17 tipuri populare de mere si valorile lor nutritionale

Categories Dieta & FitnessPosted on

Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume. Cu toate acestea, la mere exista mai mult decat „rosu” si „verde”.

De fapt, exista sute de soiuri de mere diferite si toate sunt usor diferite.

Acest articol analizeaza 17 tipuri populare de mere, caracteristicile si valorile lor nutritionale.

1) Ambrozia

Merele Ambrosia arata astfel:

Dupa cum se arata, merele Ambrosia arata partial rosii si partial verzi, unele zone continand un amestec al celor doua culori.

Aceste mere sunt unul dintre cele mai dulci tipuri de mere si au o textura crocanta si crocanta, cu pulpa suculenta. In plus, merele Ambrosia au aciditate scazuta, asa ca nu au deloc gust de tarta.

De asemenea, merele Ambrosia tind sa fie destul de mari si cantaresc mai mult decat majoritatea celorlalte mere.

Idei sumare

  • Nume comun: ambrozia
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Ambrosia
  • Origine: Columbia Britanica, Canada
  • Gust: dulce, suculent
  • Greutate tipica: 182 g

Informatii nutritionale

Iata datele nutritionale pentru un mar de ambrozie mediu (182 g) (1).

  • Calorii: 95 kcal
  • Carbohidrati: 25 g
  • Fibre: 4,4 g
  • Zaharuri: 19 g
  • Grasimi: 0,3 g
  • Proteine: 0,5 g

2) Braeburn

Iata o imagine care arata aspectul tipic al unui mar Braeburn:

Dupa cum se arata in imagine, merele Braeburn sunt in principal rosii, cu mici bucati de verde care ies de la baza in unele zone.

Merele Braeburn au o textura crocanta, crocanta si suculenta, cu un gust dulce si usor acidulat.

Descoperirea Braeburn a avut loc in 1952 si este strans legata de merele Granny Smith si Lady Hamilton (2).

Idei sumare

  • Nume comun: Braeburn
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Braeburn
  • Origine: Nelson, Noua Zeelanda
  • Gust: dulce, suculent, usor acidulat
  • Greutate tipica: 133 g

Informatii nutritionale

Iata valorile nutritionale pentru un mar Braeburn mediu (133 de grame) (3).

  • Calorii: 72 kcal
  • Carbohidrati: 16 g
  • Fibre: 2,4 g
  • Zaharuri: 16 g
  • Grasimi: 0,1 g
  • Proteine: 0,5 g

3) Bramley

Imaginea de mai jos arata aspectul unui mar Bramley tipic:

Spre deosebire de majoritatea celorlalte mere, merele Bramley nu au o forma neteda si uniforma. In schimb, au o forma neuniforma, iar o parte este adesea mai mare (sau inaltata) decat cealalta.

Merele Bramley sunt cunoscute si ca „mere de gatit” datorita utilizarii culinare pe scara larga. Unul dintre motivele pentru care sunt un mar popular pentru gatit este caracteristicile lor gustative.

Aceste mere sunt mult mai tarter decat alte mere si foarte acre. Datorita acestui fapt, folosirea lor in gatit (ceea ce de obicei face ca merele sa aiba un gust mai dulce) ajuta la pastrarea notelor acide si acidulate.

In general, merele Bramley sunt intotdeauna folosite la gatit, deoarece sunt prea acre pentru a fi consumate crude.

Idei sumare

  • Nume comun: Bramley
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Rasadului Bramley
  • Origine: Nottinghamshire, Anglia
  • Gust: Note usoare dulci, dar foarte acidulat, foarte acrisor
  • Greutate tipica: 200 g

Informatii nutritionale

Iata valorile nutritionale pentru un mar Bramley de marime obisnuita (200g) (4).

  • Calorii: 82 kcal
  • Carbohidrati: 21 g
  • Fibre: 3,2 g
  • Zaharuri: 17,8 g
  • Grasimi: 0,2 g
  • Proteine: 0,6 g

4) Cortland

Mai jos putem vedea cum arata un mar Cortland obisnuit:

Marul are pielea predominant rosie, cu usoare nuante de verde in unele zone.

Merele Cortland vin in toate tipurile de marimi si sunt unul dintre merele frecvent intalnite in Statele Unite.

Aceste mere au o textura crocanta si crocanta si sunt partial dulci si partial acidulate din punct de vedere al gustului.

Interesant este ca merele Cortland au fost dezvoltate la New York in cursul anului 1898 prin incrucisarea a doua mere existente; Ben Davis si Mcintosh (5).

Idei sumare

  • Nume comun: Cortland
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Cortland
  • Origine: New York, Statele Unite
  • Gust: usor dulce, dar partial acidulat
  • Greutate tipica: 154 g

Informatii nutritionale

Un mar Cortland tipic are urmatoarele proprietati nutritionale (6):

  • Calorii: 80 kcal
  • Carbohidrati: 20,9 g
  • Fibre: 4,0 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0 g

5) Imperiul

Iata o imagine cu mai multe mere Empire:

Dupa cum putem vedea, marul Empire este un mar neted si stralucitor, care este in primul rand rosu cu nuante de verde.

Ca si ultimul mar din aceasta lista, merele Empire provin din New York, Statele Unite.

Aceste mere ofera o muscatura crocanta si o pulpa ferma si crocanta. Au gust foarte dulce.

Merele Empire sunt inca un hibrid dezvoltat de doua soiuri de mere; McIntosh si Red Delicious (7).

Desi cresc in principal in America de Nord, sunt exportate in intreaga lume.

Idei sumare

  • Nume comun: Imperiu
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Empire
  • Origine: New York, Statele Unite
  • Gust: dulce, ferm
  • Greutate tipica: 154 g

Informatii nutritionale

Un mar Empire obisnuit va avea valori nutritionale ca mai jos (8):

  • Calorii: 80 kcal
  • Carbohidrati: 22 g
  • Fibre: 4,9 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0 g

6) Fuji

Imaginea de mai jos arata un singur mar Fuji:

Aceste mere au nuante moi de rosu amestecate cu tonuri mai mici de galben-verde si o pulpa interioara alb-verde.

Marul Fuji a aparut in Aomori, Japonia, la sfarsitul anilor 1930. In special, a fost primul mar cultivat din Japonia (9).

Aceste mere ofera o muscatura crocanta si o pulpa ferma si crocanta. Au un gust foarte dulce si au doar o usoara aciditate.

In ciuda faptului ca sunt originari din Japonia, cultivatorii produc acum mere Fuji in intreaga lume.

Idei sumare

  • Nume comun: Fuji
  • Denumire stiintifica: Malus pumila Fuji
  • Origine: Aomari, Japonia
  • Gust: dulce, ferm
  • Greutate tipica: 192 g

Informatii nutritionale

Un mar Fuji de marime medie (192 de grame) are urmatoarele valori nutritionale (10):

  • Calorii: 121 kcal
  • Carbohidrati: 29,2 g
  • Fibre: 4,0 g
  • Zaharuri: 22,5 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0,4 g

7) Gala

In imaginea de mai jos, putem vedea un mar Gala intreg si jumatate:

Pielea exterioara are diferite nuante de verde si rosu, iar pulpa interioara are un ton crem pana la galben deschis.

Merele Gala au aparut in Wairarapa, o regiune din Noua Zeelanda, in anii 1930 si sunt unul dintre cele mai populare mere la nivel global (11).

Aceste mere sunt, de asemenea, unul dintre cele mai produse mere din Statele Unite. Dupa ce a depasit Red Delicious, Gala a ocupat locul 1 pentru productie pe baza datelor din 2019 si 2020 (12).

Gala este unul dintre cele mai dulci soiuri de mere si sunt, de asemenea, crocante si foarte suculente.

Idei sumare

  • Nume comun: Gala
  • Denumire stiintifica: Malus domestia Gala
  • Origine: Wairarapa, Noua Zeelanda
  • Gust: dulce
  • Greutate tipica: 178 g

Informatii nutritionale

Un mar Gala mediu ofera urmatoarele proprietati nutritive (13):

  • Calorii: 98 kcal
  • Carbohidrati: 23,6 g
  • Fibre: 4,0 g
  • Zaharuri: 17,9 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0,4 g

8) Golden Delicious

Urmatoarea imagine arata trei mere Golden Delicious unul langa celalalt:

Dupa cum se arata in fotografie, merele au o culoare galbena si verde atractiva, asemanatoare cu aurul.

Golden Delicious este un mar nord-american, originar din Virginia de Vest, Statele Unite, la inceputul secolului al XX-lea (14).

Merele au un gust dulce cu putina aciditate, iar pulpa este crocanta si plina de suc.

Golden Delicious este unul dintre cele mai populare mere din intreaga lume.

Idei sumare

  • Nume comun: Golden Delicious
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Golden Delicious
  • Origine: Virginia de Vest, Statele Unite
  • Gust: dulce, suculent
  • Greutate tipica: 169 g

Informatii nutritionale

Un mar mediu Golden Delicious ofera urmatoarele valori nutritionale (15):

  • Calorii: 96 kcal
  • Carbohidrati: 23,0 g
  • Fibre: 4,1 g
  • Zaharuri: 16,9 g
  • Grasimi: 0,3 g
  • Proteine: 0,5 g

9) Bunica Smith

Mai jos putem vedea un singur mar Granny Smith:

Merele Granny Smith au o culoare verde uniforma si este o nuanta de verde mai inchisa decat majoritatea merelor. Pielea are, de asemenea, mici pete albe vizibile cand priviti de aproape.

Aceste mere sunt usor acide si acidulate, ceea ce poate fi sau nu un lucru bun, in functie de preferintele personale.

Cu toate acestea, au si o dulceata si o textura racoritoare, suculenta si crocanta.

Granny Smith isi are originea in New South Wales, Australia, in 1868, numit dupa doamna care l-a descoperit; Maria Ann Smith (16).

In prezent, merele Granny Smith sunt printre cele mai produse tipuri de mere la nivel global. Acestea au al cincilea cel mai mare nivel de productie dintre toate merele din Statele Unite (17).

Idei sumare

  • Nume comun: Granny Smith
  • Nume stiintific: Malus domestica Granny Smith
  • Origine: New South Wales, Australia
  • Gust: dulce, usor acidulat, suculent
  • Greutate tipica: 167 g

Informatii nutritionale

Iata valorile nutritionale tipice pentru un mar Granny Smith de marime medie (167 grame) (18):

  • Calorii: 97 kcal
  • Carbohidrati: 22,7 g
  • Fibre: 4,7 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0,3 g
  • Proteine: 0,7 g

10) Honeycrisp

Doua mere intregi Honeycrisp si jumatate sunt prezentate in imaginea de mai jos:

Aceste mere au o nuanta rosie spre roz acoperind o culoare de baza verde deschis, care se manifesta in proportii diferite in functie de mar.

Dupa cum sugereaza si numele lor, merele Honeycrisp au o textura crocanta si un gust dulce. Merele sunt si ele foarte suculente.

In mod interesant, merele Honeycrisp au aparut printr-un program de incrucisare in 1960, dar nu au ajuns pe piata decat in ​​1991 (19).

In acest scurt interval de timp, merele Honeycrisp au devenit unul dintre cele mai populare mere din Statele Unite. In 2021, au avut al treilea cel mai mare numar de productie, depasit doar de Gala si Red Delicious (16).

Idei sumare

  • Nume comun: Honeycrisp
  • Denumire stiintifica: Malus pumila Honeycrisp
  • Origine: Minnesota, Statele Unite ale Americii
  • Gust: dulce, suculent
  • Greutate tipica: 182 g

Informatii nutritionale

Un mar mediu obisnuit (182 de grame) Honeycrisp are urmatoarele proprietati nutritionale (20):

  • Calorii: 95 kcal
  • Carbohidrati: 25,0
  • Fibre: 4,4 g
  • Zaharuri: 19,0 g
  • Grasimi: 0,3 g
  • Proteine: 0,5 g

11) Jazz

Aici putem vedea un singur mar rosu Jazz:

Dupa cum arata imaginea, merele Jazz au o culoare rosu aprins cu nuante de baza verde-galben.

Merele Jazz au originea in Noua Zeelanda si sunt o incrucisare intre doua soiuri de mere foarte populare; Braeburn si Gala (21).

Merele Jazz sunt usor acide, dar in principal dulci si suculente, cu o textura crocanta ca stramosii lor Braeburn si Gala.

Idei sumare

  • Nume comun: Jazz
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Scifresh
  • Origine: Noua Zeelanda
  • Gust: Dulce, suculent, usoare note acidulate
  • Greutate tipica: 182 g

Informatii nutritionale

Pe baza datelor din baza de date comunitara Cronometer (CRDB), iata valorile nutritionale pentru un mar Jazz mediu (154 grame) (22)

  • Calorii: 80 kcal
  • Carbohidrati: 22,0
  • Fibre: 5,0 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0 g

12) Jonagold

Imaginea de mai jos prezinta trei mere Jonagold pe o placa de lemn:

Dupa cum arata imaginea, merele Jazz au o culoare de baza verde-galben, cu nuante de rosu deschis care le acopera.

Merele Jonagold au aparut in New York in anii 1950 si a fost o incrucisare intre marul Golden Delicious si marul Jonathan (23).

La fel ca cele doua mere care au aparut inainte, merele Jonagold au un gust bland, dulce si suculent.

Idei sumare

  • Nume comun: Jonagold
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Jonagold
  • Origine: New York, SUA
  • Gust: bland, dulce
  • Greutate tipica: 154 g

Informatii nutritionale

Iata valorile nutritionale tipice pentru un mar Jonagold mediu (154 de grame) (24):

  • Calorii: 80 kcal
  • Carbohidrati: 22,0
  • Fibre: 4,9 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0,5 g

13) McIntosh

Putem vedea un singur mar McIntosh in imaginea de mai jos:

Merele McIntosh au nuante de rosu purpuriu, acoperind partial o culoare de baza verde deschis.

Aceste mere exista de mult timp, iar prima lor descoperire a venit in 1811 in Ontario, Canada (25).

Poate mai cunoscut este faptul ca computerele Apple Macintosh si-au luat numele de la acest mar McIntosh (26).

Aceste mere sunt crocante, suculente si au gust in parti egale de dulce si acru.

Idei sumare

  • Nume comun: McIntosh
  • Nume stiintific: Malus domestica McIntosh
  • Origine: Ontario, Canada
  • Gust: dulce, acidulat, acidulat
  • Greutate tipica: 150 g

Informatii nutritionale

Folosind datele din baza de date nutritionala CRDB, iata valorile tipice pentru un mar McIntosh mediu (150 de grame) (22):

  • Calorii: 80 kcal
  • Carbohidrati: 21,0 g
  • Fibre: 4,0 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0,4 g

14) Pink Lady

In imaginea de mai jos sunt doua mere intregi Pink Lady si o jumatate de doamna roz, care arata pulpa interioara:

Merele Pink Lady au o culoare atractiva roz-rosu deasupra unei baze galben-verde, cu o pulpa crem pana la galben deschis.

Pink Lady se numara printre cele mai acide soiuri de mere, dar are o dulceata egala cu aciditatea sa.

In special, merele Pink Lady au fost primul soi de mere care a primit un nume de marca inregistrata in scopuri de marketing (23).

Merele au aparut in 1973 in Australia, cand au fost dezvoltate prin incrucisarea unui Golden Delicious cu un soi Lady Williams (24).

In ciuda marcii Pink Lady, numele sau stiintific „Cripps Pink” se refera la fondatorul sau, John Cripps.

Idei sumare

  • Nume comun: Pink Lady
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Cripps Pink
  • Origine: Australia de Vest
  • Gust: dulce, acidulat si suculent
  • Greutate tipica: 133 g

Informatii nutritionale

Urmatoarele date din baza de date nutritionala CRDB arata valorile nutritionale ale unui mar Pink Lady obisnuit de 133 de grame (22):

  • Calorii: 71 kcal
  • Carbohidrati: 18,1 g
  • Fibre: 2,40 g
  • Zaharuri: 15,7 g
  • Grasimi: 0,10 g
  • Proteine: 0,5 g

15) Red Delicious

Iata o imagine a unui singur mar Red Delicious:

Dupa cum putem vedea, Red Delicious are o culoare purpurie stralucitoare si indrazneata, care este uniforma in jurul marului.

Red Delicious este unul dintre cele mai populare mere si este un soi clasic care a devenit faimos la un spectacol international de fructe in 1893. Cu toate acestea, prima descoperire a marului a avut loc in 1872 (25, 26).

Merele Red Delicious si-au castigat numele „delicioase” datorita noului gust unic la acea vreme.

Gustul unui mar Red Delicious este usor dulce.

Idei sumare

  • Nume comun: Red Delicious
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Red Delicious
  • Origine: Iowa, Statele Unite ale Americii
  • Gust: bland, dulce
  • Greutate tipica: 212 g

Informatii nutritionale

Conform datelor USDA, un mar Red Delicious mediu (212 grame) ofera urmatoarele valori nutritionale (27):

  • Calorii: 125 kcal
  • Carbohidrati: 29,9 g
  • Fibre: 4,9 g
  • Zaharuri: 22,3 g
  • Grasimi: 0,4 g
  • Proteine: 0,6 g

16) Russet

Urmatoarea imagine arata un mar Russet:

Imaginea arata ca marul Russet are o culoare si o forma unice si arata destul de diferit de alte mere.

Merele rusine au o culoare care prezinta nuante de maro, verde si galben. Spre deosebire de majoritatea merelor, coaja nu este neteda si are o textura aspra si zgarietura.

Numele „Russet” se refera la aceasta piele aspra, maronie pe care o dezvolta marul.

Exista numeroase soiuri diferite de mar Russet. Poate cel mai cunoscut dintre acestea este Egremont Russet, care are un gust interesant de nuca.

Marul Egremont Russet a fost descoperit oficial in 1872 in Regatul Unit (28)

Idei sumare

  • Nume comun: Egremont Russet
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Egremont Russet
  • Origine: Sussex, Regatul Unit
  • Gust: nuci, usor uscat
  • Greutate tipica: 150 g

Informatii nutritionale

Iata valorile nutritionale pentru 150 de grame de mar Egremont Russet (29):

  • Calorii: 80 kcal
  • Carbohidrati: 21 g
  • Fibre: 4,0 g
  • Zaharuri: 16,0 g
  • Grasimi: 0 g
  • Proteine: 0 g

17) SweeTango

Merele SweeTango sunt un soi de mere relativ nou, disponibil din anul 2009 (30).

Marul este rezultatul cresterii soiului de mar Honeycrisp cu un soi numit Zestar.

Se spune ca aceste mere au un gust „ crocant si dulce, cu o nota plina de viata de citrice, miere si condimente ” (31).

Este demn de remarcat faptul ca „SweeTango” este numele de marca a marului, iar numele comun al soiului este Minneiska.

SweeTango este, de asemenea, in crestere rapida in popularitate, cu rate de crestere a productiei de doua cifre pentru cea mai mare parte a ultimului deceniu (32, 33).

Idei sumare

  • Nume comun: SweeTango sau Minneiska
  • Denumire stiintifica: Malus domestica Minneiska
  • Origine: Minnesota, Statele Unite ale Americii
  • Gust: dulce, suculent
  • Greutate tipica: 150 g

Informatii nutritionale

Mai jos sunt valorile nutritionale pentru un mar SweeTango de 182 de grame (34):

  • Calorii: 95 kcal
  • Carbohidrati: 25,0 g
  • Fibre: 4,4 g
  • Zaharuri: 19,0 g
  • Grasimi: 0,3 g
  • Proteine: 0,5 g