Mosii de Vara – Sambata Rusaliilor – Pomenirea Mortilor

Categories SarbatoriPosted on

Mosii de Vara – Sambata Rusaliilor – Pomenirea Mortilor


Sambata Rusaliilor este cunoscuta ca ziua pomenirii mortilor sau Mosii de Vara.

In aceasta zi se dau de pomana vecinilor si oamenilor saraci vase cu mancare si cani umplute cu lapte, vin sau apa si impodobite cu flori. Ritualul de pomenire se continua la cimitir, unde mormintele sunt curatate si impodobite cu flori si lumanari.

Conform credintei stramosilor, se pesupune ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare (inainte de Paste) si se reintorc in sambata Rusaliilor. Pentru ca sufletele sa se intoarca fara incidente unde le era locul, oamenii savarseau diverse ritualuri de induplecare si imbunare a spiritelor . Ei impodobeau gospodariile si mormintele cu flori si ramuri de tei si faceau pomeni fastuase. Se credea ca impacarea sufletelor mortilor depinde de cat de bogate erau pomenile inchinate mortilor. Cateva dintre acele practici se pastreaza si astazi in unele zone, mai ales la sate, unde au loc slujbe de pomenirea mortilor oficiate de preot. Acesta parcurge intregul cimitir, pentru a sfinti fiecare mormant. La incheierea ceremonialului, satenii daruiesc unii altora (sau oamenilor saraci) din bucatele pregatite pentru sufletele mortior: colaci, placinte, coliva, sticle cu vin, fructe, flori, toate sfintite de preot.

Legendele spun ca demult au existat cazuri in care spiritele adormitilor pe vecie nu erau induplecate sa se intoarca in morminte si, amanand momentul reintoarcerii, se transformau in iele sau Rusalii. Ielele sau Rusaliile sunt considerate fiinte fantastice, care umbla prin vazduh. Aceste iele aveau capacitatea de a lua mintile oamenilor si a le face rau celor care nu respecta ziua de Rusalii. De atunci, femeile inceteaza a mai lucra in aceste zile de sarbatoare, iar barbatii pun ramuri verzi de tei la porti, la intrarile in case sau la ferestre, pentru ocrotirea lor si a familiei lor.

In unele zone din Moldova, pomenirea mortilor se face timp de trei zile, adica pana a doua zi de Rusalii.

In zona voastra ce obiceiuri sunt legate de Mosii de Vara sau Rusalii?

Lasă un răspuns