Bari – atmosfera unei Italii nostalgice

Categories DiversePosted on

Nu incape nici o indoiala ca Italia poate face fata provocarilor oricarui sezon de vacanta.

Iarna, statiunile montane din nord (Cuneo, Cortina d'Ampezzo, Trentino) cu cele mai bune partii de schii atrag cei mai multi turisti, iar vara porturile stravechi si orasele estivale (Rimini, Napoli, Catania) - perfecte sa te pierzi pe stradute, devin alegerile potrivite pentru concediu.

Aproape de tocul cizmei italiene, sta cuminte asezat pe harta Bari, un oras cu nume scurt, usor de retinut, inca putin cunoscut printre milioanele de turisti care viziteaza in fiecare an Italia.

Bari este destinatia perfecta pentru o vacanta departe de tumultul marilor capitale. Aici vizitele se fac pe indelete, iar bucuria noilor descoperiri intrece agitatia bulevardelor celebre. Bari are cu siguranta toate ingredientele necesare pentru un concediu perfect, asezonat cu de toate, de la plimbari lungi pe strazi si bulevarde, vizite in cele mai deosebite locuri si monumente istorice, pana la ore intregi de relaxare pe plaja sau chiar la shopping.

Zona veche a orasului

Sa le luam pe rand. Ca orice oras italian, in care istoria se imbina atat de bine cu viata cotidiana, si Bari isi ascunde comorile in centrul istoric, numit de localnici Bari Vecchia. Zona e perfecta pentru plimbari romantice si pentru a vizita cele mai importante catedrale si monumente.

Prima oprire: Basilica Sfantului Nicolae - patronul orasului, cu tavan poleit cu aur, ce ascunde celebra catedrala a abatelui benedictin Elia - Ilie pentru noi. Nu departe, se afla Palazzo del Catapano si Biserica Sfantului Grigorie; alaturi de Catedrala Baroca a Sfantului Sabin, nici una dintre locatiile mentionate nu trebuie ratata din itinerariul de vizitare.

Ca in orice centru vechi, plimbarile lungi sunt cele mai recomandate, pentru ca ne dau sansa sa facem propriile descoperiri. Un must al orasului Bari - o plimbare pe zidurile cetatii, de unde veti putea urmari activitatea portului.

In Bari, la cumparaturi

Si pentru ca tot vorbeam de shopping, orice fashionista in Bari nu trebuie sa ocoleasca doua dintre cele mai renumite strazi de cumparaturi - Corso Vittorio Emanuele si Via Sparano. De la branduri internationale (H&M, Adidas, Zara, Goldpoint) pana la mici buticuri locale, toate imbie la innoirea garderobei.

Via de Rossi este potrivita si o recomand pentru suveniruri si pentru cumparaturile necesare pentru o vacanta la mare - cum ar fi costume de baie la preturi foarte avantajoase. Special pentru Bari este Borgo Murattiano, organizat asemenea unui imens magazin in aer liber, unde orice pofta in materie de shopping poate fi potolita, cu atat mai mult cu cat iulie - august este perioada soldurilor de vara.

Relaxare pe plaja

Cum va spuneam la inceput, Bari este orasul perfect pentru vacanta de vara, datorita portului de la Marea Adriatica si, implicit, zonelor unde se poate face plaja. Cele mai cunoscute zone de plaja sunt Torre Quetta si Pane & Pomodoro, aflate la 10 minute distanta de centrul orasului, tocmai perfecte pentru zilele de relaxare la malul marii.

In ceea ce priveste bucataria italiana din Bari, aceasta are la baza, bineinteles, preparatele din fructe de mare, dar si pastele sau pizza. O specialitate a zonei este ardeiul galben copt umplut cu orez sau carne.

Din Bucuresti sunt doua zboruri saptamanale spre Aeroportul din Bari. In fiecare miercuri si duminica, in mai putin de doua ore sunteti in Bari. Un punct in plus pentru aeroport, care se afla la doar opt kilometri de centrul orasului.

De ce va recomand Bari? Pentru ca este asemenea unei bijuterii despre care nu se cunosc foarte multe lucruri, dar care starneste curiozitati si, o data probata si accesorizata, va deveni una dintre preferate. Este locul in care descoperi Italia autentica, naturala si proaspata, neinfluentata de miile de turisti.