23 Aprilie – Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta – legende

Categories SarbatoriPosted on

23 Aprilie – Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta – legende


In fiecare an la 23 aprilie sarbatorim pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta a binelui asupra raului. Este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti ai crestinismului, iamginea sa fiind asociata intotdeauna cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiul suprem.

Legenda spune ca Sfantul Gheorghe era inrolat in armata romana pe vremea imparatului Diocletian si s-a facut remarcat datorita faptelor sale. Pentru ca nu vroia sa renunte la credinta crestina, sfantul a fost intemnitat si supus torturilor precum: loviri cu sulita, trasul pe roata, bataia cu biciul, incaltarea cu pantofi cu cuie, hranirea cu produse otravite, aruncarea in groapa cu var si multe altele. Vazand taria lui de character si minunile savarsite, multi pagani au renuntat sa se inchine idolilor si au trecut la credinta crestina, inclusive imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian. Intr-un final, imparatul a ordonat omorarea prin decapitare a Sfantului Gheorghe si a sotiei sale.

O alta legenda povesteste ca sfantul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioara, de aceea in majoritatea icoanelor este reprezentat calare pe un cal doborand cu sulita un balaur.

In Romania, in aceasta zi, toti cei care poarta numele Sfantului Gheorghe sau derivate ale acestuia isi serbeaza ziua onomastica. Multe din orasele si localitatile tarii noastre poarta numele acestui sfant si este unul dintre sfintii protectori ai bisericilor, multe dintre acestea purtandu-i hramul. De asemeni, pe 23 aprilie, se celebreaza si ziua Armatei Romane.

Sfantul Gheorghe este patronul Angliei, Georgiei si al Moscovei. In Lituania este venerat ca protector al animalelor, iar in Spania se serbeaza cu mese bogate si cadouri.

La multi ani Gheorghe, Georgeta, George, Georgiana, Gherghita, Ghita, Geta!

Lasă un răspuns