Cum poti gestiona lipsa de incredere si nesiguranta emotionala?

Categories DiversePosted on

Lipsa de incredere si nesiguranta emotionala este un dusman care dauneaza stimei de sine.

A ne indoi de noi insine si de orice in viata provoaca multe impedimente, lipsa de incredere si nesiguranta emotionala nu ne permit o implinire personala. Aceasta nesiguranta poate fi cu noi de multa vreme, poate din cauza unei copilarii nefericite, plina de lipsa de siguranta si protectie, poate fi chiar si din cauza supraprotectiei.  

Lipsa de incredere si nesiguranta emotionala este un dusman care ne dauneaza stimei de sine. Daca ii lasam sa ne domine, aceasta nesiguranta ne prinde, deteriorandu-ne vointa. 

Nesiguranta emotionala 

Aceasta apare dintr-o indoiala continua fata de noi insine, fata de sentimentele noastre, abilitatile si modul nostru de a actiona. De multe ori se asteapta ca alti oameni sa ne dea validare, starea in aceasta stare ne poate paraliza.

Nu trebuie uitat ca viata insasi este o mare incertitudine si plina de nesigurante. Problema apare pentru ca nu suntem constienti de acest lucru. Trebuie sa fim pregatiti si sa intelegem ca totul in viata se poate schimba in cateva minute. Nesiguranta nu trebuie considerata o constanta in viata noastra.

Trebuie sa stim sa ne gestionam lipsa de incredere si nesiguranta emotionala , aparitia ei poate fi prompta, iar cel mai sanatos lucru este sa stim sa o facem fata. Asta nu inseamna ca este mai bine sa traiesti cu lipsa de incredere , ci mai degraba sa ne amintim ca aceasta exista si astfel sa eviti sa traiesti intr-o lume a iluziei.

Lipsa de incredere si nesiguranta emotionala excesiva nu dauneaza, poate domina orice aspect al vietii noastre. Este important sa stim sa facem diferenta intre insecuritatea emotionala si nesiguranta in general, un factor intern mult mai specific care este legat de noi si de modul in care ne pretuim. Este important de subliniat, trebuie sa stim sa avem incredere in noi insine fara a astepta ca altii sa ne spuna cum sa facem lucrurile sau ce ar trebui sa facem.

Caracteristicile persoanei cu lipsa de incredere

Pentru a intelege mai bine lipsa de incredere si nesiguranta emotionala atunci cand ne ataca, vom evidentia cele mai comune caracteristici pe care le prezinta o persoana:

 • Stima de sine scazuta
 • Trebuie sa-si arate realizarile si sa primeasca laude.
 • Sunt in defensiva.
 • Falsa modestie frecventa.
 • Frica de judecati, critici si evaluare a celorlalti.
 • Competitivitate si perfectionism.
 • Mare indoiala de sine.
 • Doresc sa raspandeasca nesiguranta si indoielile altora.

Gandirea conditionata este de obicei tiparul de actiune al persoanei nesigure, un razboi interior constant, acestea au o mare nevoie de a demonstra si de a iesi in evidenta fata de ceilalti ca fiind valide, avand un sentiment marcat de incapacitate si invaliditate. Aceste tipuri de oameni nu se simt ca nimeni daca altii nu ii pretuiesc, adica simt ca sunt invizibili.

Un psihanalist a propus un concept mai larg de insecuritate. Ei bine, el a afirmat ca oamenii nesiguri au purtat un razboi pentru a se simti superiori, devenind extrem de negativi in viata lor, mai ales in relatiile lor, acesti oameni pot simti placere in a-i face pe altii nefericiti. La fel, el defineste acest comportament ca un tip de nevroza.

Sfaturi pentru gestionarea lipsei de incredere

Este important sa recunoastem efortul pe care trebuie sa-l facem si ca este al nostru, daca avem tendinta de a ne subestima, procesul va dura mult. Daca este posibil sa eradicam indoiala frecventa fata de noi si sa eliminam nesiguranta negativa din viata noastra.

Crezand in noi insine, formam un pilon fundamental de forta, care ne va permite sa evitam sa ne lasam invadati de disconfort si sa evitam caderea. Desigur, acest lucru necesita munca constanta si zilnica. Trebuie sa luam in considerare anumite aspecte: 

 • Dezvoltati simtul umorului.
 • Evitati comparatiile.
 • Nu lua criticile personal.
 • Accepta-ti punctele forte si punctele slabe.
 • Ai grija de conversatia ta interna.
 • Apreciaza fiecare succes si progres.
 • Nu cauta aprobarea altora.
 • Vindeca ranile din trecut.
 • Sa nu crezi ca esti perfect.

Cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face este sa avem incredere in capacitatea noastra si in noi insine de a obtine o crestere personala.