Acesta este motivul pentru care nu slabesti daca consumi alimente usoare

Categories Dieta & FitnessPosted on

Cand consumam un produs usor, degresat, dietetic sau 0% , o facem intotdeauna cautand sa mancam sanatos sau sa slabim cateva kilograme, motivati de estetica sau sanatate. Stim ca, la efectuarea achizitiei, vom plati mai mult dar o facem convinsi ca sunt alimente cu mai putine calorii sau mai sanatoase.

Le cumparam crezand ca facem tot posibilul pentru a mentine o dieta si o greutate sanatoasa. Chiar daca, aceasta nu este intotdeauna o realitate. Ca unele alimente sunt vandute ca un produs usor nu este sinonim cu mancare sanatoasa, care slabeste sau care este absolut lipsita de grasimi sau zaharuri.

Alimente usoare, dieta, 0%... nu te lasa dus de marketing!

Reclame, radio, TV, rafturi de supermarket si diete, retele de socializare... exista nenumarate media care incearca sa ne convinga sa cumparam alimente usoare, dietetice sau dietetice. In aceasta categorie pot fi incluse iaurturi, deserturi, bauturi racoritoare, bauturi racoritoare, fursecuri, paine prajita, ciocolata, unt si o lista lunga de alimente. 

Cresterea acestor alimente usoare realizate sau concepute pentru regimuri care vizeaza in primul rand pierderea in greutate poate duce la confuzie intre publicitate si sanatatea consumatorilor. De multe ori, acestia acopera o campanie de marketing foarte buna . Desi exista anumite reguli si legi atunci cand vine vorba de ambalarea si etichetarea alimentelor , pentru companiile de productie si distributie, este o prioritate ca ambalajul sa fie suficient de atractiv pentru ca consumatorul sa il observe si sa il cumpere.

Ce este un aliment usor? 

Conditia pentru a putea folosi cuvantul  „usoara” (scazut, usoara, redusa, usoara) pe eticheta si in reclama este ca una dintre componentele declarate ale alimentului sa fi fost redusa cu cel putin 30% . Aceasta reducere poate fi aplicata valorii energetice, carbohidratilor, zaharurilor, grasimilor totale, grasimilor saturate, colesterolului si sodiului . Odata cu reducerea unei singure componente este suficient ca un aliment sa fie usor. Si tocmai acesta este motivul pentru care multi oameni pot concluziona ca alimentele usoare sau dietetice ii vor ajuta sa slabeasca rapid

Cum stiu daca un aliment usor este un aliment sanatos? 

Cand gasiti pe piata produse cu eticheta light, cititi cu atentie eticheta . Standardul cere sa fie specificata valoarea nutritiva sau energetica la care se refera, fie ca este vorba de grasimi, zaharuri sau valoarea energetica a alimentelor, printre altele. In plus, daca este cazul, trebuie clarificat procentul de reducere . Faptul ca un aliment este „usor” nu inseamna neaparat ca are un continut scazut de calorii. De fapt, caloriile tale totale pot fi aceleasi sau chiar mai mari.

Invata sa citesti eticheta alimentelor usoare

De exemplu, puteti gasi cookie -uri usoare cu continut scazut de grasimi care indeplinesc cerintele pentru a-l declara „usoare” in comparatie cu cookie-ul traditional. Cu toate acestea, valoarea calorica este in anumite cazuri egala sau mai mare decat , datorita faptului ca au un procent mai mare de carbohidrati. Aceasta inseamna ca pot fi considerate mai putin daunatoare din punct de vedere al controlului acestui nutrient dar nu trebuie sa aiba niciun control la nivelul compozitiei altor componente nesanatoase ale acestuia precum grasimile trans, grasimile saturate, sodiul. , etc. Adica reduc un anumit tip de grasime dar pot adauga alte ingrediente si o serie de aditivi nesanatosi. 

Faptul ca un aliment este usor nu inseamna ca poti manca cantitatea dorita 

De multe ori cumpararea acestora serveste drept scuza pentru a consuma mai mult, fara a evalua diferitii nutrienti pe care ii furnizeaza, numarul total de ingrediente sau aportul de energie. Cine nu a repetat mai mult de un produs usor pe zi, din cauza credintei gresite ca nu se ingrasa pentru ca sunt usori ? Un consum abuziv al acestor alimente usoare poate impiedica, de asemenea, obiectivul de a atinge o greutate ideala sau sanatoasa. In acelasi timp, este obisnuit ca aceste alimente cu calorii usoare sa elimine alte alimente sanatoase , bogate in nutrienti, cum ar fi fructele proaspete. 

Ceea ce nu putem nega este ca produsele usoare ne ajuta sa avem o dieta mai variata, cel putin pentru persoanele care au limitat anumite alimente sau pentru cei care urmeaza o dieta stabilita. De asemenea, putem transforma anumite produse in Light , incercand sa reducem continutul total de grasimi sau zaharuri rafinate . A invata sa gatim alimentele corect pentru a reduce grasimile sau zaharurile ne poate aduce sanatate si ne poate economisi bani.

Daca nu contin zahar... Ce indulcitor contin alimentele usoare?  

De asemenea, este important sa cunoasteti indulcitorii folositi in produsele usoare , deoarece unii au aport caloric, iar altii nu.

Inlocuirea zaharurilor se realizeaza prin alte surse de indulcire dintre care gasim cele calorice, ele ne furnizeaza energie, si calorice sau necalorice.

Indulcitori calorici

  • Fructoza : Este un carbohidrat cu absorbtie rapida, cu un gust mai dulce decat glucoza, dar aportul caloric este similar: 4 kcal pe gram.
  • Sorbitol : Fiecare gram de sorbitol furnizeaza 2,4 calorii. Se foloseste mai ales in guma de mestecat, jeleuri, inghetata si nuga. Un consum mare poate provoca disconfort intestinal si diaree.
  • Xilitol : furnizeaza 2,4 kcal pe gram. La fel ca sorbitolul (polialcooli), de obicei face parte din alimentele pentru diabetici. Este prezenta in mod obisnuit in elaborarea gumei de mestecat si a bomboanelor cu efect revigorant.
  • Manitol si sirop de manitol : Se foloseste pentru a indulci produse farmaceutice, tablete nutritive, fabricarea bomboanelor si in principal acoperiri de ciocolata. Ofera 1,6 calorii pe gram. 

Indulcitori necalorici

Indulcitorii non -calorici sunt cei care nu adauga calorii in dieta noastra. Mai jos sunt cele mai utilizate in alimente usoare

  • Zaharina : este un indulcitor sintetic si este cel mai popular. Este de aproximativ 300 pana la 500 de ori mai dulce decat zaharoza (zaharul). Cand este folosit in concentratii mari, are un gust amar. Este folosit la producerea de bauturi racoritoare, iaurturi indulcite si produse dietetice pentru diabetici.
  • Ciclamatul de sodiu : este de aproximativ cincizeci de ori mai dulce decat zaharoza. In prezent este avizat de autoritatile sanitare atata timp cat nu se depaseste aportul maxim de 11 miligrame pe kilogram de greutate, ceea ce ar echivala cu 770 mg/zi la un adult cu 70 de kilograme. Pentru a-si imbunatati aroma si dulceata, se combina de obicei cu Acesulfame K. Se foloseste in guma de mestecat, bauturi carbogazoase, sucuri de fructe, produse lactate, deserturi, paste de dinti, cu termenii „Fara zahar”, „Zero”, „Scazut”. calorie".
  • Aspartamul : are o putere de indulcire de 150 pana la 200 de ori mai mare decat a zaharului de masa sau a zaharozei. Nu este folosit de obicei in cofetarie, deoarece atunci cand este supus la temperaturi ridicate, aroma sa devine amara. Este adesea folosit ca indulcitor de masa, deserturi congelate, jeleuri, bauturi, umpluturi de guma de mestecat, shake-uri lactate. Comitetul mixt de experti FAO/OMS a stabilit un nivel de doza zilnica acceptabila (ADI) de 40 mg/kg greutate corporala , in timp ce FDA il stabileste la 50 mg/kg. Exista, insa, controverse intre anumite sectoare, printre care in jurul acesteia au aparut numeroase controverse si farse.  
  • Acesulfam de potasiu sau Acesulfame K : (K este simbolul chimic pentru potasiu) Este de aproximativ doua sute de ori mai dulce decat zaharoza. Este folosit in mod obisnuit pentru a indulci guma de mestecat, bauturi racoritoare, bauturi nealcoolice, produse lactate, produse de cofetarie, deserturi, paine etc. Utilizarea sa este foarte populara in produsele etichetate drept „usoare”, „0% zahar” si in produsele pentru diabetici . Utilizarea lui ca excipient in produsele farmaceutice este, de asemenea, obisnuita, in special in siropuri, medicamente solubile sau masticabile, in care este folosit pentru a-si face aroma mai placuta. Doza acceptata pentru consumul uman in functie de greutatea corporala este de 15 mg/kg pe zi.
  • Stevia : Este o planta din specia din care se obtin mai multe beneficii ca indulcitor. Poate fi folosit in extracte brute (frunze de plante creole), precum si in prezentare lichida sau solida de culoare inchisa, deoarece atunci cand extractele sunt prelucrate in laborator putem obtine un indulcitor puternic. Este unul dintre cei mai populari indulcitori din industriile alimentare. 

Sunt toti indulcitorii siguri pentru sanatatea noastra? 

Este necesar sa stim sa distingem tipul de indulcitor pe care il contine pe eticheta nutritionala a oricarui produs pentru a sti in ce cantitate si cat de des ar trebui sa-l consumam. Toti indulcitorii autorizati , adica cei care contin litera „E” pe eticheta , sunt siguri in cantitatile de consum normal. Din acest motiv, pentru a opta pentru una sau alta ne vom baza pe preferintele de gust, consistenta, utilitate culinara si pret. 

De multe ori este mai bine sa consumi mai putin din produsul de referinta decat sa nu consumi unul usor in functie de tipul de indulcitor pe care il contine.

Pot inlocui apa cu sucuri dietetice?

Consumul de bauturi usoare sau racoritoare precum sucuri sau bauturi racoritoare ar trebui facut cu moderatie si monitorizarea cantitatii de carbohidrati si calorii pe portie. In niciun caz nu trebuie sa inlocuiasca apa ca baza a hidratarii.

5 sfaturi atunci cand vine vorba de a include alimente usoare intr-o dieta sanatoasa 

  1. Invata sa faci o citire atenta a  etichetelor nutritionale, astfel incat sa poti alege in mod corespunzator in functie de cerintele si gusturile personale.
  2. Cititi corect toate proprietatile nutrientilor , continutul de carbohidrati, profilul lipidic, continutul de sodiu, cantitatea totala de grasimi, indulcitori si alti aditivi.
  3. Este important de inteles ca nu este corect sa asociezi expresia „usoara” cu „scaderea in greutate” sau „dieta saraca in calorii”.  Produsele „ usoare ” nu ajuta intotdeauna intr-un plan de slabire si pot contine chiar zaharuri sau grasimi in cantitati deloc nesemnificative.
  4. Ele va pot ajuta sa va adaptati mai bine la dieta , dar intotdeauna intr-o cantitate moderata. Ele nu ar trebui sa fie baza care o sustine.
  5. Includeti aceste produse in cadrul unui plan alimentar cuprinzator , cu schimbari in obiceiuri si exercitii fizice incluse