Sfaturi pentru poze mai reusite

Categories DiversePosted on
Fiecare fotograf isi doreste din tot sufletul ca fotografiile sale sa fie cele mai reusite si sa iasa din tiparul obisnuit. Din acest motiv, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva sfaturi pentru poze mai reusite.
Este adevarat ca arta fotografica este perceputa diferit de la un fotograf la altul si rezultatul final este, de asemenea, diferit, insa ceea ce orice fotograf isi doreste este perfectiune, indiferent de genul de fotografie pe care il abordeaza. Iar o fotografie reusita reprezinta o fotografie care exprima un mesaj puternic celui care o priveste.

1. Un prim aspect pe care toti fotografii ar trebui sa il ia in considerare este marele avantaj pe care era digitala il pune la dispozitia lor. Aparatele de fotografiat sunt din ce in ce mai avansate din punct de vedere tehnologic si permit realizarea unor fotografii cu adevarat deosebite, singura conditie fiind aceea ca fotograful trebuie sa isi cunoasca aparatul de fotografiat. Asadar, un prim sfat ar fi ca toti fotografii sa cunoasca limitele si sa utilizeze corect aparatul de fotografiat pentru rezultate impresionante.

2. Experienta nu inseamna neaparat performanta, deoarece exista si fotografi care au realizat numeroase fotografii insa fara ca acestea sa surprinda intr-un mod placut si inedit. Ceea ce toti fotografii ar trebui sa faca pentru a avea rezultate excelente este sa experimenteze si sa exerseze. Este foarte important ca fotograful care doreste sa surprinda prin opera sa de arta sa nu ezite sa iasa din sfera fotografiilor clasice si sa incerce sa jongleze cu tot ceea ce era fotografiei digitale ii pune la dispozitie. Cu toate acestea, fotografiile depind in mare parte de iscusinta fotografului si nu de aparatul de fotografiat in sine. Sunt destul de frecvente situatiile in care un fotograf incepator realizeaza fotografii minunate cu un simplu aparat compact si, pe de alta parte, exista si situatii in care fotograful nu reuseste sa exprime nimic printr-o fotografie realizata cu cel mai scump aparat DSLR.

3. Dupa ce fotograful si-a insusit toate caracteristicile aparatului propriu de fotografiat si ii poate cunoaste limitele, inainte de a realiza un anumit gen de fotografie, este important ca fotograful sa se documenteze asupra acestuia. Partea teoretica este si ea foarte importanta in orice domeniu si este completata de partea practica, in cazul de fata realizarea fotografiilor. Doar asa fotograful isi poate aplica propriile idei si va combina spiritul sau creativ cu tehnicile care caracterizeaza diferitele tipuri de fotografie (de exemplu fotografia de potret, fotografia in natura, fotografia de peisaj, etc.).

4. Pentru ca o fotografie sa fie reusita, fotograful trebuie sa isi aleaga un subiect. Indiferent care este subiectul, fotograful trebuie sa se apropie pe cat posibil de acesta pentru ca efectul sa fie mult mai interesant si pentru ca detaliile sa nu se piarda.

5. Rapiditatea este unul dintre elementele cheie ale fotografiei digitale, fotografii putand sa imortalizeze ipostaze unice.

6. Compozitia unei fotografii trebuie sa fie conceputa cu foarte multa atentie de catre fotograf. Folosirea regulii celor trei linii este esentiala, fiind una dintre cele mai importante reguli care stau la baza artei fotografice. Aceasta presupune ca fotograful sa isi imagineze ca fotografia este traversata atat orizontal, cat si vertical de trei linii; la intersectia acestora fotograful trebuie sa isi plaseze cele mai importante elemente care compun fotografia in sine. Niciodata fotografia nu trebuie impartita in doua de linia orizontului. Mai mult decat atat, elementele inutile trebuie eliminate din cadru pentru ca subiectul sa fie plasat unde crede fotograful ca este de cuviinta.

7. Pentru ca fotografia sa fie cu adevarat reusita, fotograful trebuie sa fie selectiv si sa fie capabil sa deosebeasca elementele intre ele si sa reuseasca sa le surprinda pe cele mai importante.

8. Lumina este cel mai important element al fotografiei. Indiferent ca vorbim despre lumina naturala sau despre cea artificiala, aceasta trebuie folosita corespunzator. Alaturi de aceste tipuri de lumina, folosirea blitului este si ea importanta si necesita multa atentie si iscusinta. Jonglarea cu setarile ISO poate avea rezultate cat se poate de interesante si atractive.

9. Unghiul din care este realizata fotografia este si el important si daca aceasta este surprinsa dintr-un unghi diferit fata de cel direct, efectul va fi mult mai interesant.

10. Calitatea este mult mai importanta decat cantitatea. Din acest motiv, fiecare fotografie trebuie gandita. Fotograful trebuie sa vizualizeze, sa isi imagineze si sa simta ceea ce doreste sa imortalizeze.

11. Este foarte important ca fiecare fotograf sa fotografieze pentru el insusi si sa nu se lase influentat de ce este “la moda”, deoarece si fotografia se supune trend-urilor. Avand in vedere ca fotografia este o arta, fotograful trebuie sa incerce ca prin fotografiile pe care le realizeaza sa transmita sentimente si emotii.