Cele mai mari 3 provocari in relatie pentru oamenii extrem de sensibili

Categories Sex & RelatiiPosted on

Ai simtit vreodata ca esti absorbit si absorbit de relatii? Sau ai tendinta de a avea grija de persoanele cu care te intalnesti mai mult decat de tine?

Bun venit la provocarile unice de a fi un suflet sensibil.

Cine sunt sufletele sensibile?

Oamenii foarte sensibili, cunoscuti si sub numele de empati sau „HSP”, experimenteaza viata ca si cum volumul ar fi crescut mai mult decat o persoana obisnuita. Acesti indivizi adaptati se pot simti coplesiti, suprastimulati si supraextinsi din aceasta experienta sporita de viata, fara un angajament abil. Unele estimari spun ca pana la o treime din populatie ar putea intra in aceasta categorie si exista unele cercetari care sugereaza ca aceasta trasatura de personalitate empatica este genetica.

In cultura moderna, emotiile, sensibilitatea si sentimentele raman adesea pe locul doi dupa modul de viata rational, liniar si obiectiv. Aceasta retrogradare a experientei sensibile inseamna adesea ca oamenii empatici primesc feedback ca sunt „prea mult”, „prea emotionali” sau „prea complicati” la serviciu si acasa.

De-a lungul activitatii mele cu clientii, constat ca oamenii sensibili isi simt fara sa stie atat propriile sentimente, cat si sentimentele celorlalti cu care se intalnesc. Neconstienta de dinamica, claritatea unei persoane cu privire la propriile nevoi, sentimente, adevaruri si convingeri in relatie devine neclara in timp.

Iata cele trei provocari principale pe care le intampina oamenii extrem de sensibili in relatii si ce poti face cu fiecare dintre ele.

Provocarea #1: Granitele nesanatoase.

Majoritatea oamenilor extrem de sensibili se lupta cu crearea de limite sanatoase cu ceilalti in viata lor. Aproape ca nu au granite cu ceilalti, deoarece sunt profund daruitori si plini de compasiune cu ceilalti prin natura lor. Cu toate acestea, dezechilibrat, aceasta intentie frumoasa poate determina o persoana sa se piarda in relatie. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa descoperi dintr-o data ca esti consumat de experientele, gandurile si convingerile partenerului tau – acestea au devenit inseparabile de ale tale. Unde se termina si unde incepi tu devine neclar.

Acesti oameni nu vor avea adesea timp sanatos sau spatiu de gandire pentru a-si procesa propriile emotii, deoarece capul lor este complet in relatia lor.

Solutie: Stabiliti limite sanatoase.

Lucrul numarul 1 pe care oamenii extrem de sensibili trebuie sa-l creeze in relatii sunt granitele sanatoase. O granita sanatoasa este o granita care te ajuta sa prosperi si sa cresti. Acest tip de granita se simte extins, sustinator, sigur, iubitor, respectuos si onorabil. Recomand sufletelor sensibile sa faca un inventar initial al granitelor relatiilor cheie din viata lor si sa intrebe: „Simt ca pot fi cu adevarat eu in aceasta relatie? Simt ca aceasta persoana ar respecta nevoia mea de spatiu pentru a-mi incarca bateria daca Am cerut-o? Respecta aceasta persoana in prezent granitele sanatoase pe care le creez in prezent?"

Provocarea nr. 2: Jucand parintele in loc de partener.

Ai tendinta de a juca mai mult un rol de ingrijitor in relatiile tale romantice? Inteleg. Adesea vazuta ca o prezenta vindecatoare in vietile celorlalti din jurul tau, s-ar putea sa asumi un rol de hranire, dar acest lucru creeaza un dezechilibru semnificativ si o dinamica nesanatoasa a puterii. De-a lungul timpului, cand esti mai mult parinte decat partener, pui nevoile celeilalte persoane pe primul loc in detrimentul propriei tale. Acest lucru poate facilita relatiile codependente, nu numai ca iti epuizeaza timpul si energia, ci si invatandu-ti partenerul sa se bazeze prea mult pe tine pentru supravietuire.

Solutie: conectati-va la propriile sentimente, zilnic.

Cheia pentru a fi o persoana extrem de sensibila care prospera intr-o relatie este sa ai un puls constant asupra propriilor sentimente. Esti deja grozav sa stii ce gandesc si simt ceilalti oameni – asa ca trebuie sa petreci mai mult timp indrumandu-te in propria ta lume interioara. Poti face acest lucru printr-o practica zilnica de „flux de constiinta”, scriind propriile sentimente, de exemplu, sau meditand pentru a intra in contact cu senzatiile si sentimentele emotionale din corpul tau. Un check-in zilnic va poate imputernici sa dezvoltati o intelegere mai profunda a nevoilor, dorintelor de baza ale relatiei dvs. si unde incep sentimentele tale si unde se termina partenerul tau.

Provocarea #3: Diminuarea sensibilitatii.

Sufletele sensibile se simt adesea neintelese si isi doresc profund sa apartina. Cu o sensibilitate sporita in mod unic, s-ar putea sa treci la oameni placuti, fara a cere ceea ce ai nevoie, iar schimbarea formei in relatii la ceea ce percepi tu este „marimea potrivita” pentru ca cealalta persoana sa evite respingerea, care poate fi o emotie puternica pentru tu. De-a lungul timpului, aceasta impingere si micsorare constanta a sinelui tau autentic poate duce la o criza a adevarului, in care dintr-o data s-ar putea sa nu stii ce este adevarat pentru tine si ce nu este. In cel mai rau caz, acest lucru poate determina oamenii sensibili sa creeze relatii cu parteneri extrem de narcisici, manipulatori si abuzivi. 

Solutie: clarificati temerile relatiei dvs.

Cand sufletele sensibile isi estompeaza sensibilitatea, decizia este intotdeauna din frica. S-ar putea sa-ti fie teama de a fi „prea mult”, de a fi respins, de a nu apartine si, in cele din urma, cea mai mare teama ca nu esti iubit pentru cine esti. Pentru a schimba acest lucru, creeaza un inventar al temerilor tale de relatie de baza intrebandu-te: „De ce ma tem cel mai mult daca mi-as permite sa fiu 100% din ceea ce sunt? Sa fiu vazut pe deplin? Sa fiu cunoscut pe deplin?” Scrieti aceste temeri – apoi ardeti sau sfaramati-le pentru o eliberare cathartica. Cand ne aducem fricile in constientizarea noastra constienta, le putem vedea mai usor data viitoare cand apar si face o alegere diferita care nu mai este alimentata de frica. 

De la criptonit la superputere.

Am un vis de a schimba intelegerea oamenilor extrem de sensibili pentru a fi vazuti ca fiind foarte talentati. Prin propria mea calatorie personala de vindecare si prin munca clientului, stiu ca atunci cand sufletele sensibile invata abilitatile si instrumentele potrivite, sensibilitatea lor poate fi aliatul lor cel mai puternic. De-a lungul timpului, cu constientizarea, instrumentele si relatiile de sustinere potrivite, sufletele sensibile care se lupta in relatii pot invata sa-si schimbe relatia la sensibilitatea lor de la criptonit la superputere.