10 sfaturi pentru a incepe o dieta pe baza de plante

Categories Dieta & FitnessPosted on

Beneficiile unei diete pe baza de plante sunt multe – de la energie sporita si o sanatate mai buna a inimii pana la combaterea schimbarilor climatice si economisirea de bani. Ca sa nu mai vorbim de linistea sufleteasca care vine odata cu a nu mai manca vaci dragute si porci destepti.

Dupa o viata in care ai mancat carne, conceptul poate parea descurajant, dar nu te teme! Fie ca vrei sa incepi cu pasi de bebelusi sau sa mergi cu curcan rece (sau cu Tofurkey rece, dupa caz), urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa-ti faci drumul in lumea alimentatiei pe baza de plante.

1. Luati in considerare stilul si frecventa

Unii oameni decid pe loc ca nu vor mai manca niciodata o bucata de carne; unii oameni aleg sa se strecoare in ea incet. Unii ar putea dori sa mearga cu o dieta raw vegana mai extrema, unii ar putea dori sa fie mai moderati si sa foloseasca o abordare flexitariana. Este o idee buna sa va luati in considerare obiectivele si sa incepeti de acolo. Daca vrei sa incepi incet, poti incepe prin a renunta la carne o zi sau mai multe pe saptamana (ca in lunile fara carne) sau in anumite momente ale zilei (ca in „vegan inainte de 6” care permite produse de origine animala doar la cina) . Pentru o prezentare excelenta a diferitelor stiluri si abordari, cititi Spectrul Vegetarian: Un curcubeu de termeni care inseamna „Mancare verde” pentru a vedea ce stil de mancare rezoneaza cu dvs.

2. Nu cadea in capcana carbohidratilor rafinati

Se intampla celor mai buni dintre noi; Devenim vegetarieni si inlocuim acea gaura in forma de carne din dieta noastra cu carbohidrati rafinati usor si obraznic de seducatoare: covrigi, cartofi prajiti, chipsuri, covrigei giganti, mancare nedorita vegana, ce vrei sa spui. Nu te vor face sa te simti mai bine; te vor face sa te simti mai rau. Asigurati-va ca aveti gustari sanatoase si incepeti efortul cu un plan de meniu atent, astfel incat sa nu ajungeti sa va fie foame si sa ajungeti la carbohidrati. De asemenea, studiati cerealele integrale si cat de versatile pot fi; a fi vegetarian nu trebuie sa insemne blah orez brun si produse din grau integral care au gust de carton umed.

3. Experimenteaza cu versiuni vegetariene ale meselor tale preferate

A face o versiune vegetariana a unei cine cu friptura poate sa nu fie cea mai buna optiune aici, dar ganditi-va la celelalte alimente preferate si apoi experimentati cu inlocuirea carnii cu o alternativa pe baza de plante.

In timp ce utilizarea produselor din carne falsa probabil nu ar trebui sa fie schimbul dvs. de preferat (acestea sunt adesea foarte procesate), ele va pot ajuta sa va intarcati de carnea adevarata; doar verificati etichetele ingredientelor si alegeti optiunile cele mai naturale si cel mai putin procesate. Ceea ce te poate surprinde, totusi, este cat de bine pot inlocui ingredientele pe baza de plante pentru carne. Pentru tacos si burritos, incercati ciuperci portobello la gratar sau seitan (gluten de grau); pentru mancaruri cu paste, aruncati naut si crutoane de casa pentru un pumn de proteine ​​si textura; pentru supe folositi boabe consistente, mestecate, cum ar fi orzul si adaugati sare de mare afumata sau tempeh afumat pentru o margine de carne.

4. Investeste in unele carti de bucate

Desi s-ar putea parea ca multitudinea de bloguri culinare de pe internet au facut cartile de bucate invechite, nimic nu poate fi mai departe de adevar. Cartile de bucate ofera ceva ce Internetul nu poate (cum ar fi contextul) si a avea cateva bune va imbunatati placerea sarcinilor tale la indemana. Rasfoirea sectiunii vegetariene dintr-o librarie va va permite sa cautati potentialii aliati in demersul dvs. si va va prezenta marea varietate de stiluri existente. Daca sunteti nerabdator si doriti sa continuati si sa comandati o carte de bucate online, nu puteti gresi cu acestea:

„Gatit super natural: cinci moduri delicioase de a incorpora alimente intregi si naturale in gatit” de Heidi Swanson

Geniul legumelor din spatele popularului blog 101 Cookbooks, Swanson ofera abordari creative ale elementelor de baza si o face cu o loialitate neclintita fata de mancarea sanatoasa, dar fara a sacrifica placerea. Si este o carte bogat ilustrata si absolut superba de vazut!

„Cum sa gatesti totul vegetarian: retete simple fara carne pentru mancare grozava” de Mark Bittman

Bittman, a carui idee „vegan inainte de 6” am mentionat-o mai devreme, a fost un scriitor de multa vreme din New York Times si un ganditor de politica alimentara super inteligent. Retetele lui sunt fantastice pentru ca sunt extrem de accesibile; sunt realiste, nu pretentioase si intotdeauna delicioase.

„Noua gatit vegetariana pentru toata lumea” de Deborah Madison

In timp ce oricare dintre cele noua carti de bucate ale lui Madison isi merita greutatea in trufe, cea mai recenta de la fosta aluma Alice Waters (si fondatoarea legendarului restaurant vegetarian Greens) este o resursa excelenta. O revizuire a editiei ei premiate din 1997, noua versiune include retete noi si actualizate de Madison, cunoscuta cu drag drept „Copilul Julia a gatitului vegetarian”.

„Mancare cruda/Lumea reala: 100 de retete pentru a obtine stralucirea” de Matthew Kenney si Sarma Melngailis

Daca esti aventuros si cauti sa incorporezi alimente crud-vegane in viata ta, aceasta carte de bucate fara gatit poate fi harul tau salvator. Multe dintre retete necesita multa munca, dar asta se intampla atunci cand faci mese delicioase, satisfacatoare si uimitoare din legume crude. (Printre alte retete, atat tamalele albe de porumb, cat si tarta cu dovleac sunt atat de convingatoare; cu siguranta exista un fel de vrajitorie la indemana.)

5. Mananca afara, spune-i cercetare

Mancarea in oras ar putea fi un lux, dar atunci cand te angajezi intr-un nou plan alimentar, poate fi o resursa utila. Invatarea modului in care profesionistii trateaza bucataria vegetariana poate fi inspirata. De la restaurante de ultima generatie pe baza de plante si cafenele vegane hippie pana la barul local de salate Chipotle si supermarket, puteti obtine o idee excelenta a gamei minunate de arome si posibilitati care pot fi preparate fara ingrediente de origine animala. (De asemenea, este placut sa arati dragostea fata de afacerile care nu sprijina agricultura industriala.) Si, desigur, este de la sine inteles; daca aveti prieteni vegetarieni si bucatari buni, invitati-va la o masa. Probabil ca vor fi incantati sa va sprijine in demersul dumneavoastra.

6. Descoperiti flexibilitatea surprinzatoare a fructelor si legumelor

Fructele si legumele nu trebuie sa fie plictisitoare! Dimpotriva, nu numai ca pot fi savurate pentru toate aromele lor inerente, dar sunt maestri ai deghizarii si pot fi folosite in multe alte moduri. De exemplu, avocado poate fi pus intr-o pasta bogata si cremoasa, sfecla face lucruri magice tortului de ciocolata, iar dovlecelul se ascunde frumos in prajiturile cu ciocolata; de multe ori adaugand umiditatea si textura lor pentru a lua locul untului si oualor.

7. Explorati minunatele ingrediente pe baza de plante

Invata de la vegani si vegetarieni care si-au petrecut viata perfectionandu-si abilitatile de cumparaturi. Cu adevarat si cu adevarat, o lista de produse alimentare vegane este un loc minunat de a incepe.

8. Cunoaste-ti nutrientii

Atata timp cat consumati o dieta completa si sanatoasa, cu o mare varietate de cereale integrale, leguminoase, seminte, fructe si legume, cel mai probabil nu veti avea deficiente de nutrienti. (Problema apare atunci cand dieta ta pe baza de plante este construita in jurul cartofii prajiti si clatite: vezi numarul 2.) Dar citirea informatiilor despre nutrientii de baza pe baza de plante va va asigura ca va simtiti grozav in acest efort.

9. Pregatiti-va punctele de discutie

Desi veganii si vegetarienii nu mai sunt vazuti ca niste ciudateni care sporteaza Birkenstock si care mananca muguri, fara indoiala vei intalni oameni care cred ca esti un prost care se alatura cultului. Daca vrei sa ai o discutie despre asta (poti alege sa nu o faci), a avea un mic backup intelectual nu poate strica. Daca decizia dvs. se bazeaza pe sanatate, aveti la indemana niste statistici de studiu; daca noua ta dieta se bazeaza pe etica, ai in buzunar cateva fapte din fabrica-ferme. Nimeni nu vrea sa-i fie predicat, dar a avea un pic de munitie pentru a te apara de cei nepotriviti poate fi util.

10. Nu suferi din cauza deserturilor vegane proaste

Si nu in ultimul rand, nu uitati sa va rasfatati! Odinioara, dietele vegane si mai ales deserturile insemnau lucruri fade, moale, dar cantitatea de energie aplicata pentru dezvoltarea unor retete serios delicioase in ultimele cateva decenii este absolut extraordinara. Puteti face aproape orice desert delicios non-vegetarian intr-unul la fel de delicios pe baza de plante si ar trebui! Luati in considerare acestea pentru inceput: