5 tipuri de sindromul impostorului si cum sa-i faceti fata

Categories DiversePosted on

Te-ai simtit vreodata o frica constanta de a fi demascat sau te-ai simtit inadecvat si nemeritand realizarile tale? Daca da, atunci nu esti singur! Potrivit cercetarilor, cei mai multi dintre noi (70% dintre oameni) ne simtim ca o frauda sau un „impostor” la un moment dat in viata noastra, iar acest fenomen este denumit „sindromul impostorului” .

Acest sentiment de a duce o batalie interna persistenta in care va puneti la indoiala competenta a aparut pentru prima data in 1978 de catre psihologii Pauline Rose Clance si Suzanne Imes. Desi la acea vreme au teoretizat ca se gaseste in mod unic la femei, cercetarile ulterioare pe aceeasi tema au dezvaluit ca, indiferent de sex, oricine poate experimenta sentimente de impostor. Dar nu se poate nega faptul ca in special femeile ajung adesea sa examineze fiecare lucru pe care il fac si sa se faca sa creada ca realizarile lor sunt rezultatul norocului.

Te simti si tu ca un impostor?

Sunt sanse sa te simti ca unul, dar nu ai idee despre asta. Daca traiesti sentimentele de impostor, trebuie sa identifici categoria, pentru a rezolva problema. Expertul in sindromul impostorului, dr. Valerie Young, a gasit tipare la persoanele care sufera de acest sindrom si le-a clasificat in subgrupuri-

 • Perfectionistul

  Daca simti ca munca ta ar trebui sa fie 100% perfecta 24x7, atunci te incadrezi in categoria unui perfectionist. Oamenii din aceasta categorie isi stabilesc obiective excesiv de inalte si atunci cand nu reusesc sa ajunga la rezultat, se indoiesc de competenta lor. Nu se simt niciodata multumiti si cred ca ar fi putut face treaba mai bine. Dar asta e chestia cu psihologia umana, setea de succes nu este niciodata saturata. Este important sa sarbatorim si sa detii realizarile pentru a evita epuizarea.

 • Superfemeia

  Cei care s-au convins ca sunt impostori, de multe ori muncesc din ce in ce mai mult pentru a se ridica la nivelul colegilor. Se imping pana la margine, ceea ce le dauneaza sanatatii mintale. Daca te trezesti ca lucrezi pana tarziu la birou sau devii anxios cand nu lucrezi, atunci este indiciul tau pentru a recunoaste problema. Trebuie sa-ti iei timp liber pentru tine si familia ta, in afara de munca. Nu mai cauta validarea de la altii, crede in tine.

 • Geniul natural

  Imi amintesc ca in copilaria mea mi s-a amintit frecvent ca sunt „cel inteligent” din familie. Am avut un palmares bun de a obtine A-uri in aproape tot ceea ce am facut. Dar increderea mea s-a prabusit cand m-am confruntat cu unele esecuri, m-am simtit rusinat de esecurile mele si am inceput sa ma indoiesc de toate realizarile mele din trecut ”, spune Aditi Singh , un scriitor in devenire. Daca simtiti la fel, atunci aceasta categorie se aplica si pentru dvs.! Pentru a depasi acest lucru, vedeti-va ca pe o „lucrare in curs”. Vedeti esecurile ca pe un proces de invatare si nu va invingeti pentru a obtine ce este mai bun la prima incercare.

 • Solistul

  Pacientii din aceasta categorie, simt ca ar fi expusi ca o frauda daca ar cere ajutor. Frecvent la tineri, solistul refuza ajutorul altora pentru a se dovedi. Desi este grozav sa fii o persoana independenta, nu trebuie sa te temi de ideea de a primi ajutorul cuiva. Ideea de perfectiune este gresita, un individ nu poate fi cel mai bun in toate. Este in regula sa solicitati ajutor ori de cate ori este nevoie.

 • Expertul

  Simti vreodata ca ai doar cunostinte de suprafata si nu vei sti niciodata suficient? Categoria Expert a sindromului impostorului le masoara competenta in functie de profunzimea cunostintelor lor. Se tem ca ar putea fi expusi ca o persoana necunoscuta. Este important sa intelegem ca traim intr-un univers inimaginabil de vast si este aproape imposibil sa stim totul sub soare. Intr-adevar, exista intotdeauna mai multe de invatat, dar cautarea nesfarsita a mai multor informatii poate fi daunatoare si poate duce la amanare.

Indiferent in ce categorie te incadrezi, aminteste-ti doar ca nu esti singur in asta si este complet normal. Nu ar trebui sa va fie rusine cand cereti ajutor, este nevoie de curaj sa va ridicati in picioare. Puteti depasi sentimentele de impostor recunoscandu-va gandurile si punandu-le in perspectiva. Este intotdeauna bine sa va impartasiti sentimentele cu prietenii apropiati si mentori.

In cele din urma, nu lasa indoielile sa-ti controleze actiunile, este normal sa ai esecuri din cand in cand, dar nu lasa esecurile sa se indoiasca de realizarile si competenta ta.