Obiceiuri de Paste la crestini

Categories SarbatoriPosted on

Obiceiuri de Paste la crestini


De Paste crestinii sarbatoresc cu bucurie Invierea Domnului.

In cele sase saptamani de dinaintea Pastelui crestinii obisnuiesc sa posteasca, adica ei nu mananca carne, branza si oua si nu fac petreceri.

In ziua de Mucenici (sarbatorita la 9 martie) gospodarii dau foc gunoaielor de pe langa casa, pentru a afuma casa si pomii din gradina. Acest ritual fereste casa si pomii de ganganii si jivine.

In ultima duminica de dinaintea Pastelui, duminica Floriilor, crestinii merg la biserica. Acolo primesc ramurele de salcie sfintite, pe care le pun langa icoana de acasa. Tot in aceasta duminica se face pomenirea mortilor, se da de mancare saracilor.

In ultima saptamana de post, Saptamana Mare, crestinii merg la slujbele de la biserica  numite Denii, unde se impartasesc si canta rugaciuni. In aceasta saptamana crestinii se impartasesc pentru a-si curata sufletul si a-si linisti gandurile.

In Joia Mare este obiceiul de a vopsi oua rosii, in amintirea sangelui varsat de Hristos. Exista si obiceiul vopsirii oualor in alte culori (galben, verde, albastru), care vestesc bucuria primaverii.

In Vinerea Mare unele persoane tin post negru, adica nu mananca nimic.

In Sambata Mare gospodinele pregatesc cozonaci, pasca si preparate din miel.

In noaptea Duminicii Pastelui crestinii merg la biserica sa aprinda lumanari si iau lumina sa duca acasa. Se intorc dimineata la biserica pentru a lua paine sfintita amestecata cu bucatele de branza si peste stropite cu vin. La intoarcerea de la slujba de Inviere, crestinii pun intr-un lighean un ou rosu, o moneda si apa curata, cu care se spala pe fata pentru a fi sanatosi tot anul. Dupa aceea mananca painea sfintita, ciocnesc oua rosii si apoi toata familia se asaza la masa cu preparatele de Paste.

In zilele de Paste oamenii folosesc urmatorul salut:

“Hristos a inviat!” si raspund cu “Adevarat a inviat!”

Lasă un răspuns