Alimente permise si interzise bolnavilor de diabet
Cu totii stim ca diabetul este una dintre cele mai grave afectiuni de sanatate ale timpurilor noastre.
Aceasta boala poate fi cauzata de diversi factori, precum: obezitate, mostenire genetica, sedentarism, virusuri, stres, radicali liberi, alimentatia nesanatoasa.
In general, simptomele diabetului sunt: sete excesiva, eliminare de cantitati mari de urina, oboseala, prurit (mancarime) vulvar la femei, scadere inexplicabila in greutate, foame exagerata, stare de rau, tulburari de vedere.
Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, bolnavii de diabet trebuie sa isi controleze glicemia si greutatea corporala printr-o alimentatie sanatoasa. Ei trebuie sa se axeze pe o dieta vegetariana diversificata bazata pe legume, fructe, cereale integrale, verdeturi, nuci, seminte, dar le este permis si consumul de carne.
Printre alimentele interzise diabeticilor sunt:
- zaharul, mierea, maltul;
- prajiturile cu zahar, biscuitii, rahatul, bomboanele, inghetata, ciocolata, halvaua, fainurile;
- mustul, lichiorurile, siropurile;
- castanele, strugurii, prunele uscate, legumele uscate, perele pergamute, dulceata, curmalele, stafidele, smochinele, marmelada.
Exista doua categorii de alimente permise bolnavilor de diabet:
1. Alimente permise, indiferent de cantitate:
- zarzavaturi: rosii, fasole verde,spanac, ardei gras, conopida, castraveti, praz,bame, salata, dovlecei, morcovi, ridichi, sfecla, ceapa uscata, usturoi, loboda, stevie, untisor, papadie,andive, varza, ciuperci, vinete;
- fructe: lamai, caspuni, cirese, pepene, afine;
- lapte si branzeturi: cas, branza de vaci, cascaval, sviter;
- carne: pasare, vaca, vitel, miel, porc, sunca, piftie, mezeluri, conserve de carne;
- peste: proaspat sau conservat;
- oua – sa fie proaspete, nu mai mult de unul pe zi;
- grasimi: unt, ulei, margarina, slanina;
- smantana si frisca: sa fie proaspete, dar nu mai mult de 150 g zilnic;
- nuci, alune – 4-5 bucati pe zi;
- bauturi: nealcoolice fara zahar (cu indulcitori), ceai, cafea, apa minerala, precum si vin alb, tuica si coniac, dar cu moderatie.
2. Alimente permise, care necesita cantarire:
- paine: alba si graham;
- fainoase: cartofi, paste fainoase, orez, gris;
- lactate:branza de vaci, iaurt;
- fructe: zmeura, agrise, mure, fragi, mere, caise, visine, gutui, portocale;
- fasole boabe, mazare boabe;
- mamaliga pripita fiarta.
Persoanele cu diabet trebuie sa manance cate putin, dar des (5 – 6 mese pe zi), la ore fixe, iar cina sa fie cu cel putin doua ore inainte de culcare. De asemeni, trebuie sa faca minim 30 – 60 minute pe zi de exercitii fizice usoare sau mers pe jos.