Impactul dietelor asupra tinerelor

Categories Dieta & FitnessPosted on

Încă de mici ne dorim să arătăm cât mai bine și suntem învățate să spunem că niciodată nu am ajuns la silueta perfectă. În timp ce un ideal feminin universal este imposibil de atins, deoarece acesta este foarte subiectiv, un țel personal de siluetă perfectă poate oricând să fie atins. Iar cel mai ușor mod de a pierde din greutate nu este sportul. Prin urmare foarte multe adolescente se apucă de cure de slăbire după ureche, fără să ia în considerare că al lor corp este în plină dezvoltare și că are nevoie de mai multe resurse decât un corp adult.

 dieta tineri

Iar cele mai la îndemână diete pentru adolescente sunt cele care au la bază înfometarea și nici pe departe o dietă echilibrată care să răspundă nevoilor corpurilor lor. Există însă cazuri mai tragice, în care fetele apelează la ceaiuri cumpărate de pe internet, care nu sunt controlate de nici un fel de autoritate, și medicamente luate din locuri care nu cer rețetă deoarece promit rezultate într-un timp scurt.

Evident, nu este indicat să ingerezi tot ce găsești pe internet, chiar dacă ești la vârsta la care tot ce zboară se mănâncă. Toate medicamentele și suplimentele alimentare sunt controlate de agenții ale statului care obligă producătorul să indice pe cutie ce conține fiecare produs pentru ca aceștia să poată decide dacă face sau nu rău corpului. Astfel, nu are trebui să aveți încredere în branduri care nu pun ingredientele pe cutie sau în site-uri care vând astfel de produse fără etichetă.

 dieta adolescenti

Dar dincolo de problemele de sănătate care apar în urma folosirii unor suplimente alimentare care nu au fost testate de autorități, dietele la vârste fragede pot avea efecte negative asupra dezvoltării corpului.

Având în vedere că adolescență este perioada în care copul se „așează” este normal ca pentru o scurtă perioadă de timp forma lui să fie deosebită. O dietă care ar modifica această formă poate modifica permanent felul în care se va dezvolta corpul. Spre exemplu, dacă în perioada de creștere voi vreți să scăpați de cei câțiva centimetri de grăsime din jurul taliei, atunci există posibilitatea ca aspectul taliei și a șoldurilor să fie permanent schimbat.

De asemenea, în adolescență corpul are nevoie de foarte mulți nutrienți și vitamine pentru a se păstra sănătos. Astfel, dacă urmați o dietă bazată pe înfometare, se creează carențe nutritive și pe termen lung acestea se traduc prin anemii frecvente, alergii și astenii. Dar și pe termen scurt sau chiar imediat se pot vedea efectele dietelor prin înfometare, deoarece veți fi mult mai obosite, iritabile iar pielea și părul vostru își va pierde strălucirea.

Însă cel mai important aspect al dietelor ținute în adolescență este unul destul de des ignorat: schimbarea metabolismului. Adolescența este perioada în care corpul se obișnuiește cu diferite comportamente, inclusiv cele de digestie și ardere a grăsimilor și va considera acest comportament normal pentru tot restul vieții voastre. Deci dacă obișnuiți corpul că o alimentație deficitară este normală, atunci tot restul vieții voastre, când veți încerca să mâncați sănătos vă veți îngrășa, pentru că el este obișnuit cu o alimentație minimală.

Dacă observați că ați câștigat câteva kilograme în plus, cel mai bine ar fi să consultați medicul nutriționist care va lua în considerare vârsta, stadiul de dezvoltare dar vă va face și analize să vadă dacă nu aveți probleme de sănătate și el vă va putea descrie o dietă personalizată care să nu aibă efecte negative pentru tot restul vieții voastre.

Lasă un răspuns