20 de semne ca esti intr-o relatie codependenta si de ce nu este sanatoasa

Categories Sex & RelatiiPosted on

Poate fi dificil sa recunoasteti cand sunteti intr-o relatie codependenta, deoarece acestea par adesea destul de benefice sau se simt destul de linistitoare in care sa fiti - cel putin la inceput - si astfel ati putea crede ca sunteti intr-o relatie sanatoasa. Dar realitatea este ca codependenta este nesanatoasa si nesustenabila.

Ce este codependenta?

Definitia simpla a codependentei este atunci cand sunteti dependent de altul pentru sentimentul dvs. de valoare si folositi diverse forme de manipulare pentru a incerca sa obtineti dragostea si aprobarea acestuia pentru a va simti demn.

„Manipulare” ar putea parea un cuvant dur la care nu va relationati, dar manipularea altora nu este intotdeauna conniventa si cu intentii crude. De exemplu, ati putea incerca sa va faceti responsabil pentru sentimentele partenerului si sa va spuneti ca o faceti pentru ca va pasa de el, cand in realitate este o forma de control pentru a obtine dragostea si aprobarea lor. Sau, dimpotriva, s-ar putea sa fii direct solicitant, ca forma de control, sa-ti faci partenerul sa umple golul gol din tine.

Ce este o relatie de codependenta?

O relatie codependenta apare atunci cand fiecare partener renunta la responsabilitatea pentru sine. In general, un partener este „primitorul”, in timp ce celalalt este „ingrijitorul”, desi aceste roluri se pot schimba in functie de problema. De exemplu, un partener ar putea fi un ingrijitor financiar si unul emotional sau sexual. (Totusi, relatiile codependente nu sunt intotdeauna romantice: pot exista, de asemenea, prietenii codependente si dinamice familiale similare.)

Aceasta relatie ar putea parea sa functioneze pentru o perioada, pana cand fie ingrijitorul se simte furios, ranit si epuizat de a nu obtine niciodata dragostea si aprobarea pe care o cauta, fie cel care ia, care nu se simte niciodata suficient de plin, cauta atentia in alta parte.

Semne ca esti intr-o relatie de codependenta:

Acorzi mai multa atentie sentimentelor partenerului tau decat ale tale.

Acesta se aplica celui care il ingrijeste, in special: esti atent la sentimentele partenerului tau, dar tinzi sa-ti ignori propriile sentimente sau de multe ori nici macar nu stii cum te simti.

Depinzi de partenerul tau pentru a te simti bine.

Iti faci partenerul responsabil pentru sentimentele tale; adica, faci ca nefericirea ta sa fie legata de actiunile partenerului tau, in loc sa-ti asumi responsabilitatea pentru ceea ce simti. Acesta este mai specific experientei persoanei care ia o relatie codependenta, dar, de fapt, ambii parteneri probabil se simt dependenti de partenerul lor pentru sentimentul lor de sine intr-un fel.

Nu te simti in largul tau cand esti impreuna.

Te simti stresat in preajma partenerului tau si te simti adesea iritat si frustrat cu partenerul tau. Esti mai relaxat in preajma celorlalti decat in ​​preajma partenerului tau.

Ai face orice pentru aprobarea partenerului tau.

Adesea te poti judeca aspru, ceea ce s-ar putea manifesta atunci cand te impingi sa arati bine si sa performati corect pentru a obtine atentia si aprobarea partenerului dvs.

Nu te simti bine in relatie.

Nu te simti entuziasmat de partenerul tau. Nu va distrati impreuna si nu exista prea multa afectiune. Te simti singur cu partenerul tau si, de asemenea, te simti singur - ca partenerul tau nu te sprijina.

Exista multa tensiune in relatie.

Aveti lupte dese si va invinovatiti unul pe altul, crezand ca daca doar celalalt s-ar schimba, totul ar fi OK.

Relatia se simte stagnanta.

Te simti stagnat si blocat in relatie. Nu stii cum sa readuci viata in relatie. Simti ca te acomozi si ca poate esti cu partenerul gresit.

Simptomele codependentei

Simptomele consumatorului:

 • Sa te simti foarte dependent de ceilalti pentru a fi multumiti
 • Simtind nevoia de atentia si aprobarea celorlalti
 • Senzatie de gol si neimplinit
 • Poate sa se simta iritat sau suparat des
 • Se poate simti indreptatit la timpul si energia celeilalte persoane
 • Compararea pe sine cu ceilalti

Simptomele ingrijitorului:

 • Nevoia de a fi nevoie pentru a simti ca contezi
 • Primind cu greu
 • Sa te simti ca un martir, sa te sacrifici
 • Te simti in mod constant anxioasa in legatura cu satisfacerea nevoilor altora
 • Perfectionism
 • Exagerat de ocupat
 • Petrece foarte rar timp pe tine

Ce cauzeaza codependenta?

Codependenta rezulta din faptul ca nu va puteti iubi pe deplin, independent de iubirea, atentia sau validarea celorlalti. Cuplurile devin adesea codependente, deoarece fiecare persoana nu isi poate recunoaste propria valoare fara sa se simta ingrijita si/sau necesara de celalalt. Cu alte cuvinte, codependenta este cauzata de un sentiment subiacent de respingere de sine si abandon de sine.

Cum sa nu mai fii codependent

Daca te gasesti intr-o relatie codependenta, este important sa recunosti ce se intampla si sa lucrezi pentru a crea o relatie in care fiecare persoana sa poata sta pe picioarele sale.

A invata sa te iubesti si sa-ti definesti propria valoare poate face minuni in relatia ta si este primul pas in procesul de a nu mai fi codependent. De exemplu, daca te simti singur si gol, in loc sa dai vina pe partenerul tau, intra inauntru pentru a vedea cum te tratezi. Nu ai control asupra schimbarii partenerului tau, dar ai control total asupra schimbarii tale.

Ar putea fi o provocare sa nu mai incerci sa obtii dragoste de la altii, dar cand in schimb inveti sa te vezi, sa te pretuiesti si sa te iubesti, atunci ai dragoste de impartasit cu partenerul tau. Exista o diferenta uriasa intre a incerca sa obtineti dragoste si a dori sa impartasiti dragostea . Cand vrei sa obtii dragoste, vii dintr-un loc gol al abandonului de sine, iar atunci cand vrei sa impartasesti iubirea, te simti plin de iubire din cauza iubirii pe tine insuti, iar dragostea se revarsa asupra partenerului tau.

Chiar daca doar unul dintre voi decide sa invete sa se iubeasca pe tine insuti decat sa continui sa te respinga si sa te abandonezi, poti sa-ti schimbi relatia de codependenta intr-o relatie iubitoare, interdependenta. Cand o persoana schimba sistemul codependant, intregul sistem se schimba.