Florii – Duminica de Florii – Sarbatoarea Floriilor

Categories SarbatoriPosted on

Florii – Duminica de Florii – Sarbatoarea Floriilor


Prima duminica inaintea Pastelui se numeste Duminica Floriilor. In aceasta zi se sarbatoreste intrarea triumfala a lui Iisus Hristos in Ierusalim inconjurat de cei 12 Apostoli. Mantuitorul a intrat calare pe un asin, iar multimea l-a intampinat cu ramuri de finic si maslin si cantece de bucurie.

In zilele noastre, credinciosii aduc la biserica ramuri de salcie, in amintirea celor de finic. Dupa ce sunt sfintite, ramurile sunt impartite credinciosilor, ca un semn al biruintei impotriva mortii, a renasterii anuale a vegetatiei. Acasa ei isi impodobesc cu salcie icoanele, tocurile usilor si ale ferestrelor, la fantani, grajduri sau stresinile caselor.  In unele zone ramurile de salcie sfintite se pun in hrana animalelor, pe morminte sau se infig in straturile proaspat semanate. Salcia se pastreaza tot anul si poate fi folosita pentru vindecarea unor boli.

In unele zone ramurile sfintite de salcie nu se aduc in casa, ci se agata la streasina pentru a feri casa si membrii familiei de boala si rele.

O legenda spune ca Fecioara Maria, auzind ca Hristos a fost rastignit, a plecat sa-L caute, dar la un moment dat a trebuiet sa treaca un rau pentru a trece mai departe. Vazand ca nu poate trece, a rugat o broasca sa o treaca dincolo. Aceasta i-a aspuns ca si ea a avut trei copii, care au fost omorati de roata unei carute si nu a mai plans dupa ei. Fecioara a blestemat-o sa se usuce, dar sa nu putrezeasca niciodata. Apoi Fecioara Maria a zarit salcia, care si-a facut ramurile punte ajutand-o sa treaca raul. Salcia a fost de atunci binecuvantata sa nu arda, sa rodeasca si sa se inmulteasca oriunde s-ar aseza.

In Duminica Froliilor este dezlegare la peste si vin. Adica cei care postesc au voie sa manance peste si sa bea vin, chiar daca este Postul Pastelui.

In aceasta zi de sarbatoare, cei care au nume de flori, isi serbeaza onomastica, iar la biserica se face praznic.

In seara acestei duminici se organizeaza in biserici frumoasele slujbe ale Deniilor din saptamana Sfintelor Patimi.

Floriile deschid cea mai importanta saptamana pentru pregatirile de Paste.

Lasă un răspuns