Sanatate in ceasca cu ceai

Categories Dieta & SanatatePosted on

Sanatate in ceasca cu ceai


O legenda spune ca istoria ceaiului a inceput in China in urma cu aproximativ 5000 de ani, iar de atunci a devenit foarte popular si indragit.

Este foarte simplu de preparat: fierbeti 200 ml apa, adaugati un pliculet de ceai sau 2-3 lingurite de plante medicinale uscate si lasati sa infuzeze 5-10 minute.

Din vremuri stravechi ceaiul era considerat unul dintre leacurile tamaduitoare pentru trup si pentru suflet. Printre beneficiile aduse sanatatii se numara prevenirea cancerului si diabetului, protejarea gingiilor, scaderea riscului bolilor de inima si ficat, tratarea racelilor, reducerea stresului, arderea grasimilor, energizarea organismului si multe altele.

Exista multe obiceiui de preparare si servire a acestei licori, in functie de dorinte si traditie, dar pentru ca ceaiul sa aiba savoare si efecte tamaduitoare trebuie sa tinem cont de cateva reguli:

  • Folositi pentru preparare apa cat mai curata (apa plata)!
  • Nu preparati ceaiul cu apa foarte fierbinte, pentru ca i se distrug proprietatile, iar gustul devine amar! Exceptie face doar ceaiul negru, care necesita temperaturi ridicate.
  • Indulceste ceaiul cu miere, nu cu zahar!
  • Pastreaza ceaiul in locuri ferite de lumina, caldura sau schimbari bruste ale temperaturii.

O ceasca cu ceai din plante bauta zilnic poate face minuni in cazul stresului, digestiei, colesterolului, anemiei, osteoporozei, bolilor inimii, cariilor sau chiar efectelor imbatranirii.

Ceaiul este bogat in antioxidanti naturali, de aceea ajuta sistemul nostru imunitar si distruge bacteriile.

Pe langa ceaiul din plante medicinale (menta, musetel, sunatoare, tei, macese, nalba, coada soricelului, papadie, salvie si altele), foarte apreciat este si ceaiul obtinut prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis, adica ceaiul alb, ceaiul verde si ceaiul negru.

Ceaiul alb se obtine din frunze uscate deloc procesate,  are o savoare delicata si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Ceaiul verde este preparat din frunze nefermentate si uscate imediat dupa recoltare, care au fost procesate termic. Are extrem de multe proprietati curative, printre care: prevenirea bolilor de inima, a cancerului, a diabetului, a Alzheimerului si micsorarea colesterolului.

Ceaiul negru este obtinut din frunze zdrobite, complet oxidate. Este foarte eficient impotriva stresului, cancerului, bolilor de inima, rinichi, stomac, plamani si creier, are efecte laxative si lupta impotriva radicalilor liberi, protejand organismul.

Voi consumati ceai zilnic? Beti ceaiul indulcit? Adaugati o felie de lamaie sau putin lapte? Ce arome preferati?

Lasă un răspuns