7 pasi pentru a nu mai fi dependent emotional in relatia ta

Categories Sex & RelatiiPosted on

Dependenta emotionala apare atunci cand o persoana crede ca are nevoie de o alta persoana pentru a fi fericita si a se simti completa. Exista o mare diferenta intre a fi indragostit si dependenta emotionala. Cand esti intr-o relatie dependenta emotional, simti ca ai nevoie de o alta persoana pentru a supravietui, si nu intr-un mod sanatos.

Tanjiti in mod constant atentia, sprijinul si aprobarea lor pentru ca nu va asigurati aceste lucruri. Mai jos, parcurgem sapte pasi pentru a nu mai fi dependent emotional in relatia voastra si pentru a cultiva integralitatea din interior.

Invata sa ai grija de tine.

„Dependenta emotionala incepe atunci cand nu stim cum sa fim acolo pentru noi insine din punct de vedere emotional”, spune consultantul in sanatate mintala Adina Mahalli, MSW. „Increderea pe ceilalti pentru a va face sa va simtiti conectat si sa va indepliniti nevoile emotionale ignora complet capacitatea dumneavoastra de a va auto- valida." 

Daca vrei sa nu mai fii dependent din punct de vedere emotional, Mahalli spune ca trebuie sa incepi sa apari pentru tine. De ce simti ca ai nevoie de la partenerul tau sau de la persoana de care esti dependent emotional? Cum ai putea incepe sa satisfaci singur acele nevoi emotionale, fara sa te bazezi pe o alta persoana?

„Este sanatos sa petreci timp singur, indiferent daca te auto-reflectezi sau pur si simplu participi la o activitate favorita solo”, scrie ea. „Desi poate fi infricosator sa simti ca ai nevoie si ca vrei timp departe de partenerul tau, este important sa comunici de ce ai nevoie atunci cand stii ca ai nevoie. Aminteste-ti ca petrecerea timpului in singuratate nu este auto-indulgenta.”

Daca va faceti griji ca ati putea fi dependent din punct de vedere emotional, probabil ca trebuie sa va reinvatati independenta – iar Mahalli spune ca asta incepe prin a gasi un spatiu care este al tau. „Fa-ti hobby-uri pe cont propriu”, ii spune ea lui mbg. „Fie ca e vorba de yoga, pictura, invatarea unei limbi noi sau orice altceva pe care ai vrut sa faci, acum este momentul sa incepi.” 

Faceti aceste activitati singur. Invata-te ca poti gasi bucurie, pace si confort pe cont propriu. Pe masura ce reinveti cum sa fii singur, independenta emotionala va urma exemplul.

Fa o lista cu punctele tale forte.

La ce esti bun? Indiferent cat de mica ar fi puterea, identifica-o. Potrivit psihologului Tony Ortega, Psy.D., a face o lista cu punctele tale tari este o modalitate excelenta de a deveni mai independent din punct de vedere emotional, deoarece incepi sa vezi ce ai de oferit independent de orice relatie.

„Vedeti cum puteti sa construiti pe o singura forta si sa o faceti mai mare”, spune Ortega. „Concentreaza-te pe acea singura forta in fiecare zi si reaminteste-ti de ea. Vei fi mai putin dependent de ceilalti oameni care iti spun ce este fabulos la tine.”

Priveste oamenii din viata ta.

Incepeti sa observati oamenii din viata voastra pentru a elimina dependenta emotionala. "Care sunt lucrurile pe care le admiri la ei? Acum, intoarce oglinda spre tine si vezi cum ai trasaturi foarte asemanatoare", sugereaza Ortega. Acesti oameni nu ar fi in viata ta daca nu ai avea puncte tari admirabile, aminteste el. Amintiti-va: Like atrage like.

Cand apare discutia negativa, nu va faceti griji sa o eliminati. 

Daca simti ca tanjesti dependenta emotionala si validare, este in regula. Nu lasa discutia negativa sa te descurajeze din calea catre a fi mai independent. Ortega sugereaza, in loc sa incerci sa elimini vorbirea de sine negativa, sa-l asociezi cu un gand neutru sau pozitiv – unul care este realist. 

„Adaug declinarea de responsabilitate a „realistului”, deoarece oamenii de afirmare pozitiva se pot lasa putin prea dusi de cap si pot face lucrurile atat de nerealiste incat ii dezactiveaza pe destinatari”, spune Ortega. "Cand sabotorul interior loveste, aduceti martorul plin de compasiune. Lasati-i sa mearga mana in mana fara a da mai multa putere unul fata de celalalt."

Recunoaste tiparele astfel incat sa le poti rupe.

Dependenta emotionala este adesea rezultatul experientelor si relatiilor anterioare pe care le-am avut, potrivit antrenorului de intalniri Claire Barber. Aceste experiente ne antreneaza sa ne comportam intr-un mod codependent, cautand o alta persoana care sa va valideze simtul valorii. 

„Cheia pentru a deveni mai independent din punct de vedere emotional este sa recunosti mai intai de unde provine modelul tau actual de comportament”, spune Barber. „Odata ce ati identificat radacina, puteti evalua mai bine unde va aflati si cum sa va schimbati starea de spirit pentru a fi mai independent emotional.”

Unde ai invatat prima data sa te comporti asa cum te comporti in relatiile tale? Cum ai putea face pasi mici pentru a te elibera de tiparele tale?

„Dependenta emotionala provine dintr-o multime de probleme, dar una dintre ele este lipsa increderii in sine”, spune Barber pentru mbg. „Pentru a fi independent emotional, trebuie sa ai incredere in tine, care iti va permite sa-ti recunosti valoarea.” 

Iata cativa pasi pentru dezvoltarea increderii in sine. Odata ce te apreciezi pentru ceea ce esti, nu vei avea nevoie de altii pentru aprobare si te vei simti mai confortabil sa iesi din dinamica relatiilor nesanatoase. Nu vei fi dependent emotional pentru totdeauna – iar angajamentul pentru schimbare este primul pas pentru a ajunge intr-un loc mai sanatos.