Despre călătorii, visuri și o poveste de viață. Cum să devii scriitor de călătorii.

Categories DiversePosted on

Guest post by Ioana Budeanu

 

Acum 5-6 ani, când priveam cu oarecare invidie emisiunile de pe Travel Channel, nici eu nu credeam că voi ajunge să călătoresc prin lume, însă nicio clipă nu mi s-a părut imposibil. Am lăsat mereu o ușă deschisă.

Tioman Island, Malaysia

Și am făcut un mic pas spre această ușă. Am făcut un plan (foarte simplu, dacă mă întrebi acum), am trimis email-uri, mi-am susținut cauza, am crezut în mine și în ceea ce pot face, și am primit răspunsuri. M-am urcat în avioanele alea. Am plecat. Am scris. Și acum astea sunt cele mai frumoase amintiri din viața mea. Când privesc zecile de fotografii de pe pereții camerei mele, știu că am reușit. Pentru că succesul se măsoară în emoția pe care o simți în sufletul tău, în satisfacția pe care ți-o dau visele împlinite. Și călătoriile sunt cele mai frumoase vise, care DA, se pot împlini.
Bună, sunt Ioana Budeanu, travel writer, blogger și călător.” Așa îmi încep întotdeauna email-urile de prezentare. Asta este pasiunea și cariera mea. Însă nu asta sunt eu. Ca om, vocația mea este să explorez lumea și să o redau prin emoțiile și condeiul meu.

 
De-a lungul timpului, am urmat o cale simplă, însă nu întotdeauna foarte clară. Aveam un blog, însă nu aveam texte de călătorii scrise. Aveam voință și pasiune, însă nu și experiență. Știam că trebuie să spun ceva despre mine, însă habar n-aveam cu ce se mănâncă marketing-ul. Și totuși nu am dat înapoi, nu mi-a fost frică nici de succes, nici de eșec. Și nici n-am spus: „Ce-o fi o fi”. Am zis: „hai să vedem ce pot să fac acum, azi”.

Bangkok
Și mi-am urmat planul zi de zi. Am învățat din mers. Am cunoscut oameni. Am discutat și am negociat. Am avut emoții. Am plâns pe stradă de fericire. Mi-a fost frică să plec pe drum și m-am gândit că poate nu sunt făcută pentru asta. Am avut îndoieli exact ca tine. Așa, și? Curajul meu a constat în felul în care am reacționat de fiecare dată la provocări: am mers mai departe.
N-am avut o listă cu destinații de bifat. Asta pentru că mereu mi-am dorit să văd toată lumea și nu m-am putut opri undeva, să desenez un punct pe hartă. Am făcut însă proiecte care mi-au oferit șansa să pășesc pe trei continente. Iar când privesc retrospectiv, nici măcar nu a fost greu. Iar acum scriu atât pentru site-ul meu, cât și pentru publicații internaționale ca The Huffington Post, CNN, Bored Panda, BuzzFeed și altele.

 
Atât de mulți oameni – prieteni și necunoscuți – mi-au spus că și-ar dori și ei să se plimbe prin lume sau măcar să meargă în vacanțe mai des, încât ideea cea mai clară pe care am avut-o vreodată a fost să îi ajut cu tot ce pot și știu eu. Fără îndoială, NU există reguli pe care să le urmezi cu strictețe și gata!, lumea îți va sta la picioare. Însă există puncte de plecare, există mici secrete pe care le poți folosi în favoarea ta și a viselor tale, iar eu asta ofer: o altă perspectivă, claritate, un plan, idei, o vedere din interior.

 
Cursul meu de travel writing (când l-am creat habar n-aveam că este singurul din România) a venit din dorința de a ajuta. Și cam asta s-a întâmplat. Zeci de studenți mi-au scris, am lucrat împreună, am fost mereu nemulțumită și i-am certat, i-am împins spre mai mult, i-am învățat să vrea mai mult de la ei, în primul rînd. Unii au reușit și, pentru mine, asta este garanția că am succes, că ceea ce am creat este de valoare.

 
Cei care au urmat cursul și călătoresc deja prin lume (după doar câteva luni) sunt puțini. Nu am să te mint. Nu am de ce. Cursul te învață tot ce trebuie să știi, dar nu-ți pune și-n traistă. Eu fac tot ce-mi stă în putere (te promovez, te ajut, te sfătuiesc, te îndrum spre cine trebuie), dar TU ești cel care trebuie să muncești. Pentru ca se poate.
A fi călător este o artă care se învață. Da, simți, ești pasionat, nu poți să stai locului – însă dacă vrei să depășești „bariera” acelei vacanțe de două săptămâni pe an va trebui să înveți să o faci și să muncești puțin.

Lisabona

Cursul meu de travel writing nu este creat doar pentru cei care vor să facă din asta o meserie sau doar pentru cei care au blog sau doar pentru jurnaliști experimentați.
– Este și pentru cei care vor vacanțe lungi și frumoase.
– Este și pentru cei care vor să învețe să facă proiecte de marketing și să își împlinească alte vise (poate fashion sau fotografie sau alte hobby-uri).
– Este și pentru cei care au ceva de spus și vor să se facă auziți.
– Este și pentru cei care vor să obțină sponsorizări pentru un anumit proiect și nu știu de unde să înceapă.
– Este și pentru cei care vor idei de business și un plan de început sau să afle cum se lucrează din materiale excepționale adunate de-a lungul anilor și pe care le ofer gratis.
– Este și pentru cei care vor să se mute în altă țară și nu știu ce ar putea să facă.
– Este și pentru cei care vor să aibă experiențe de neuitat!

 
Ce ofer eu:
1. Cinci module de curs în care te învăț, pas cu pas, cum să călătorești mai mult și mai des și să îți permiți să o faci.
2. Anexe cu materiale unice despre business, marketing, sponsorizări și proiecte.
3. Bonus: cărți de călătorii gratis.
4. Exerciții la fiecare modul și un test final.
5. Răspunsuri la întrebările adunate de la studenți de-a lungul timpului, care îți pot fi de folos.
6. Curs de fotografie realizat de Vlad Semen, partenerul și fotograful meu.
7. Suport nelimitat atât în timpul cursului, cât și după aceea!
8. BONUS: Cartea mea de călătorii: Scris pe cer.
9. Super BONUS: totul este online, în ritmul și timpul tău.
Iată aici mai multe detalii.

 
Călătoriile sunt cea mai bună școală de care vei avea parte. Poți s-o faci oricând, oricum și oriunde vrei tu. Alege să îți împlinești visul și sa ai întotdeauna bani pentru o nouă aventură. Lumea te așteaptă. Cucerește-o acum!(Foto: Vlad Semen)

Lasă un răspuns