Sfintii Imparati Constantin si Elena – sarbatoriti anual la 21 mai – semnificatie nume

Categories SarbatoriPosted on

Sfintii Imparati Constantin si Elena – sarbatoriti anual la 21 mai – semnificatie nume


In fiecare an, la 21 mai, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin cel Mare si mama sa Elena. Cei doi sfinti au trait in jurul anului 300 (d.Hr.) si au fost cei care au luptat pentru ca religia crestina sa fie recunoscuta de stat, iar legile penale impotriva spiritului crestin sa fie indepartate.

Imparatul Constantin a avut un vis in care Hristos i-a cerut sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor, iar el i-a dat ascultare si astfel cu credinta in suflet a mers la lupta impotriva lui Maxentiu si apoi a lui Liciniu. El a iesit invingator si a devenit suveranul intregului Imperiu Roman. In ajunul luptei pe cer i s-a aratat pe cer o cruce luminoasa deasupra soarelui pe care scria “in hoc signo vinces”, adica: prin acest semn vei invinge. De atunci, credinta crestina i-a ramas in suflet si a luptat pentru cauzele crestinilor.

Constantin cel Mare a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea, unde s-au pus bazele crestinismului, s-au alcatuit primele aticole ale Crezului (Simbolul credintei) si s-a hotarat data Pastelui.

Imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, a fost un model de credinta, ajutandu-i pe cei saraci, impartind ajutoare la biserici, indemnand oamenii catre dragostea crestina, vizitand bolnavii sau pe cei intemnitati. Ea a ajuns la Ierusalim pentru a descoperi pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos, Fiul Domnului. Acolo ea a gasit cele trei cruci pe care fusesera rastigniti Iisus si cei doi talhari. Crucea Domnului a fost cea care a inviat un mort in momentul cand pe rand crucile au fost atinse de el. De atunci Sfanta Cruce a fost depusa si pastrata intr-o biseica din Ierusalim.

Numele Constantin isi are originile in limba latina, insemnand “constant” sau “ferm”.

Numele Elena prvine de la stravechiul nume grecesc Helene, care poate insemna faclie, torta, foc sacru sau lumina arzatoare a soarelui.

La  multi  ani tuturor celor care poarta numele de Constantin sau Elena ori derivate ale acestora!

Lasă un răspuns