Nuditatea in casa dauneaza copiilor?

Categories Sex & RelatiiPosted on

Nuditatea parentala poate fi un subiect foarte controversat. Vor exista intotdeauna oameni care vor confunda nuditatea cu sexualitatea si vor crede ca ne referim la activitatea sexuala intr-o familie. Evident, nu despre acest lucru vorbim aici.

Nu exista o modalitate anume prin care sa tratezi aceasta situatie si as sustine ca ceea ce este cel mai important este ca tu (si partenerul tau) sa va ganditi la propriile voastre valori si credinte, cum vreti sa va cresteti copii in termenii acestor valori si credinte despre nuditate si apoi sa o faceti intr-un mod consecvent si usor de inteles pentru copii.

Iata cateva lcururi pe care sa le iei in considerare cand iti pui aceasta intrebare:

Fii autentica

Nu te forta sa fii mai deschisa sau mai inchisa decat esti de fapt. Daca iti cresti copiii alaturi de partener, trebuie sa negociati acest lucru, dar nu trebuie sa simtiti sau sa actionati in exact acelasi mod. Sa aveti opinii adulte diferite nu este o problema in sine. Dar daca iti tradezi propriile sentimente si te fortezi sa ai un comportament anume, copii vor simti in mod subtil acest lucru, iar ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa iti inveti copii sa fie neincrezatori in propria lor judecata si in propriile lor limite.

Fii consecventa

Nu te simti presata sa actionezi intr-un mod anume, deoarece crezi ca este "cel mai bun lucru" pe care il poti face. Cercetarile arata ca nu exista raspunsuri corecte sau gresite aici. Daca te simti confortabil cu nuditatea, este grozav. Daca nu, atunci stabileste unde si cand iti doresti intimitate. Ceea ce este important este sa fii consecventa in modul in care modelezi comportamentul copiilor.

Trebuie sa fii in stare sa iti explici sentimentele si actiunile fara judecata

Indiferent de ceea ce faci, in cazul in care copiii tai te intreaba despre asta, ar trebui sa poti sa le raspunzi fara sa judeci. De exemplu, daca te intreaba de ce tii mereu usa inchisa sau de ce nu pot intra in baie cand te schimbi, ar trebui sa poti sa le explici de ce, fara sa ii faci se se simta prost in legatura cu corpul lor si fara sa ai o atitudine negativa fata de corpul tau. Spunandu-le "pentru ca nu este bine" le trimiti un mesaj vag si de judecata despre corpul tau si, prin extensie, despre corpurile tuturor oamenilor. Spundu-le "am inchis usa pentru ca este un moment intim pentru mine" este un mod foarte diferit de a explica o limita fara sa recurgi la judecata.

In cazul in care copiii te intreaba de ce te plimbi goala prin dormitor atunci cand stiu ca acelasi lucru nu se intampla si in casele prietenilor lor, ar trebui sa le poti explica convingerile tale fara sa judeci felul in care nuditatea este abordata in alte familii.

Foloseste diferenta ca un lucru pozitiv, si nu negativ. Daca iti cresti copiii alaturi de un partener, iar acesta nu simte la fel in privinta nuditatii, nu forta o solutie unica. Este in ordine ca fiecare dintre voi sa se comporte in modul in care simte, atata timp cat fiecare isi poate explica sentimentele. Aceasta abordare ofera copiilor posibilitatea de a vedea ca nuditatea poate fi abordata in multe feluri si ca nu exista un fel anume care sa fie cel corect.

Acorda atentie si verifica cum stau lucrurile cu copiii tai

Daca te simti confortabil cu nuditatea in casa, dar nu esti sigura daca exista o varsta cand acesta lucru ar trebui sa inceteze, este posibil sa primesti semnale de la copiii tai ca vor ca ceva sa se schimbe. Dar acestia ar putea sa nu se simta confortabil sa o spuna direct, asa incat acorda atentie copiilor tai si modului in care reactioneaza la nuditatea ta. In cazul in care incep sa petreaca mai mult timp in camera lor, cu usa inchisa, incurajeaza-i spunandu-le ca este in ordine sa faca asta, dar, de asemenea, vorbeste cu ei despre ceea ce se intampla. Nu ii forta sa vorbeasca, dar asigura-te ca stiu ca esti disponibila si deschisa la discutii.

Profita de aceste oportunitati pentru a vorbi despre corp si sex

Chiar daca nuditatea nu este acelasi lucru cu sexul, in cultura noastra, cele doua sunt puternic echivalate. Sa vorbesti despre a fi gol ofera oportunitatea de a vedea daca exista intrebari ale copiilor despre sex. Nu vrei sa ii fortezi sa vorbeasca despre sex, dar aceasta poate fi inca o sansa sa ii asiguri ca daca au intrebari, stiu ca esti deschisa pentru a le raspunde.