Piramida Alimentatiei Sanatoase
Piramida Alimentatiei Sanatoase a fost elaborata in anul 2008 in cadrul Universitatii Harvard, ca o imbunatatire a celei concepute in 1992. Aceasta a fost creata pentru a ne invata ce tipuri de alimente si in ce cantitati pot fi consumate. Piramida alimentara include sfaturi legate de dieta zilnica, dar si sfaturi legate de exercitiul fizic necesar pentru sanatatea noastra.
Alimentele de la baza piramidei trebuie consumate in cantitati mai mari decat cele din varful piramidei. Pe langaalimentele incluse in piramida, intr-o dieta echilibata trebuie sa fie incluse apa (2 litri pe zi), vitaminele si mineralele.
Piramida Alimentatiei Sanatoase este structurata astfel:
– La baza piramidei se afla exercitiile fizice si supravegherea dietei;
– La nivelul urmator sunt inscrise uleiurile sanatoase (de masline, soia, porumb, floarea soarelui, alune), cerealele integrale (orez brun, paste din faina integrala, ovaz, secara), legumele si fructele;
– La nivelul urmator se afla pestele, carnea de pasare, ouale, nucile, fasolea, branza tofu;
– La penultimul nivel al piramidei se afla lactatele, ceea ce inseamna ca trebuie sa consumam 1-2 portii pe zi;
– In varful piramidei sunt alimentele pe care trebuie sa le mancam mai rar: carnea rosie, untul, painea, orezul alb, cartofii, pastele, bauturile indulcite, dulciurile pe baza de zahar, sarea.
Optional, putem consuma alcool cu moderatie si putem lua multivitamine si suplimente de calciu.
Pe masura ce urcam pe piramida, tot mai putine alimente pot fi consumate.