Conditii la casatorie – uniunea intre barbat si femeie

Categories Sex & RelatiiPosted on

Conditii la casatorie – uniunea intre barbat si femeie


Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, cu scopul de a intemeia o familie.

Daca esti implicata intr-o relatie serioasa, iti iubesti partenerul, nu mai suportati sa locuiti separat si doresti ca aceasta sa se legalizeze, ai grija sa indepliniti cele cateva conditii enumerate mai jos:

  • Acte legale – in momentul cand mergeti la primarie sa depuneti actele pentru casatorie, aveti grija sa depuneti acte cu termen de valabilitate neexpirat. Actele legale cele mai vizate sunt cartea de identitate, certificatul de nastere si certificatul prenuptial.
  • Varsta legala pentru casatorie – cea minima este de 18 ani pentru barbat si 16 ani pentru femeie. Daca nu ai implinit inca 16 ani, dar ai motive temeinice sa te casatoresti (de exemplu boala sau graviditatea), te poti casatori pe baza unei dispense eliberata de consiliul judetean unde locuiesti. Varsta maxima nu este prevazuta de lege, ceea ce iti da libertatea sa te casatoresti chiar si in pragul mortii.
  • Diferenta de sex – casatoria este posibila numai intre persoane de sex diferit. La noi inca nu s-a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.
  • Sanatatea – fiecare dintre viitorii soti sunt obligati sa-si comunice reciproc starea de sanatate. Boala nu constituie o piedica la incheierea casatoriei, dar legea prevede anexarea certificatelor medicale a celor doi parteneri la declaratia de casatorie.
  • Casatorie nedesfacuta – o persoana casatorita deja nu se poate casatori a doua oara pana nu desface prima casatorie. Daca unul din parteneri este casatorit, cei doi trebuie sa astepte pronuntarea divortului celui casatorit si apoi sa se poata casatori impreuna. Incalcarea acestei reguli poate fi sanctionata penal si se numeste “bigamie”.
  • Consimtamant – casatoria se incheie prin consimtamantul liber al partenerilor ce vor devein soti. Cei doi parteneri vor raspunde afirmativ intrebarilor referitoare la casatorie adresate de catre ofiterul de stare civila. Daca unul din parteneri este surdomut sau foloseste o limba pe care delegatul starii civile nu o cunoaste, consimtamantul se da prin intermediul unui interpret si se incheie un proces verbal.
  • Gradul de rudenie – casatoria este oprita intre rudele in linie directa, dar si in linie colaterala pana la gradul patru. De asemeni, este interzisa si casatoria intre o persoana care facut o adoptie si cel adoptat.

Lasă un răspuns