cateva dintre condimentele preferate peste floricele de porumb.

  3. Scutura

    Sigilati punga si apoi agitati timp de 15 secunde pentru a va asigura ca condimentul se intinde uniform peste floricele de porumb.

  4. Servi

    Bucurati-va!

Punct cheie: In functie de gustul personal, exista numeroase condimente care functioneaza bine cu floricelele de porumb. Sau fii creativ si incearca propriul tau amestec.

Cum sa faci floricele de porumb cu aer acasa

Pastrarea floricelelor de porumb acasa poate parea un proces complicat, dar este surprinzator de usor de facut.

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este folosirea unui cuptor cu microunde: mai intai puneti boabele de floricele de porumb din cereale integrale intr-o punga de hartie, apoi pliati si sigilati partea de sus a pungii.

Apoi, puneti punga in cuptorul cu microunde si porniti alimentarea. In curand veti incepe sa auziti popcornul popcorn, dar asteptati pana cand procesul pare sa incetineasca, apoi scoateti punga din cuptorul cu microunde.

Dupa indepartare, nu deschideti punga pana cand nu se termina. Floricele de porumb ar trebui sa fie acum gata!