Care este diferenta dintre bisexual si pansexual?

Categories Sex & RelatiiPosted on

Cand vine vorba de spectrul sexualitatii, bisexualitatea si pansexualitatea sunt uneori folosite in mod interschimbabil, dar nu sunt chiar la fel. Principala diferenta intre bisexual si pansexual este inradacinata in atractia resimtita.

Diferenta dintre bisexualitate si pansexualitate.

O persoana bisexuala este o persoana care este atrasa de doua sau mai multe sexe, in timp ce o persoana pansexuala este atrasa de oameni, indiferent de gen. Termenii sunt strans legati, iar unii oameni se identifica cu ambii termeni, in timp ce altii prefera unul fata de celalalt pentru a avea o descriere mai nuantata a sexualitatii lor.

Exista o conceptie gresita obisnuita ca persoanele bisexuale sunt persoane care sunt atrase in mod specific numai de barbati si femei, excluzand, prin urmare, persoanele nebinare, in timp ce pansexualitatea include toate genurile. Dar, in realitate, o persoana bisexuala ar putea fi atrasa de femei si femei, barbati si persoane nebinare sau orice alta combinatie de genuri. Bisexualitatea nu este neaparat binara; inseamna doar atractie pentru mai mult de un gen. Unii bisexuali isi descriu identitatea ca fiind atrasi de propriul lor gen si de persoane de alte genuri.

Persoanele pansexuale, pe de alta parte, sunt atrase de oricine, indiferent de sex. Prefixul pan inseamna „toti”, „din toate” sau „implicand toti membrii” unui grup. Deci, o persoana pansexuala este cineva care este atras de toate genurile, inclusiv de persoane cis, trans si neconforme cu genul. 

„Orice si totul merge” cand vine vorba de pansexualitate, spune Freire. Dar acest lucru nu ar trebui confundat neaparat cu promiscuitate: „Nu inseamna ca sunt pervertiti prin faptul ca se vor culca cu oricine poate pune mana”, noteaza el. „Este un pic mai mult „nimeni nu este in afara mesei cand vine vorba de cine sunt capabil sa fiu atras din punct de vedere romantic si fizic”.

Cum joaca genul un rol.

Una dintre cele mai importante diferente dintre bisexual si pansexual este rolul genului in a determina cine esti atras. In general, sexul nu afecteaza cine sunt atrasi persoanele pansexuale – acestia se pot gasi atrasi sexual si romantic de aproape oricine, indiferent de sex.

Dar pentru oamenii bisexuali, genul joaca de obicei un fel de rol in ceea ce priveste cine sunt atrasi. S-ar putea sa nu fie atrasi de toate genurile, dar pot exista unele genuri care le plac si altele nu. 

Acestea fiind spuse, fiecare persoana bisexuala si pansexuala are propria definitie a acestor cuvinte si modul in care sexul unui potential partener influenteaza atractia lor va depinde de individ.

Controversa dintre bisexuali si pansexuali.

A existat o anumita tensiune intre comunitatile bisexuale si pansexuale, inradacinate in neintelegeri despre fiecare eticheta. Sexologul Carol Queen, Ph.D., considera ca o parte din tensiune este generationala, cel putin partial, si provine din aparitia comunitatii nonbinare. Ea spune ca exista „o presupunere conform careia termenul bisexual nu este in mod automat adecvat pentru persoanele nebinare”.

Deoarece prefixul bi- inseamna „doi”, unii oameni presupun ca termenul se refera la binarul de gen si descrie „cele doua genuri”, adica barbati si femei. Unii oameni cred, prin urmare, ca termenul bisexual nu este suficient de incluziv, deoarece exclude persoanele nebinare si persoanele potential trans prin perpetuarea unui binar de gen.

„Este cu siguranta adevarat ca, daca cineva considera ca limbajul este prea binar, nu ar trebui neaparat sa imbratiseze termenul. Dar este o greseala sa treci peste asta si sa spui ca toti bisexualii sunt doar in notiuni binare de gen”, explica Queen. „Doar ca nu este cazul pentru multi – poate chiar pentru majoritatea – bisexuali, care pot fi atrasi de un subgrup de femei, barbati si toti ceilalti.”

Ea observa ca exista si un termen mai nou, mai incluziv, pe care unii bisexuali il folosesc: bi+ , care incearca sa le reaminteasca oamenilor ca exista mai mult de doua genuri de iubit si de dorit si ca persoanele bisexuale nu perpetueaza un gen binar.

„Cea mai proasta parte din toate acestea este ca discutia provoaca bifobie”, adauga Queen. „Negarea faptului ca este in regula ca cineva sa se identifice ca bi si ar trebui sa se identifice ca pan echivaleaza cu invizibilitatea bisexuala, punct. Chiar daca nu este destinat sa distinga bisexualii, poate rani sa aud asta – doar intarind ideea ca bisexualii nu o fac. au mult sprijin chiar si din partea altor persoane LGBTQ+, ceea ce a fost adesea cazul.”

Pe cealalta parte a monedei, forta de a numi orice bifobie in definitia pansexualitatii a condus la unele critici la adresa comunitatii pansexuale in general, unii oameni sustinand ca pansexualitatea in sine este bifoba, deoarece eticheta a fost creata pe ipoteza bifoba. ca persoanele bisexuale sunt excluse si orientate spre binar.

Queen noteaza ca confuzia dintre cele doua identitati a contribuit la trecerea mai multor persoane la termenul mai general „queer”. „Acest grup poate cuprinde toti oamenii care se identifica ca bi sau pan, TBH, pentru ca ceea ce ii atrage pe multi la acel termen este cat de mare este umbrela si global.”

Pansexual versus omnisexual versus polisexual.

In timp ce persoanele pansexuale pot fi atrase de cineva fara sa se gandeasca la sexul lor, o persoana omnisexuala este foarte constienta de gen. Pansexualitatea este atrasa de oameni, indiferent de gen sau fara a lua in considerare genul, in timp ce omnisexualitatea este atrasa de oameni de toate genurile. Freire spune ca acesti doi termeni sunt „deseori folositi interschimbabil pentru ca sunt atat de asemanatori, dar exista o usoara diferenta”.

O persoana polisexuala este atrasa de mai multe genuri si poate fi considerata un termen mai umbrela. Bisexualitatea si pansexualitatea ar putea fi considerate categorii sub umbrela polisexualitatii, care ar putea include, de asemenea, etichete omnisexuale, heteroflexibile si alte etichete care nu sunt axate pe a fi atrasi de un singur gen. A fi polisexual nu trebuie confundat cu cineva care este poliamoros, ceea ce inseamna ca aceasta persoana este capabila sa iubeasca, sa faca sex si sa fie intr-o relatie cu mai multe persoane in acelasi timp.

Deci, ce termen este potrivit pentru tine? 

Alegerea cuvantului care se potriveste cel mai bine identitatii tale sexuale poate fi o sarcina descurajanta, dar la sfarsitul zilei, se reduce la ceea ce ti se pare corect. Daca esti atras emotional si sexual de o mana de genuri specifice, atunci bisexual s-ar putea simti ca un termen mai exact pentru tine. Daca te simti atras emotional si sexual de oameni de orice gen, atunci s-ar putea sa apelezi la cuvantul pansexual . Queer este, de asemenea, o optiune solida daca inca te simti limitat in vreun fel de oricare dintre acesti termeni.

Etichetele sunt aici doar pentru a va ajuta sa va descrieti mai usor identitatea altora si sa gasiti o comunitate cu alte persoane ca tine. Ele nu sunt menite sa fie prescriptive sau limitative si fiecare termen ar putea insemna ceva diferit de orice persoana bi sau pan data. Asa ca alege-l pe cel care simte ca iti face viata mai usoara si se simte bine pe limba.