Dieta ketogena urmata de persoanele cu diabet, este o optiune buna?

Categories Dieta & FitnessPosted on

Dieta ketogena este urmata de multi oameni pentru a pierde in greutate, dar poti sa urmezi aceasta dieta daca ai diabet?

Nu exista doua persoane cu diabet zaharat la fel si abordarea alimentara nu poate fi aceeasi pentru toata lumea din acest motiv. Dietele cetogenice isi pot indeplini scopul, dar rigiditatea si restrictia lor le pot face dificil de urmat si pot duce la alte probleme de sanatate (cum ar fi colesterolul crescut) daca nu sunt urmate corespunzator. 

Dieta ketogena

Dieta ketogena este o dieta stricta care limiteaza carbohidratii la cantitati foarte mici (de obicei sub 50 de grame) si creste grasimile. Ideea este de a crea o stare metabolica de cetoza, astfel incat grasimea sa poata fi folosita pentru energie in loc de carbohidrati.

Acest tip de plan de masa poate fi greu de inteles fara indrumarea unui profesionist calificat.

Acest tip de plan de dieta a fost folosit inca din anii 1920 in tratamentul afectiunilor medicale precum epilepsia. Astazi, dieta ketogena este folosita pentru o varietate de afectiuni de sanatate, inclusiv glioblastom, dementa, gestionarea greutatii, diabet, cancer si chiar acnee. Dieta ketogena functioneaza pentru pierderea grasimilor. Si este sigur din punct de vedere medical atata timp cat este facut corect.

Exista mai multe variante ale dietei ketogenice. Unele variatii recomanda consumarea a mai putin sau egal cu 30 de grame de carbohidrati pe zi si necuantificarea altor macronutrienti, cum ar fi proteinele si grasimile. In timp ce dieta ketogenica standard este mai specifica. De obicei, dieta ketogena standard recomanda consumul a 25 pana la 50 de grame de carbohidrati neti pe zi. Persoanele care urmeaza dieta ketogena standard urmaresc sa consume 60-70% din calorii din grasimi, 20-30% din proteine ​​si nu mai mult de 5-10% din carbohidrati. Pentru cineva care urmeaza o dieta de 1.800 de calorii, scopul lor ar fi sa consume 140 de grame de grasimi, 90 de grame de proteine ​​si 45 de grame de carbohidrati pe zi.

Acest tip de plan de masa poate fi greu de inteles fara indrumarea unui profesionist calificat. Prin urmare, este important sa intelegeti foarte bine cum sa incepeti dieta si cum sa continuati, astfel incat sa o puteti face eficient si in siguranta. 

Cetoza vs. cetoacidoza

Inainte de a lua in considerare acest tip de plan alimentar, persoanele cu diabet ar trebui sa inteleaga diferenta dintre cetoacidoza si cetoza.

Cetoacidoza este o urgenta care pune viata in pericol, care apare atunci cand nivelul zaharului din sange atinge niveluri periculoase, fortand organismul sa descompuna grasimile pentru energie, ducand la acumularea de cetone. Cand se acumuleaza prea multe cetone in organism, sangele poate deveni acid. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele care au diabet de tip 1, deoarece nu produc insulina. In timpul cetoacidozei, pH-ul sangelui scade si cetonele din sange pot depasi 20 mmol/l.

In cetoza, organismul foloseste grasimea pentru energie si poate produce cetone care ating niveluri maxime de aproximativ 7/8 mmol/L fara nicio modificare a pH-ului. In timpul cetozei, se sugereaza ca cetonele nu depasesc aceste niveluri, deoarece creierul poate folosi cetone pentru energie in loc de glucoza. 

In cetoza, organismul foloseste grasimea pentru energie.

Daca este facut corect si sub supraveghere, majoritatea persoanelor cu diabet (cu exceptia cazului in care au probleme cu rinichii sau boli de inima stabilite) pot urma probabil aceasta dieta ketogena in siguranta. Cu toate acestea, este intotdeauna important sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra. 

Exista unele riscuri

Dar exista unele riscuri de care trebuie sa fii constient, deoarece poate provoca hipoglicemie (scaderea zaharului din sange), mai ales daca medicamentele nu sunt controlate corespunzator. De asemenea, pentru ca dieta este destul de stricta, oamenii se pot simti izolati social sau au o relatie nesanatoasa cu alimentele. Prin urmare, este important sa intelegeti limitele dietelor si sa fiti dispus si pregatit sa va asumati acest tip de plan alimentar. Daca variatia dietei cetogenice incorporeaza cantitati mari de proteine, aceasta poate provoca probleme renale si poate sa nu fie adecvata pentru pacientii diabetici cu boala de rinichi. 

Este necesar sa discutati cu un profesionist in nutritie pentru a evita alte probleme adaugate precum colesterolul sau constipatia.