Gastrita – alimente permise si interzise

Categories Dieta & FitnessPosted on

Gastrita este una dintre cele mai frecvente boli gastrointestinale. Apare atunci cand exista inflamatie in stomac sau esofag.

In functie de severitatea si tipul gastritei, pot aparea simptome usoare sau severe. Daca se mentine pe termen lung, gastrita cronica, poate provoca ulcere la nivelul stomacului.

Acest articol discuta alimentele interzise si permise cu gastrita si sfaturi pentru a ameliora simptomele acesteia.

Ce este gastrita?

Gastrita sau gastroenterita este o inflamatie a mucoasei stomacului sau esofagului.

Cauza principala a gastritei sunt infectiile cu microorganisme patogene.  

Desi pot exista si alte cauze ale gastritei, cum ar fi predispozitia genetica, alimentatia nesanatoasa sau obiceiurile proaste. Fumatul sau cofeina in exces cresc probabilitatea de a dezvolta aceasta boala.

Cand o persoana are gastrita, productia de sucuri digestive este alterata. Stomacul incepe sa digere nu numai alimente, ci si el insusi.

Selectarea corecta a alimentelor din dieta – permise si interzise, ​​este esentiala pentru ameliorarea simptomelor gastritei.

Gastrita – Alimente interzise

Este important de stiut ca nu exista o lista generala a alimentelor interzise in timpul gastritei, aceasta variaza in functie de fiecare caz. In functie de cauza bolii si de simptome.

Oricum, orice dieta pentru gastrita presupune o restrictie maxima a alimentelor dulci, cu exces de grasimi (prajeli), alcool si produse ultraprocesate.

Fumatul, mai ales pe stomacul gol; creste aciditatea sucului gastric. Deci persoanele cu gastrita nu ar trebui sa fumeze cel putin pana la prima masa. De asemenea, alcoolul afecteaza semnificativ echilibrul stomacului. Ceea ce duce la aparitia de micro-arsuri si leziuni ale peretilor stomacului.

Alimentele interzise cu gastrita sunt:

  • Fursecuri dulci
  • Produse de patiserie
  • Cafea
  • Ciocolata
  • Condimente iuti
  • Mancare prajita
  • Carnati
  • Conservate
  • Sosuri de rosii
  • Slanina
  • Crema de lapte
  • Suc de lamaie
  • Ardei gras
  • Alcool

Gastrita – Alimente permise

Exista medicamente care ajuta la minimizarea sau ameliorarea simptomelor gastritei; cu toate acestea, pentru tratamentul de succes si recuperarea din aceasta boala este important; nu numai sa luati tablete, ci si sa faceti o selectie corecta a alimentelor.

O dieta pentru gastrita trebuie diferentiata in functie de cauza. Alimentele permise difera atunci cand o persoana are o aciditate crescuta sau scazuta a sucului gastric.

In primul caz, se recomanda abandonarea produselor care stimuleaza producerea de pH acid in stomac. In timp ce in al doilea caz, aceste produse vor fi principalele componente ale dietei.

Alimentele cu fibre sunt recomandate atunci cand simptomele infectiei au trecut. In cazurile de gastrita, este importanta si metoda de gatit. Ar trebui sa manance intotdeauna alimente fierte sau coapte. In sfarsit, utilizarea probioticelor este esentiala pentru regenerarea microflorei naturale la sfarsitul unui episod de gastrita.

Stabilirea unei liste generale de alimente pentru gastrita nu este cea mai corecta. Cu toate acestea, ca regula generala, alimentele permise in cazurile de gastrita sunt:

  • Cereale (ovaz, orez, spelta, mei, bulgur)
  • Pseudocereales (hrisca, quinoa, amarant)
  • Carne slaba
  • Proteine ​​vegetale (seitan, soia)
  • Grasimi sanatoase fara prajire (ulei de masline, canola etc.)
  • Legume non-acide (dovlecel, cartofi, cartofi dulci)

Alte sfaturi alimentare

Gastrita este o boala usoara. Simptomele sale trec de obicei dupa odihna, somn si dupa o dieta adecvata. Mai jos sunt 5 sfaturi dietetice in cazuri de gastrita:

1. Evitati orice legume si fructe acide

Stomacul poate fi iritat nu numai prin consumul de ceapa si usturoi. Dar si prin consumul de citrice: portocale, lamai, grapefruit, ardei, ridichi si chiar rosii proaspete. Toate aceste produse sunt interzise in dieta, deoarece stimuleaza secretia excesiva de acid gastric.

2. Nu mancati paine, prajituri si dulciuri

Excesul de zahar creste aciditatea sucului gastric si provoaca formarea de gaze. In plus, dulciuri industriale; fursecuri, vafe etc. Contin conservanti care pot fi agresivi pentru stomac. Toate aceste alimente ar trebui evitate pentru a ameliora simptomele gastritei.

3. Eliminati conservele, carnatii si semipreparatele

Problema alimentelor pe jumatate gatite este continutul lor ridicat de conservanti si grasimi trans. Conservantii sunt utilizati pentru a prelungi perioada de valabilitate si pentru a preveni multiplicarea bacteriilor. Multe dintre ele sunt de natura acida. In cazurile de gastrita, carnatii si carnatii trebuie eliminati. La fel si sosuri industriale precum maioneza si ketchup-ul.

4. Alimentele prajite sunt interzise in dieta

Pentru a ameliora simptomele gastritei trebuie sa incepeti cu o alimentatie sanatoasa. Excluderea din alimentatie a prajiturilor in grasimi sau ulei este esentiala. Inlocuiti-le cu carne slaba gatita la cuptor.

5. Iaurtul cu probiotice este esential dupa simptome

In cazurile de gastrita, toate microorganismele mor, chiar si cele bune. Consumul de iaurt ajuta la regenerarea florei intestinale. Daca aveti intoleranta la lactoza, puteti incerca si alte bauturi fermentate.

Simptome de gastrita

Termenul de gastrita cuprinde un set cu mai multe fatete de simptome. Medicina actuala distinge mai multe tipuri de gastrita; care pot fi clasificate dupa cauza, gradul de aciditate, printre altele. Fiecare tip de gastroenterita are simptome si caracteristici diferite.

Pentru a determina clar ca este vorba de gastrita, trebuie efectuat un test medical sau FGS, in studiu se determina starea de sanatate a peretilor esofagului si stomacului. Cele mai frecvente simptome ale gastritei sunt:

  • Senzatii neplacute in stomac
  • Umflatura
  • Senzatie de greutate
  • Ragaiala
  • Greata sau arsuri in stomac
  • Diaree si varsaturi

Concluzie 

Gastrita este una dintre cele mai frecvente boli gastrointestinale.

Principalele simptome ale gastritei sunt: ​​balonare, dureri abdominale, arsuri la nivelul stomacului, greata si varsaturi.

Recuperarea dupa gastrita dureaza 2-3 zile.

Desi generalizarea intre alimentele interzise si cele permise nu este corecta, intrucat alimentatia depinde de fiecare caz, se poate spune ca este important sa alegeti anumite grupe de alimente.

Respingerea prajelilor, a cafelei, a nefumatului si a includerii alimentelor care nu modifica pH-ul stomacului precum cerealele este esentiala.