Lipsa unei diplome poate distruge o relatie

Categories DiversePosted on

Un proiect national in America spune ca relatiile de lunga durata sau casniciile sunt mult mai stabile pentru americanii care au o diploma universitara luata dupa cel putin 4 ani de studiu. Potrivit ultimelor informatii, americanii de mijloc – adica 58% din cei care au terminat liceul si atat, au un succes in dragoste, in casnicie, mai mic decat cei care au studiat.

De fapt, rata divorturilor, calitatea maritala printre americanii de mijloc incepe sa semene cu cea a oamenilor saraci. Fata de ultimii ani, americanii foarte educati, instariti, au o mentalitate pro-mariaj, in timp ce clasele inferioare se indeparteaza de aceasta idee.

Cercetatorii de la Universitatea din Virginia si alte institutii de profil cauta directiile care contribuie la acest efect al lipsei unei diplome. Aceste includ somajul in crestere, blocajul religios si schimbarile de atitudine privind casatoria. Desi americanii foarte educati sunt predispusi sa suporte problemele sociale, se pare ca se intorc la un punct de vedere traditional in privinta familiei.

Cateva detalii merita discutate.

Credinta si o mentalitate traditionala legata de casatorie joaca un rol mult mai pronuntat pentru americanii foarte educati. Istoric, clasele superioare erau mai putin predispuse sa mearga la biserica si sa adere la o asemenea mentalitate a familiei. Dar ultimele informatii arata ca 34% dintre cei educati se duc la biserica cel putin saptamanal, comparativ cu 28% dintre americanii de clasa mijlocie. Mai mult, mai multi tineri din familiile educate se simt responsabili si au remuscari daca apare o sarcina neasteptata, fata de ceilalti educati moderat.

Rata nasterilor copiilor „din flori” este mai mare printre cei educati moderat decat printre cei foarte educati. 54% dintre mame sunt de clasa mijlocie, fata de doar 6% mame foarte educate.

Rata divorturilor pentru clasa mijlocie creste. Intre timp, disolutia intre sotii foarte educati in primii 10 ani de casnicie este din ce in ce mai rara.

Cu cat esti mai educat, cu atat sunt mai mari sansele de a avea o casnicie de succes, de a le oferi copiilor vostri sansa succesului in cariera sau academic, cat si avantaje.

Lasă un răspuns