Te confrunti cu caderea parului? Probabil ca ai nevoie de mai multa vitamina

Categories Frumusete & ModaPosted on

Cresterea parului incepe intern, cu foliculi fericiti si sanatosi. Poti sa aplici toate mastile hidratante de par sau serurile care stimuleaza scalpul pe care le doresti, dar daca corpului tau ii lipsesc nutrientii esentiali, ai incredere in noi, coama ta va avea de suferit. 

Acesta este motivul pentru care multi fani ai frumusetii cauta vitamine pentru par atunci cand se confrunta cu pierderea crescuta. Acum, puteti gasi destul de multe formulari pe piata – de la pulberi de colagen la complexe minerale la tonice bogate in antioxidanti – dar recent ne-a atras atentia o dezbatere in crestere: care este mai bun pentru cresterea parului, vitamina D sau biotina?   

Vitamina D pentru par

Vitamina D este esentiala pentru aproape toate functiile corpului, inclusiv, da, cresterea parului. De fapt, nivelurile insuficiente de vitamina D1 au fost legate de caderea parului. Avand in vedere ca insuficienta clinica de vitamina D persista la aproape jumatate din populatie (41%2, mai exact), poate fi ceva de luat in considerare daca aveti de-a face cu caderea parului. 

Acestea fiind spuse, este important sa promovam si sa mentinem un nivel sanatos de vitamina D, ceea ce este practic imposibil de facut doar cu alimente si soare. Pentru a atinge un nivel optim de vitamina D, expertii recomanda suplimente de vitamina D, in mod ideal unul cu o doza eficienta (5.000 UI) si grasimi incorporate pentru a imbunatati absorbtia. Suna ca o comanda grea, asa ca am compilat aceasta lista la indemana de suplimente de vitamina D care se potrivesc. 

Biotina pentru par

Biotina este probabil cel mai cunoscut jucator, deoarece este implicata in productia de keratine3. Cercetarile arata chiar ca lipsa suficienta de biotina4 poate duce la rupere si caderea parului – cu toate acestea, adevaratele deficiente de biotina sunt destul de rare. 

Totusi, corpul tau nu isi poate produce propria biotina, asa ca trebuie sa o ingerezi pe cale orala. Carnea (in special carnea de organe), pestele, ouale, semintele, nucile si anumite legume (cartofi dulci, broccoli si spanac) sunt surse alimentare de top de biotina, in timp ce suplimentele tintite pot oferi, de asemenea, sprijin. 

Pentru beneficii optime pentru par, ati putea lua in considerare chiar si un supliment de biotina cu nutrienti complementari, cum ar fi vitamina D sau colagen. Am discutat deja despre importanta celor dintai, dar colagenul contine si aminoacizi care sunt necesari pentru producerea de keratine si, prin urmare, pentru cresterea parului. De aceea, puteti gasi cateva suplimente pentru cresterea parului care au atat biotina, cat si colagen, cum ar fi cateva optiuni demne de remarcat din aceasta lista aici. 

Care e mai bun?

Aprecierea noastra: de ce sa nu le combinam? Dupa cum am mentionat, biotina functioneaza bine cu nutrienti complementari, iar vitamina D sprijina multe alte functii ale corpului, in afara de cresterea parului. Sunt sanse, oricum, sa beneficiezi de a obtine mai multa vitamina D. 

Daca preferati sa alegeti o singura ruta, depinde in cele din urma de preferintele personale si de orice considerente legate de stilul de viata. De exemplu, unii oameni care au probleme cu intestinele pot considera ca este dificil sa sustina niveluri sanatoase de biotina5 si ar putea dori sa acorde o atentie deosebita nivelurilor lor. Ca intotdeauna, cel mai bine este sa discutati cu un medic inainte de a incepe orice rutina noua de suplimente - ele va pot ajuta sa alegeti regimul potrivit in functie de istoricul de sanatate si de obiectivele personale. 

Atat vitamina D, cat si biotina pot sustine parul sanatos. Doar sa stiti ca niciunul dintre nutrienti nu va va transforma complet pletele peste noapte; Va recomandam sa folositi vitaminele pentru par ca parte a unei rutine mai extinse si holistice pentru par - in mod ideal, una care include si seruri pentru cresterea parului sanatos, sampoane si diverse produse.