Detalii care fac diferenta-dihotomie romantica

Categories Frumusete & ModaPosted on

Ca o regula generala, vremurile de restriste economica angreneaza si in moda tendinte antogoniste. Pe de-o parte asistam la un romantism dus la extrem prin reintoarcerea la un trecut glorios si calduros, pe de alta la un o goticizare aproape infricosatoare.

Extremele se trag si in aceelasi timp fascineaza. Dihotomia tendintelor aduce in prim plan faptul ca moda devine din ce in ce mai permisiva uitand de obtuozitatea caracteristica.

Goticul este reprezentat de aparitille apocalipitice din show-ul Chanel de toamna-iarna in care scenografia devine coplesitoare invaluind sala intr-o atmosfera sumbra si misterioasa.

Simetria este o alta caracteristica care se reflecta atat la nivelul accesoriilor(bratari identice pe ambele incheieturi, dubluri cromatice etc.), cat si in privinta dihotomiei romantic-gotic. Astfel, aceeleasi detalii se regasesc atat in varianta intunecata, cat si in cea solara, romantica.

Asadar, detaliile sunt aceleasi insa registrul difera.

Stilul gotic este abordat prin:

Cromatica

Cromatica mohorata este lait motivul in jurul caruia se construieste stilul gotic. Designerul Ann Demeulemeester sau Karl Lagerfeld redau non-culorile printr-o profunzime extrema, insa variind tonalitatea si catre burgund sau griuri reci.

Flori intunecate

Florile de marime medie pe un fond inchis la culoare au aparut in prezentarile Jil Sander, Antonio Marras sau Erdem. Daca in sezoanele anterioare, motivul floral apare in contexte idilice similare stilului anilor '70, anul acesta florile incorporate in imprimeuri au valente difuze. Un alt element recurent al tiparului floral ar fi si acela al aplicatiilor texturate pe materiale rigide.

Aplicatii din pene

Ornamentele din pene au fost folosite pe scara larga in prezentarile designerilor asigurand in aceelasi timp aceea substanta nedefinita proprie stilului gotic. Asteapta-te sa le intalnesti pe accesorii precum genti sau incaltamintea, dar la nivel vestimentar prin combinatii de pene si sifon transparent.

Pliseuri din sifon

Vera Wang reuseste sa capteze intocmai spiritul gotic realizand o alternanta imperceptibila de intuneric si lumina cu ajutorul rochiilor lungi din sifon plisat.

Gulere victoriene

Devenite parte integranta a unui stil aristrocat, gulerele inalte de inspratie victoriana adauga un plus de mister unui stil ce frizeaza deja un soi de ocultism.

Stilul romantic contine practic aceleasi detalii, insa privite pozitiv avand imprimat un soi de nostalgie visatoare.

Cromatica

Cromatica pieselor se invarte in jurul pastelurilor delicate pe materiale suave, transparente.

Flori pastelate

Casa Missoni, celebra pentru tricotajele sale suprinzatoare, face un pas inainte in sectorul imprimeurilor realizand o colectia sofisticata prin mixul de materiale cu texturi diferite, dar si datorita alternantiei imprimeului floral cu tricotajele oversized.

Volane

Christian Dior sau Alberta Ferretti isi iau ca sursa de inspiratie moda anilor '20 si aceea decandenta romantica. Valuri de materiale sunt cusute in forme sinuoase iar volanele discrete sunt transformate in gulere inalte de inspiratie aristrocata.

Aplicatii din pene

Colectia semnata de Sarah Burton pentru Alexander McQueen a omagiat penele decorative- au fost folosite cu precadere cele albe, fine, eterice la baza rochiilor sau in jurul gatului pe bluze fine din matase.

Sifon transparent

Jocul transparentelor continua si sezonul de iarna adaugandu-i calitati eterice. Bluze diafane, rochii suave au trasformat podiumurile in imagini desprinse din povestile cu zane.

Opozia lumina-intuneric devine mai prezenta ca oricand in campaniile designerilor reducandu-se si in moda la esentele contradictorii, singurele capabile sa impresioneze privitorul.