La ce vârstă se pun aparatele dentare si care este cel mai bun aparat dentar pentru copilul meu?

Categories DiversePosted on
Aparatul dentar la copii poate corecta dinții strâmbi și mai important, poate compensa excesul de înghesuială care împiedică apariția normală a dinților permanenți. Acestea îmbunătățesc aspectul și încrederea în sine a copilului dumneavoastră, astfel încât rezultatele vor dura o viață întreagă.

Ce este de fapt aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv utilizat în scop ortodontic, fabricat din mai multe tipuri de materiale, în funcție de atribuțiile pe care trebuie să le îndeplinească. Așadar, există mai multe tipuri de aparate dentare pentru copii, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Cele două principii fundamentale care sunt îndeplinite de aparatele dentare sunt estetica și funcționalitatea. Pe lângă îmbunătățirea zâmbetului și a aspectului dinților, fiecare tratament ortodontic participă intens la corectarea mușcăturii, masticației și a vorbirii. La nivel psihologic, tratamentul ortodontic la copii conduce garantat la sporirea încrederii în sine. Să nu uităm, tot printre avantajele aparatului dentar, se previn deteriorarea dinților și apariția cariilor, bolile gingivale, precum și leziunile dentare.

Tipuri de aparate dentare

Unul dintre cele mai comune tipuri de aparate dentare pentru copii este aparatul dentar fix. Acesta este un dispozitiv care este montat pe dinții permanenți și fixat cu ajutorul unor sârme sau a unor arcuri. Aparatele dentare fixe sunt cele mai eficiente în corectarea dinților încălecați sau a maxilarului neregulat. Singurul dezavantaj acestui tip de aparat dentar este că poate fi dureros și neplăcut pentru copii la început, precum și mai dificil de curățat, însă este cel mai eficient în corectarea danturii. Al doilea tip de aparat dentar pentru copii este aparatul dentar mobil. Acesta este un dispozitiv care poate fi scos și pus de către copil în orice moment. Aparatele dentare mobile trebuie purtate o perioadă mai îndelungată pentru a fi eficiente în corectarea problemelor de dinți și maxilar, dar sunt mai confortabile pentru copii și mai ușor de curățat. Cel mai nou tip de aparat dentar fix pentru copii este  aparatul dentar invizibil sau aparatul dentar transparent. Acesta este un dispozitiv care se poartă pe dinți și este mai puțin vizibil decât alte  tipuri de aparate dentare. Aparatele dentare invizibile sunt cele mai confortabile pentru copii, dar sunt și cele mai scumpe. Exemple de aparate dentare includ:
 • Aparate dentare cu brackeți de metal, ceramică sau safir, recomandat copiilor peste 12 ani
 • Aparate dentare incognito (care sunt montate pe partea interioară a dinților), denumit și
 • aparat dentar invizibil
 • , recomandat peste 12 ani
 • Disjunctorul maxilar - cel mai recomandat în dentiția mixtă pentru lărgirea maxilarului superior
 • Trainerul dentar - are scopul de a reeduca musculatura în vederea eliminării obiceiurilor vicioase.

Cum aleg aparatul dentar potrivit pentru copilul meu? La ce vârstă se pun aparatele dentare?

La controalele regulate pe care le face copilul dvs la medicul stomatolog, se va evalua starea danturii copilului și vi se va comunica dacă și când este necesară vizita la medicul ortodont. În cadrul primei sedințe la medicul ortodont veți primi informații despre variantele de tratament corespunzătoare danturii copilului dvs. și care este cel mai bun tip de aparat dentar pentru nevoile lui. Dar, e bine știut, la copii, tratamentul ortodontic în general se poate începe în timpul dentiției mixte, adică după varsta de 6-7 ani. În general, aparatele dentare pot fi necesare pentru o perioadă de timp de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de problema dentară și de tipul de aparat dentar utilizat. Este important ca copilul să își mențină igiena orală bună în timp ce poartă aparatul dentar pentru nu favoriza apariția cariilor dentare. Aparatul dentar este cel mai bun mod de a îmbunătăți zâmbetul și sănătatea orală a copilului dumneavoastră. Copiii care au purtat aparat dentar dezvoltă mai puține carii și își mențin un zâmbet sănătos și încrezător.

Sfaturi pentru întreținerea și reușita unui tratament ortodontic la copii

 • Explicați copilului ce este aparatul dentar și ce rol are în menținerea sănătății dinților.
 • Asigurați-vă că copilul înțelege că trebuie să-și curățe aparatul dentar regulat și să-l poarte tot timpul, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții.
 • Ajutați-l să se obișnuiască cu aparatul dentar, oferindu-i o perioadă de acomodare înainte de a fi nevoit să-l poarte tot timpul.
 • Asigurați-vă că copilul mănâncă alimente cu o textură potrivită și evită alimentele dure sau crocante care ar putea deteriora aparatul dentar.
 • Asigurați-vă că copilul merge la controalele regulate la medicul ortodont pentru a se verifica dacă aparatul dentar funcționează corect, iar dinții și gingiile sunt sănătoase.

Important de reținut!

Îngrijirea dentară regulată, împreună cu aparatul dentar, poate ajuta la prevenirea problemelor dentare pe termen lung și la menținerea sănătății generale a dinților și a maxilarului. Aparatul dentar va ieși cu siguranță în evidență în orice mulțime. Acest lucru poate fi valabil mai ales atunci când este purtat de un copil. Părinții se îngrijorează adesea că aparatul dentar ar putea provoca răni copilului lor, dar acest lucru nu este adevărat. Cu o îngrijire și obiceiuri de purtare adecvate, copilul se poate bucura de timpul petrecut purtând aparatul dentar fără nicio durere.