Controleaza-ti respiratia profunda pentru relaxare

Categories DiversePosted on

Suntem obisnuite sa respiram fara a ne gandi la rolul respiratiei; o facem inconstient, fara sa ne gandim. Totusi, analizand respiratia si gandindu-ne la ea cum ne pune in legatura cu spiritul propriu, descoperim cine suntem si ce simtim la cel mai profund nivel.

Din pacate, majoritatea dintre noi respira superficial, cu partea superioara a pieptului. Cand suntem stresate, respiratia devine si mai superficiala, limitand cantitatea de oxigen pe care o inhalam, facandu-ne si mai tensionate, nerabdatoare si cu o respiratie scurta. Cand te concentrezi pe respiratia adanca, folosindu-te de diafragma sau abdomen, iti aminesti ce inseamna sa fii vie si te pune in legatura cu alte aspecte ale vietii tale.

Beneficiile respiratiei profunde. Practica respiratiei controlate are multe beneficii. Ne ajuta sa ne reluam obiceiul natural de respiratie, uitat din cauza stresului si a timpului. Ajuta respiratia profunda prin diafragma si abdomen, decat din piept. Reduce tensiunea si  elibereaza stresul in timp ce oxigeneaza corpul. Ajuta in digestie prin masarea usoara a organelor abdominale.

De exemplu, respiratia prin piept inseamna inspirarea a o ceasca de oxigen, iar impactul asupra corpului este ca se creeaza valuri in creier mai scurte si mai putin relaxante. Respiratia prin diafragma sau abdomen inseamna echivalentul la un litru de oxigen, iar impactul este ca se creeaza valuri cerebrale lungi, incete, similare cu cele pe care le face creierul cand este relaxat si calm.

Respiratia profunda de baza. Respiratia profunda care se bazeaza pe respiratii clare si puternice prin diafragma, te ajuta sa iti reglezi nivelul de stres. Data viitoare cand te simti incordata, acorda-ti un minut pentru a respira profund si incet.

  1. Stai confortabil cu spatele drept.
  2. Pune o mana pe piept si una pe stomac.
  3. Respira pe nas. Mana de pe stomac ar trebui sa se ridice. Mana de pe piept ar trebui sa se miste foarte putin.
  4. Expira pe gura, impingand cat mai mult aer, in timp ce iti incordezi muschii abdominali. Mana de pe stomac ar trebui sa se miste in timp ce expiri, dar foarte putin.
  5. Continua sa respiri astfel, ca abdomenul tau sa se ridice si sa scada.
  6. Numara incet in timp ce expiri.

Daca ti-e greu sa respiri astfel in picioare, incearca pe podea, pune o carte mica pe stomac si incearca sa respiri astfel incat cartea sa se ridice cand inspiri si sa se retraga cand expiri.

Lasă un răspuns