Cozonac de Paste
Se apropie Pastele si m-am gandit la gospodinele care vor sa pregateasca cei mai deliciosi cozonaci. Stiu ca prepararea cozonacilor necesita timp, dar nimic nu este mai placut ca mirosul de cozonac copt ce anunta sarbatoarea cea mai mare din an.
Poate anii tecuti ai cumparat repede cozonacii din supermarket, dar anul acesta incearca sa-i faci chiar tu acasa. Pastele are mai mult farmec atunci cand pregatim noi bucatele si cand petrecem impreuna cu familia.
Cu dragoste si rabdare va vor iesi cei mai admirabili cozonaci de Paste.
Reteta de mai jos este calculata pentru 3 cozonaci de 500 g.
Ingrediente: 1 kg faina, 4 oua, 350 g zahar, 170 g margarina (ulei), 60 g drojdie, o lingurita sare, 80 g stafide, 50 g nuci (rahat), 3 linguri cacao, 200-500 ml lapte, coaja de lamaie, aroma de rom
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, se adauga putina faina si se lasa la crescut. In alt vas se pune restul de faina, ouale, laptele caldut, zaharul sis area. Se framanta putin acest aluat si se adauga maiaua crescuta. Dupa ce se framanta bine adaugandu-se treptat margarina calduta, coaja de lamiae, aroma de rom, se lasa aluatul la dospit circa 30 minute. Pe o planseta unsa cu ulei se intinde aluatul (impartit in 3) si se presara nucile, stafidele si cacaua. Se ung 3 tavi de cozonac, se pudreaza cu faina si se pun cozonacii la crescut pana aluatul depaseste nivelul tavilor. Se ung cu galbenus de ou si se introduce in cuptorul incalzit, unde se lasa circa 50 minute, pana se rumenesc.