Conceptul este simplu si cuvantul o spune deja: sunt diete flexibile vegetariene, unde este tolerat consumul ocazional de carne.
In dieta flexitariana, intentia este de a deveni treptat cat mai vegetarian. Din acest motiv, inventatorul dietei a clasificat practica dietei in 3 niveluri:
- Incepator: 2 zile fara carne.
- Mediu: 3 sau 4 zile fara carne.
- Expert: 5 sau mai multe zile fara carne.
Asadar, fiecare decide intentia ca vrea sa fie din ce in ce mai vegetarian si sa introduca in alimentatie mai multe cereale integrale, legume, fructe si proteine vegetale.
Cartea propune o dieta de 5 saptamani de retete structurate, in care poti fi cat de flexibil iti doresti si sa-ti adaptezi nevoile la dieta, schimband lucrurile in voie.
Retetele au doar 5 ingrediente, asa ca sunt foarte usor de preparat, desi este o dieta in care trebuie sa gatesti mult.
Are o caracteristica in care va ofera optiunea de a adauga pui, curcan sau peste la retetele vegetariene.
Dieta flexitariana se bazeaza pe sistemul 3-4-5.
Aceasta inseamna ca micul dejun are 300 de calorii, pranzul are 400 de calorii, iar cina are 500 de calorii.
Intre mese, el propune cateva gustari care au 150 de calorii fiecare. Daca adunati totul, ele fac 1500 de calorii.
Iti sugereaza ca in functie de stilul tau de viata si de activitate, poti modifica meniurile in functie de nevoile tale.
Dieta sugereaza ca consumul de carne sa fie redus treptat, iar atunci cand este consumata, sa fie de cea mai buna calitate posibila.
In dieta flexitariana, este permisa mancarea in oras. Autorul sugereaza ca, in prealabil, sa te uiti la litera locului in care urmeaza sa mananci, pentru a sti ce optiuni sanatoase ai. El sugereaza ca, daca nu au un site web, sa suni in avans pentru a afla.
De asemenea, va recomanda sa alegeti mancaruri cu preparate mai putin calorice, cum ar fi mancaruri la gratar, la abur, sotate, braconate sau coapte.
Alcoolul este permis cu moderatie. Permite o bautura pe zi pentru femei si doua pentru barbati, desi sugereaza sa se aleaga beri usoare, de exemplu, si sugereaza ca portiile de vin sa fie de 150 ml (un pahar mic).In cazul consumului de bauturi spirtoase, recomanda adaugarea naturala. ape minerale carbogazoase, fara adaos de zaharuri.
Beneficiile dietei flexitariane
Sa cunoastem cateva dintre beneficiile dietei flexitariane:
- Cost redus daca nu se consuma multa carne sau peste.
- Dieta satioasa datorita continutului ridicat de fibre.
- Flexibil.
- Retete gustoase.
- Puteti avea o viata sociala si puteti manca fara complicatii.
Dificultati
- Trebuie sa gatesti in fiecare zi.
- Greu pentru persoanele carora nu le plac fructele sau legumele.
Dieta flexitariana: Meniu pentru o saptamana
Acesta este un exemplu de meniu relativ simplu pentru experti (fara carne) pe care l-am pregatit, in care exista peste doar o zi, si exista si oua la micul dejun o zi.
Luni
- Mic dejun: (terci) terci cu compot de casa de mere si pere cu scortisoara.
- Pranz: salata de spanac proaspat, mar, morcov ras, nuca si bulgur. Cu vinegreta de usturoi tocat, busuioc si zeama de lamaie.
- Cina: cous cous cu naut, vinete, dovlecei si ceapa prajite la cuptor, imbracate cu zeama de lamaie, menta, chimen si seminte de dovleac.
2 bauturi intre mese: 1 bucata de fructe si o mana de nuci cu un iaurt / 2 biscuiti de orez cu hummus sau alt pate de leguminoase sau pate de tofu cu batoane de morcov sau telina sau rosii cherry.
Marti
- Mic dejun: smoothie de fructe cu iaurt si cereale si o mana de nuci.
- Pranz: conopida la cuptor, morcov si ceapa, curmale, cu vinegreta de iaurt, usturoi, tahini si suc de lamaie si patrunjel.
- Cina: hummus, cu sfecla rasa imbracata cu vinegreta de mustar, cimbru si paine pita.
2 bauturi intre mese: 1 bucata de fructe si o mana de nuci cu un iaurt / 2 biscuiti de orez cu hummus sau alt pate de leguminoase sau pate de tofu cu batoane de morcov sau telina sau rosii cherry.
Miercuri
- Mic dejun: omleta cu ciuperci si dovlecei cu 1 felie de paine integrala.
- Pranz: salata de bulbi de fenicul prajit, portocale, nasturel, migdale si varza de lucerna.
- Cina: paella de quinoa cu mazare (usturoi, ceapa si rosii sotate, sofran, cu fasole verde, morcovi, mazare si patrunjel).
2 bauturi intre mese: 1 bucata de fructe si o mana de nuci cu un iaurt / 2 biscuiti de orez cu hummus sau alt pate de leguminoase sau pate de tofu cu batoane de morcov sau telina sau rosii cherry.
Joi
- Mic dejun: 2 felii de paine integrala cu avocado si germeni de lucerna.
- Pranz: dovlecei prajiti la cuptor, rosii si vinete, cu tapenada de masline negre (capere, suc de lamaie si patrunjel).
- Cina: somon la abur cu sos de soia si ulei de susan, cu telina, mere, spanac, vinaigreta de morcovi si lamaie si salata de capere.
2 bauturi intre mese: 1 bucata de fructe si o mana de nuci cu un iaurt / 2 biscuiti de orez cu hummus sau alt pate de leguminoase sau pate de tofu cu batoane de morcov sau telina sau rosii cherry.
Vineri
- Mic dejun: bol de musli fara zahar adaugat cu sos de mere de casa cu scortisoara.
- Pranz: broccoli si morcovi la abur, ciuperci sotate, cu migdale, muguri de fasole si suc de lamaie si sos de soia.
- Cina : macaroane cu naut din grau integral, cu ceapa si dovlecei prajiti la cuptor cu seminte de coriandru, alune, patrunjel si spanac proaspat.
2 bauturi intre mese: 1 bucata de fructe si o mana de nuci cu un iaurt / 2 biscuiti de orez cu hummus sau alt pate de leguminoase sau pate de tofu cu batoane de morcov sau telina sau rosii cherry.
Propun o multime de chestii prajite la cuptor doar pentru comoditate.
Procesul este foarte simplu: taiati legumele, puneti-le intr-o tava de copt si cu focul pe gratar, lasati legumele sa se rumeneasca putin si amestecati din cand in cand.
In loc sa coaceti, puteti alege, de asemenea, sa aburiti legumele sau sa le sotiti cu apa. Pe gustul consumatorului.