Este normal sa fii nefericit intr-o relatie uneori?

Categories Sex & RelatiiPosted on

Nefericirea intr-o relatie poate arata ca o multime de lucruri: poate ca v-ati simtit distant si deconectat unul de celalalt in ultima vreme. Poate te-ai certat mult. Sau poate ca nimic nu este cu adevarat „gresit”, dar lucrurile par pur si simplu putin... plictisitoare.

Cu toate acestea, potrivit unui terapeut, a te simti nefericit intr-o relatie nu inseamna neaparat ca este timpul sa sari pe nava.

Fiecare relatie trece prin cicluri.

„Nu vom fi [fericiti] 100% din timp nicaieri in viata noastra”, subliniaza ea. De exemplu, s-ar putea sa lucrezi la locul tau de munca absolut visat, dar asta nu inseamna ca nu vor exista cateva zile sau anumite perioade in care munca este stresanta sau banala.

Relatiile romantice, in special, tind sa treaca prin cicluri de confort si cicluri de crestere , spune Zimmerman.

Ciclurile de confort sunt acele perioade in care relatia se simte pozitiva, stabila si ca si cum ar fi aproape pe pilot automat. „Ne bucuram de ceea ce se intampla si obtinem beneficii de orice lucru pe care l-am facut. Putem, intr-un fel, sa mergem la drum”, explica ea.

Ciclurile de crestere, pe de alta parte, sunt acele perioade in care unul sau ambii parteneri sunt nemultumiti de ceva din relatie. "Aici suntem chemati sa muncim, sa crestem, sa ne schimbam. Sa ne pese de ceea ce are nevoie partenerul nostru si sa le pese de noi", spune ea.

Cu alte cuvinte, a simti ca ceva nu functioneaza in relatia ta nu este intotdeauna un semn ca trebuie sa te desparti. Dimpotriva, Zimmerman sustine ca, practic, toate cuplurile vor trece in mod inevitabil prin perioade de nemultumire, cand vor trebui sa treaca peste provocari si stare de rau – dar daca isi depun aceasta munca, urmeaza o alta perioada de confort si bucurie.

„Acesta este un flux natural prin viata noastra impreuna”, spune ea.

Cum sa stii cand cu adevarat nu functioneaza.

Acum, nimic din toate acestea nu inseamna ca nefericirea intr-o relatie ar trebui sa fie un status quo acceptat si nici nefericirea nu ar trebui lasata sa se agraveze sau sa fie lasata necontrolata.

Scopul unei relatii este sa adaugi bucurie, camaraderie si sprijin in viata celuilalt – si atunci cand asta nu se intampla, este important sa ne dam seama de ce si cum sa ne intoarcem in acel loc fericit, daca este posibil. Daca nu, este important sa va acordati libertatea de a pleca.

Intrebarea este, de unde stii daca o perioada de nefericire este doar o parte din fluxurile si refluxurile naturale ale unei relatii sau daca relatia cu adevarat nu functioneaza?

„Daca partenerul tau nu vine in mod constant la masa pentru a rezolva lucrurile, astfel incat sa poti fi amandoi fericiti, daca iti diminueaza preocuparile, daca te rusineaza, daca iti intoarce mereu inapoi, daca nu arata nici un semn de grija si preocuparea pentru bunastarea dvs., aceasta nu este o situatie in care probabil puteti obtine ceea ce aveti nevoie", spune Zimmerman.

Ea recomanda sa incepeti cu o conversatie deschisa cu partenerul dvs. despre cum va simtiti si ce nu functioneaza pentru dvs., impartasindu-va preocuparile fara vina si cu dorinta serioasa de a asculta si de a rezolva problemele impreuna. De acolo, puteti identifica la ce schimbari sunteti dispusi amandoi sa va angajati si puteti observa daca lucrurile se schimba in timp cu acel efort reciproc – sau, dupa cum noteaza Zimmerman, daca o persoana se dovedeste a nu vrea sau nu poate sa-si faca partea.

„Nu luati aceasta decizie dupa o conversatie, dar daca nu le puteti atrage atentia in timp, este o problema”, spune ea, adaugand: „Si inainte de a pune capat relatiei, merita sa va asigurati ca ati facut totul bine. partea ta a tribunalului. Ca te-ai exprimat bine, fara a-ti ataca partenerul. Ca ai incercat in mod repetat sa-ti exprimi preocuparile. Ca esti la fel de interesat de fericirea partenerului tau."

Cei mai multi dintre noi sunt probabil constienti ca conflictul este inevitabil in orice relatie. Puneti doi oameni impreuna si rugati-le sa-si impartaseasca viata in orice capacitate semnificativa si, in cele din urma, vor gasi zone in care nu sunt de acord sau mici ciudatenii pe care o persoana le are si care o freaca pe cealalta in mod gresit (si invers).

De asemenea, dupa cum noteaza Zimmerman, perioadele de nefericire intr-o relatie trebuie sa se intample din cand in cand. Este pur si simplu o parte a fluxului natural al unei relatii de-a lungul timpului.

Ceea ce va trebui sa-ti dai seama de acolo este de ce esti nemultumit la un moment dat – si daca fiecare dintre voi este dispus sa lucreze pentru a se intoarce intr-un loc mai bun.