Ce este ceaiul de trandafir si are beneficii pentru sanatate?

Categories Dieta & FitnessPosted on

Ceaiul de trandafiri este un ceai de plante cu un gust parfumat si placut. Exista, de asemenea, multe afirmatii conform carora ceaiul are beneficii substantiale, dar exista dovezi care sa sustina afirmatiile?

Similar multor bauturi cu ceai , ceaiul de trandafiri poate oferi unele beneficii, dar aceste beneficii sunt adesea exagerate.

In acest articol, analizam ce este ceaiul de trandafiri si oferim un ghid bazat pe dovezi pentru orice beneficii potentiale pe care le poate avea.

Ce este ceaiul de trandafir?

Ceaiul de trandafir este un ceai de plante preparat din petale uscate intregi si posibil din muguri florali ai florii de trandafir, care face parte din familia de plante Rosaceae (1).

De asemenea, ar trebui sa remarcam ca exista diferente clare intre ceaiul de trandafiri si ceaiul de macese.

Ceaiul de macese foloseste macesele uscate, care sunt un tip de fruct accesoriu care creste pe planta de trandafir. Macesele nu au legatura cu floarea de trandafir (2).

In schimb, ceaiul de trandafiri foloseste numai petale/muguri de trandafiri uscate.

Gust

Ceaiul de trandafiri este placut de baut si are o aroma florala care este aproape similara cu felul in care miros florile de trandafiri.

In timp ce gustul fiecarui ceai este unic si dificil de descris, ceaiul de trandafiri are un gust usor dulce si fructat.

Spre deosebire de unele ceaiuri din plante, aroma este blanda si delicata si deloc puternica sau coplesitoare.

Dupa ce am baut multe tipuri diferite de ceai din plante, as spune ca trandafirul este unul dintre cele mai bune pentru gust.

Pentru soiuri de ceai mai blande si delicate, consultati acest ghid pentru honeybush .

Punct cheie: Ceaiul de trandafiri este un ceai de plante realizat din muguri si petale de trandafir si are un gust placut, parfumat.

Are ceaiul de trandafir beneficii pentru sanatate?

Dupa cum s-a mentionat anterior, exista multe afirmatii despre beneficii ale ceaiului de trandafiri. Cu toate acestea, unele dintre acestea au sprijin stiintific, iar altele nu.

Vitamina C

In timp ce multe afirmatii spun ca ceaiul de trandafiri este bogat in vitamina C, acest lucru este dificil de verificat.

Exista o gama larga de dovezi care arata ca ceaiul de macese contine cantitati semnificative de vitamina C (3, 4, 5).

Cu toate acestea, dupa cum am mentionat, ceaiul de trandafiri si ceaiul de macese sunt bauturi complet diferite.

Din pacate, nu exista referinte de incredere care sa sugereze ca ceaiul de trandafiri ofera cantitati semnificative de vitamina C.

Acestea fiind spuse, la fel ca majoritatea plantelor, petalele de trandafir si mugurii de trandafir probabil contin o anumita cantitate de vitamina. Desi fara dovezi, nu putem spune cu incredere cat ar oferi o ceasca de ceai de trandafiri.

Pentru cei care cauta vitamina C, ceaiul de maces si hibiscus sunt optiuni mai bune.

Punct cheie: Nu exista date sigure despre cat de multa vitamina C ofera ceaiul de trandafiri.

Poate ajuta la durerile menstruale

Dovezile limitate sugereaza ca ceaiul de trandafiri poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale (dismenoree) la femeile tinere.

Desi au existat povesti despre ceaiul de trandafiri care a ajutat la ameliorarea simptomelor menstruale ca remediu popular, niciun studiu stiintific nu a investigat acest lucru.

Cu toate acestea, un studiu controlat randomizat care a inclus 130 de adolescente a investigat afirmatiile (6).

In acest studiu, 70 de participanti au primit ceai de trandafiri, iar restul de 60 de participanti au primit un control placebo.

Pe baza datelor pre-interventionale si post-interventionale (luate la 1, 3 si 6 luni), grupul care a consumat ceaiul de trandafiri a experimentat beneficii.

Pentru a fi specific, grupul de interventie a perceput mai putine dureri menstruale, stres si anxietate (6).

Cu toate acestea, acest studiu unic pare a fi singura cercetare din zona, asa ca exista doar dovezi limitate.

Punct cheie: Pe baza unui studiu controlat randomizat, ceaiul de trandafiri poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.

Ceaiul de trandafir nu contine in mod natural cofeina

Multi oameni isi plac cafeaua de dimineata, iar cofeina poate avea unele efecte pozitive asupra concentrarii si nivelurilor de energie (7).

Cu toate acestea, cofeina este din punct de vedere tehnic un medicament si, ca toate medicamentele, poate avea o serie de efecte secundare pentru unele persoane (8).

Pentru cei care cauta o bautura calda fara cofeina care sa inlocuiasca ceaiul sau cafeaua obisnuita, ceaiul de trandafiri este o optiune excelenta (si gustoasa).

Acestea fiind spuse, exista si cateva combinatii de ceaiuri de trandafir si ceai negru/verde disponibile pentru cumparare.

Cu alte cuvinte, cei care cauta o bautura fara cofeina ar trebui sa opteze pentru un ceai de trandafiri 100% pur.

In aceasta nota, ceaiul de orz este o alta optiune excelenta fara cofeina .

Punct cheie: Ceaiul de trandafir nu contine cofeina.

Ceaiul de trandafir este o sursa bogata de polifenoli

Polifenolii sunt compusi bioactivi pe care ii contin plantele.

In general, multi oameni ii considera „antioxidanti” si ii putem gasi in alimente precum fructele de padure, cafeaua si vinul rosu.

Pe aceasta nota, petalele de trandafir contin o gama de clase diferite de polifenoli, inclusiv flavonoide si taninuri (9).

Unii dintre cei mai concentrati compusi polifenolici din ceaiul de trandafiri includ (10);

  • Acid elagic
  • Ellagitannins
  • Kaempferol
  • Miricetina
  • Quercetina

Se crede ca polifenolii au beneficii pentru sanatatea umana, desi mecanismele precise nu sunt inca pe deplin intelese (11).

Cercetarile epidemiologice existente indica un aport mai mare de polifenoli cu efecte antiinflamatorii si de protectie a sanatatii impotriva bolilor cronice (12).

Punct cheie: Ceaiul de trandafir este o sursa bogata de compusi polifenolici.

O ceasca de ceai de trandafir care contine o floare mare de trandafir

Beneficii nedovedite

Exista, de asemenea, afirmatii repetate in mod obisnuit conform carora ceaiul de trandafiri poate avea urmatoarele beneficii, care in prezent nu sunt dovedite (13);

  • Activitate antibacteriana
  • Beneficii antidepresive
  • Proprietati antidiabetice
  • Proprietati cardiovasculare-protectoare
  • Beneficii de relaxare

O analiza a cercetarii rezuma dovezile pentru fiecare dintre aceste beneficii potentiale, dar adevarul este ca aceste constatari nu au fost din pur si simplu consumul de ceai de trandafiri.

In realitate, cercetatorii au demonstrat aceste beneficii folosind extracte de inalta rezistenta din flori de trandafir.

In plus, acesti compusi de inalta rezistenta au fost testati in culturi celulare si studii la rozatoare, mai degraba decat pe oameni.

Este posibil ca consumul de ceai de trandafiri sa aiba, potential, unele beneficii usoare in aceste zone.

Cu toate acestea, in prezent nu exista dovezi din studiile clinice pe oameni care sa sugereze ca acesta este cazul.

Punct cheie: Multe dintre afirmatiile despre ceaiul de trandafiri sunt exagerate si se bazeaza pe studii non-umane.

Exista ingrijorari legate de ceaiul de trandafir?

Nu par sa existe efecte secundare specifice ale consumului de ceai de trandafiri.

Au fost raportate alergii rare la polenul de trandafiri din apropierea zonelor de cultivare, dar nu pare sa existe nicio dovada a efectelor adverse ale consumului real de ceai (14).

Cum sa bei ceai de trandafir

Pe langa colectarea si uscarea activa a petalelor de trandafir, exista doua moduri principale de a bea ceai de trandafir.

Pliculete de ceai

Este posibil sa cumparati pliculete de ceai de trandafir de la majoritatea magazinelor de ceai bune.

Le putem folosi la fel ca orice alt ceai din plante; pur si simplu puneti pliculetele de ceai intr-o ceasca, adaugati apa fierbinte si lasati la fiert timp de 3-4 minute.

Petale/Muguri de trandafir uscate in vrac

De asemenea, este posibil sa cumparati pliculete mari de ceai de trandafiri sub forma de petale uscate.

In acest caz, tot ce trebuie sa facem este sa adaugam petalele uscate intr-o cana/recipient si sa adaugam apa fierbinte.

Dupa preparare, unii ar putea dori sa foloseasca un filtru pentru a indeparta petalele si mugurii de trandafir.

O lingura de petale uscate este o cantitate tipica de utilizat, dar fiecare va avea o preferinta diferita. Cu cat folosesti mai mult, cu atat aroma va fi mai puternica.