Dieta Raw | Cele mai eficiente 10 diete

Categories Dieta & FitnessPosted on

In articolul anterior, care face parte din seria celor mai eficiente 10 diete, v-am prezentat dieta Mediteraneana. Aceasta dieta nu pune accent pe respectarea unui regim alimentar strict, ci pe consumul alimentelor propuse. De altfel, dieta Mediteraneana este reprezentata vizual sub forma unei piramide a alimentelor, dar si a activitatilor fizice care trebuie respectate de cei care urmeza acesta dieta.

In articolul de astazi vom vorbi despre dieta Raw. Dieta Raw este asa-numita dieta a alimentelor crude. Cu alte cuvinte, respectarea dietei Raw consta in consumarea alimentelor in stare naturala sau cat mai putin gatite: aproximativ 75% dintre alimente trebuie consumate in stare naturala, neprelucrate potrivit diet.com. Aceasta dieta neconventionala, pe langa faptul ca va ajuta sa slabiti, inclina balanta in favoarea sanatatii si va tine departe de boli.

Ce este dieta Raw?

Conform specialistilor in nutritie, atunci cand alimentele sunt gatite, ele isi pierd valorile nutritionale si vitaminele. Prin dieta Raw, alimentele sunt consumate in starea lor pura, deci aduc un aport consistent de vitamine si de nutrienti organismului. Dieta Raw nu consta in respectarea unui regim alimentar strict, ci in respectarea calitatii alimentelor. De asemenea, aceasta dieta este potrivita si pentru vegetarieni, deoarece o mare parte dintre alimentele presupuse sunt legume si fructe.

In ce consta dieta Raw?

Cu toate ca scopul principal al dietei Raw nu il constituie pierderea in greutate, procesul de slabire este grantat, intrucat dieta presupune un nivel scazut de grasimi, carbohidrati si proteine. Printre alimentele recomandate de dieta Raw se numara: fructe si legume in stare proaspata, dar si uscate, seminte crude, nuci crude, lapte de cocos, cereale integrale, sucuri de fructe si legume nepasteurizate, iarba de grau, apa plata imbuteliata sau purificata, lapte nepasteurizat si produse lactate din lapte nepasteurizat.

Cum functioneaza dieta Raw?

Exista cateva indicatii privind prepararea alimentelor in aceasta dieta. Ele se prepara prin deshidratare cu ajutorul unui aparat special (in locul unei preparari clasice la cuptor), prin amestecare cu ajutorul unui blender, prin fermentare, decojire, stoarcere, germinare si incoltire. Pentru ca nu impune un regim alimentar strict aveti posibilitatea de a va alcatui singuri mesele. Tocmai din acest motiv este necesar sa imbinati ingredientele astfel incat sa obtineti un meniu bogat in minerale si vitamine. Dieta Raw nu presupune practicarea de activitati fizice regulate. Insa, pentru a va mentine in forma si pentru a sustine programul de slabire al dietei Raw, este indicat sa desfasurati activitati fizice zilnic.

Beneficii

Dieta Raw se bazeaza pe alimente cat mai naturale, cat mai neprocesate. Astfel, ea contribuie la imbunatatirea sanatatii organismului. Printre beneficiile dietei Raw se numara: pierderea in greutate, cresterea energiei, imbunatatirea aspectului pielii, imbunatatirea sistemului imunitar, o digestie mai buna, prevenirea bolilor de inima si altor tipuri de boli cronice.

Precautii

Este recomandat sa nu treceti brusc de la regimul de viata obisnuit la dieta Raw. Potrivit diet.com, acest lucru poate avea urmari precum: depresie, dureri de cap, greata, ameteli. Conform aceluiasi site unele alimente nu trebuie consumate in stare cruda, intrucat contin anumite substante otravitoare sau bacterii care sunt eliminate doar prin preparare la temperaturi inalte: hrisca, rubarba, boabele de fasole, coaja verde a cartofilor ar trebui evitata, carnea cruda, precum si fructele de mare consumate in stare cruda. Cei care urmeaza aceasta dieta, mai ales varianta ei vegetariana, ar trebui sa suplimenteze lipsa de proteine si de vitamine (in special vitamina B12).Indrumarea medicului specialist este esentiala in urmarea oricarei diete.