Sarbatoarea de Rusalii – 23 mai 2010 – Coborarea Duhului Sfant sau Duminica Cincizecimii

Categories SarbatoriPosted on

Sarbatoarea de Rusalii – 23 mai 2010 – Coborarea Duhului Sfant sau Duminica Cincizecimii


Sarbatoarea Rusaliilor se celebreaza anul acesta la 23 mai, in Duminica Cincizecimii, adica la 50 de zile dupa Paste si la 10 zile dupa Inaltarea Domnului.

Aceasta sarbatoare marcheaza Coborarea (Pogorarea) Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos, adica a Sfintilor Apostoli. Duhul Sfant a coborat asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc si i-a umplut pe acestia de darurile sale. Apostolii au inceput apoi sa vorbeasca despre invatatura Mantuitorului in diferite limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Dupa pogorarea Sfantului Duh asupra Apostolilor lui Iisus, acestia au devenit “preaintelepti” si au iesit in toata lumea sa savarseasca minuni dumnezeiesti. Ei au reusit sa raspandeasca invatatura crestina in randul oamenilor simpli, dar si in randul paganilor care se inchinau la idoli sau a imparatilor.

Evenimentul a avut loc in ziua Rusaliilor Evreilor, sarbatoare agricola a bucuriei, harului si iubirii, in care se ofereau daruri din roadele pamantului (fructe si flori). In acele vremuri, in semn de praznuire, se gateau casele cu flori si ramuri verzi de nuc sau tei. Acest obicei s-a pastrat si in zilele noastre, crestinii ducand in biserici frunze verzi de nuc sau tei, care dupa ce se binecuvanteaza de preoti, se impart credinciosilor, care le pastreaza la icoane pentru a-I feri de boli, seceta, grindina sau alte rautati.

In Ajunul Rusaliilor se sarbatoresc Mosii de Vara, adica se pomenesc mortii dandu-se de pomana mancare proaspata saracilor in memoria rudelor moarte. La sate se obisnuieste ca primele roade din an sa fie date de pomana, pentru ca mortii sa primeasca primii si apoi sa manance cei ai casei.

Duminica Rusaliilor este cunoscuta si ca sarbatoarea intemeierii Bisericii Crestine, deoarece in aceasta zi, in urma predicii rostite de Sfantul Apostol Petru, s-au alaturat crestinismului peste 3000 de persoane. Astfel, s-a format comunitatea crestina din Ierusalim, ceea ce, in timp, a devenit nucleul Bisericii.

In Romania, sarbatoarea Rusaliilor se oficiaza pe parcursul a doua zile libere (duminica si luni), asa cum a stabilit Parlamentul in anul 2008.

Lasă un răspuns