Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor Neamului – sarbatoare 13 mai 2010

Categories SarbatoriPosted on

Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor Neamului – sarbatoare 13 mai 2010


Anul acesta la 13 mai sarbatorim Inaltarea Domnului Iisus Hristos la ceruri, la 40 de zile dupa ce a Inviat, adica de la sarbatoarea Pastelui. Inaltarea Domnului se sarbatoreste intotdeauna in joia saptamanii a sasea dupa Paste, cu zece zile inainte de Rusalii si, popular, se numeste Ispas.

Cu apoape 2000 de ani in urma, Apostolii au primit ultimele invataturi de la Hristos, dupa care acesta S-a inaltat la ceruri lasandu-le porunca sa vesteasca religia crestina in toata lumea, dupa cum marturiseste Marcu in Cartea Sfanta: “Domnul Iisus dupa ce a grait cu ei, S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta lui Dumnezeu”.

In timp ce Iisus se inalta la cer, doi barbati imbracati in haine stralucitoare le-au zis ucenicilor lui Hristos: “Acest Iisus care s-a inaltat de la voi la cer, astfel va si veni, precum l-ati vazut mergand la cer”. Desi prin Inaltarea Sa, activitatea pamanteasca a lui Hristos luase sfarsit, Iisus le-a spus Apostolilor, chiar in momentul Inatarii: “Eu sunt cu voi pana a sfarsitul veacurilor”. El s-a referit la prezenta spiritual alaturi de cei botezati in numele lui Hristos.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului intareste credinta ca Iisus va reveni, asa cum au spus cei doi ingeri, asa cum l-au vazut Apostolii, pentru a judeca viii si mortii la sfarsitul veacurilor. Semnificatia acestei sarbatori este ca, Hristos a inceput un nou mod de viata alaturi de Dumnezeu. Acest mod de viata fericit L-a pregatit si alesilor Sai, iar la izbanda Lui va lua parte intreaga natura umana.

Pentru romani, in aceasta zi de sarbatoare se cinstesc eroii si martirii neamului, care au luptat pentru credinta, libertate, dreptate si si-au dat viata pentru apararea si intregirea tarii noastre de-a lungul veacurilor. Biserica Ortodoxa Romana a oficiat ca Ziua Eroilor Neamului sa devina Sarbatoare Nationala Bisericeasca din anul 1999 prin hotararea Sinodului. Sfintele slujbe de pomenire a eroilor sunt oficiate dupa Sfanta Liturghie in bisericile, manastirile, catedralele ortodoxe din tara si de peste hotare sau la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii Eroilor Neamului.

Lasă un răspuns