Ceaiul de hibiscus: Ce beneficii (si riscuri) pentru sanatate are?

Categories Dieta & FitnessPosted on

Ceaiul de hibiscus este unul dintre cele mai populare  ceaiuri din plante . Exista multe afirmatii despre sanatate despre hibiscus, dar cat de multe dintre aceste afirmatii sunt adevarate?

Acest articol prezinta o privire bazata pe dovezi asupra potentialelor beneficii si riscuri ale ceaiului de hibiscus.

Ce este ceaiul de hibiscus?

Hibiscus este un ceai de plante preparat din sepale uscate ale florii de roselle, altfel cunoscut sub numele de Hibiscus sabdariffa.

Aceste sepale inglobeaza si protejeaza petalele florii inainte ca acestea sa apara si ofera suport pentru petalele dupa inflorirea florii.

Inmuierea acestor sepale in apa fierbinte creeaza ceai de hibiscus, o bautura fierbinte cu o culoare roz intens si un gust usor acidulat.

Ca urmare a aromei sale asemanatoare merisorului, unii oameni se refera la bautura drept „ceai acru”.

Beneficiile potentiale pentru sanatate ale ceaiului de hibiscus

Exista numeroase mentiuni de sanatate despre ceaiul de hibiscus, dar in acest articol le vom determina pe cele care au dovezi in spatele lor.

1) Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Majoritatea cercetarilor stiintifice asupra ceaiului de hibiscus s-au concentrat pe potentialele efecte de scadere a tensiunii arteriale ale bauturii.

Pe aceasta nota, o revizuire sistematica recenta a examinat rezultatele a cinci studii randomizate, controlate, cu 390 de participanti.

Desi dimensiunea esantionului (cinci studii) este relativ mica, rezultatele au aratat „ un efect semnificativ in scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice”  (1).

Pentru a fi precis; rezultatele au aratat ca, in comparatie cu grupul de control, grupul de participanti hibiscus a avut o diferenta medie ponderata de;

  • -7,58 mmHg tensiune arteriala sistolica
  • -3,53 mmHg tensiune arteriala diastolica

Sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra aceste potentiale efecte de scadere a tensiunii arteriale.

Cercetatorii cred ca efectul pe care ceaiul de hibiscus il are asupra tensiunii arteriale provine din continutul ridicat de antociani (o clasa de polifenoli) din sepalele florii.

Numeroase studii controlate au legat alte alimente care contin polifenoli cu potentiale efecte benefice asupra tensiunii arteriale (2, 3).

Punct cheie: Studiile controlate sugereaza ca ceaiul de hibiscus poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, posibil datorita polifenolilor pe care ii contine.

2) Nivelurile de colesterol

Un al doilea domeniu semnificativ de cercetare asupra hibiscusului se refera la efectul pe care il poate avea asupra nivelului de colesterol.

Exista multe afirmatii de marketing in acest domeniu care vorbesc despre modul in care hibiscusul „reduce colesterolul”.

Cu toate acestea, aceste afirmatii nu sunt sustinute de nicio dovada.

De exemplu, mai multe studii au aratat ca aportul ridicat si prelungit de ceai de hibiscus are un efect redus asupra nivelului de colesterol.

Un studiu clinic randomizat a atribuit 45 de pacienti cu hipertensiune arteriala sa bea doua cani de hibiscus (fiecare facut cu doua linguri de frunze uscate) pe zi, timp de 30 de zile.

Tabelul de mai jos arata cum s-au modificat nivelurile de lipide ale pacientilor pe parcursul a 30 de zile (4);

Efectul ceaiului de hibiscus asupra nivelului de colesterol al pacientului Marker de sanatate Ziua 0 Ziua 30 Colesterol total 206 212 Colesterol LDL 130,8 133,2 Colesterol HDL 44,3 46 Trigliceride 153,5 157,5

Dupa cum se arata, a existat de fapt o usoara (dar nesemnificativa) tendinta de crestere a colesterolului total, LDL, HDL si trigliceridelor.

O revizuire sistematica recenta si o meta-analiza a sase studii controlate care au participat la 474 de pacienti au confirmat, de asemenea, lipsa efectului ceaiului de hibiscus.

Pe scurt, cercetatorii au concluzionat ca „ dovezile disponibile nu sustin eficacitatea hibiscusului in scaderea lipidelor serice”  (5).

Punct cheie: Spre deosebire de afirmatiile comune, ceaiul de hibiscus nu are un efect apreciabil asupra nivelului de lipide.

3) Afirmatii pentru pierderea in greutate

Ceaiul de hibiscus poate ajuta la eforturile de slabire?

Un studiu pe animale de 10 saptamani si un studiu clinic uman de 12 saptamani demonstreaza ambele ca un extract de hibiscus cu continut ridicat de polifenoli poate ajuta la (6, 7);

  • Inhiba acumularea de grasime in ficat
  • Reduceti usor greutatea corporala, IMC si raportul talie-sold
  • Niveluri mai scazute de acizi grasi liberi in sange

Toate acestea suna foarte promitator, dar problema aici este ca aceste studii nu foloseau ceai de hibiscus pe care il putem cumpara dintr-un magazin. In schimb, foloseau extracte de inalta rezistenta facute de oameni de stiinta.

Drept urmare, daca nu ne pregatim propriile extracte standardizate de inalta rezistenta de hibiscus, nu vom obtine aceste beneficii.

In prezent, nu exista dovezi care sa arate ca ceaiul obisnuit de hibiscus ofera beneficii pentru pierderea in greutate.

Punct cheie: extractele de inalta rezistenta de hibiscus pot oferi beneficii usoare de pierdere in greutate. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sugereze ca acelasi lucru este valabil si pentru ceaiul obisnuit de hibiscus.

4) Ofera o sursa buna de vitamina C

Un beneficiu recunoscut al ceaiului de hibiscus este ca bautura este bogata in vitamina C.

Deoarece sepalele uscate ale florii de hibiscus sunt bogate in vitamine, ceaiul contine si concentratii bune de nutrient.

Baza de date USDA Food and Nutrient arata ca o ceasca obisnuita de ceai de hibiscus contine 43,6 mg de vitamina C.

Deoarece doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60 mg, o cana de ceai de hibiscus reprezinta 72% din valoarea zilnica stabilita (8).

Vitamina C joaca un rol antioxidant in organism. In plus, vitamina este esentiala pentru cresterea (si repararea) celulelor din intreg corpul uman.

Ca bonus, hibiscusul nu contine calorii, ceea ce inseamna ca ceaiul este o modalitate usoara de a obtine mai multa vitamina C in dieta noastra.

Ceaiul de hibiscus ofera, de asemenea, o cantitate decenta de fier si mangan.

Punct cheie: Ceaiul de hibiscus este o sursa buna de vitamina C, fara calorii.

5) Ceaiul de hibiscus este bogat in polifenoli

Polifenolii sunt un subiect interesant in lumea nutritiei si nu intelegem pe deplin beneficiile lor posibile in aceasta etapa.

Candva se credea ca au un antioxidant direct in organism (nu au), cercetatorii cred acum ca acesti compusi joaca un rol in caile de semnalizare si activarea raspunsurilor imune (9, 10).

In general, alimentele si bauturile precum vinul rosu, ceaiul verde si ciocolata neagra obtin cea mai mare parte din publicitate pentru continutul lor de polifenoli. Cu toate acestea, ceaiul de hibiscus ofera o cantitate semnificativa din acesti compusi.

De asemenea, se pare ca polifenolii din hibiscus pot avea unele beneficii pentru sanatate. De exemplu, un studiu randomizat demonstreaza ca extractele de hibiscus cresc nivelurile sanguine de antioxidanti si scad biomarkerii stresului oxidativ la subiectii umani (11).

Inca o data, este important de retinut ca studiul de mai sus se refera la un extract mai degraba decat la ceaiul de hibiscus real.

Acestea fiind spuse, acest lucru sugereaza ca compusii din hibiscus sunt cel putin biodisponibili, desi efectul consumului de ceai (cu putere mai mica) ar fi mai putin pronuntat.

Dupa cum am mentionat mai devreme, se crede ca polifenolii din ceaiul de hibiscus se afla in spatele potentialelor efecte de scadere a tensiunii arteriale (12).

Punct cheie: Ceaiul de hibiscus contine o cantitate semnificativa de polifenoli.

6) Poate imbunatati sensibilitatea la insulina

Un alt punct potential pozitiv despre hibiscus este rolul pe care il poate juca in cresterea sensibilitatii la insulina.

De exemplu, numeroase studii au descoperit ca hibiscusul are efecte favorabile asupra rezistentei la insulina (13, 14, 15);

  • Un studiu clinic randomizat pe pacienti cu diabet de tip 2 uman a analizat efectul consumului a trei cani de ceai de hibiscus pe zi timp de 30 de zile. Interesant, rezultatele au aratat ca participantii care au consumat hibiscus aveau o functie crescuta a celulelor beta si o crestere ulterioara a nivelurilor de insulina a jeun pana la sfarsitul studiului.
  • Testele folosind extracte de hibiscus arata ca polifenolii pe care ii contin pot atenua rezistenta la insulina.
  • Intr-un studiu cu sobolani diabetici, polifenolii hibiscus au imbunatatit utilizarea glucozei in organism prin imbunatatirea activitatilor proteinei transportoare de glucoza GLUT 4. Ca rezultat, sobolanii au avut niveluri mai scazute de glucoza din sange.

Nu putem aplica automat rezultatele extraselor si ale studiilor pe animale la oameni, iar mai multe teste umane in acest domeniu ar fi utile.

Cu toate acestea, pe langa studiile umane limitate, acestea arata ca exista un mecanism potential pentru cresterea sensibilitatii la insulina.

Punct cheie: Ceaiul de hibiscus poate avea un efect benefic asupra sensibilitatii la insulina.

Riscurile utilizarii ceaiului de hibiscus

Este important sa fim constienti de faptul ca orice planta (precum si majoritatea alimentelor) este capabila sa aiba atat un efect pozitiv, cat si negativ asupra sanatatii.

Majoritatea preocuparilor legate de hibiscus sunt legate de femeile insarcinate care consuma ceaiul.

Poate ceaiul de hibiscus sa provoace complicatii in sarcina?

Este usor de gasit informatii care sugereaza ca hibiscusul este capabil sa provoace complicatii in timpul sarcinii.

Mai exact, se crede ca consumul de ceai ar putea duce la contractii uterine si riscul de avort spontan.

Exista vreo dovada stiintifica in spatele acestei idei?

In primul rand, din motive evidente, ar fi lipsit de etica sa se testeze o ipoteza conform careia hibiscusul poate induce avorturi spontane in studiile pe oameni.

Desi poate nu pare o idee buna, aceste studii  au fost facute pe animale.

Rezultatele unui studiu care a folosit un extract de hibiscus pe sobolani gestante au fost mixte, dar au aratat dovezi ale posibilelor efecte daunatoare in timpul sarcinii.

Pe scurt, preocuparile au fost suficient de puternice pentru ca cercetatorii sa ajunga la concluzia ca utilizarea extractului „poate fi daunatoare persoanelor sanatoase si utilizarea sa ar trebui evitata complet in timpul sarcinii” (16).

Pe langa acest studiu, cercetarile recente pe aceasta problema sunt limitate.

Deoarece nu exista nicio cercetare care sa arate ca ceaiul de hibiscus este sigur pentru femeile insarcinate, ar putea fi intelept sa fiti precauti si sa evitati sa il consumati in timpul sarcinii.

Oricine are ingrijorari sau confuzii cu privire la aceasta problema ar trebui sa discute cu medicul sau.

Punct cheie:  Ceaiul de hibiscus ar putea provoca complicatii in timpul sarcinii, dar nu exista studii concludente care sa arate rau (sau siguranta) la om.

Fiti atenti la afirmatiile exagerate de sanatate

In cele din urma, nu este dificil sa dai peste afirmatii exagerate ca hibiscusul poate ajuta la prevenirea cancerului si a altor boli grave.

Cu toate acestea, aceste afirmatii provin in mare parte din studii pe eprubeta care utilizeaza extracte de inalta rezistenta ale compusilor chimici din hibiscus (17, 18, 19).

Ca atare, nu ne putem astepta la aceste beneficii doar de la consumul de frunze de hibiscus inmuiate in apa.