Cum sa nu te ingrasi de Sarbatori

Categories SarbatoriPosted on
Iarna suntem supusi celui mai dificil test de vointa deoarece mancarurile traditionale, dulciurile si cozonacii specifici sunt foarte greu de ignorat. Desi slabitul in perioada de iarna este aproape imposibil, mentinerea greutatii nu trebuie sa fie la fel de complicata. Secretul consta in moderatie si echilibru, si nu in infometare si sacrificiu. Probabil ca aceasta ultima afirmatie nu reprezinta o noutate pentru nimeni, insa ramane un adevar dovedit. Dr. Luigi Gratton, vicepresedinte pe probleme medicale si educatie medicala in cadrul Herbalife, ne impartaseste cateva trucuri pentru mentinerea siluetei in timpul sarbatorilor de iarna. Amesteca arome asemanatoare - spre exemplu, consuma la masa numai alimente sarate sau cu multa carne. Cu siguranta te vei plictisi repede de acelasi gust, prin urmare te vei simti satul dupa mai putine calorii decat in mod obisnuit. Foloseste cele mai mici farfurii - avand in vedere ca exista tendinta de a goli farfuria, indiferent de dimensiune, incepe masa cu legume si lasa mai putin loc pentru alimentele bogate in calorii (produse din carne, branzeturi sau dulciuri). In zilele de sarbatoare (Craciun, Anul Nou) mananca putin si redus in calorii pentru a te desfata mai tarziu, insa ai grija sa nu te infometezi pentru ca mai apoi sa faci excese seara, la petrecere. Nu sta prea mult timp langa masa - daca nu pui de la inceput ceea ce-ti place pe farfurie, nu vei sti cat mananci cu adevarat si cand sa te opresti. Cea mai mare greseala este sa te invarti in jurul mesei si sa incerci ceva nou la fiecare 5-10 minute. Opreste-te din mancat la primul semn de saturatie - nu te gandi ca trebuie neaparat sa termini tot din farfurie doar fiindca ai platit pentru mancarea respectiva. Mai bine intreaba daca poti lua la pachet ce ramane. Uneori portiile de la restaurant pot fi de doua-trei ori mai mari decat ai cu adevarat nevoie. De asemenea, poti inlocui friptura cu garnitura cu o portie dubla de legume. Important este sa te opresti atunci cand corpul iti semnaleaza acest lucru. Alege doar ceea ce-ti place - nu irosi calorii pretioase pe biscuiti si chipsuri. Selecteaza doar acele alimente care iti plac foarte mult sau pe care le asociezi cu aceasta perioada a anului. Un pahar de apa intre cocktailurile de alcool - alcoolul este de doua ori pacatos in perioada Sarbatorilor. Pe de o parte tinde sa slabeasca rezistenta organismului, in special in fata tentatiilor alimenare, iar pe de alta parte contribuie si la cresterea nivelului de calorii.  Strecoara un pahar cu apa intre cele de vin sau tarie. 30 de minute de miscare in fiecare zi - aceasta regula nu tine de anotimp. Sedentarismul este fara indoiala unul dintre cei mai mari dusmani ai nostri. Prin urmare, indiferent de alegerile tale culinare din aceasta perioada, nu renunta la antrenamentul zilnic. Pe langa arderea caloriilor, sportul contribuie la eliberarea de stres si tensiune, astfel incat sansele de a te refugia in mancare vor fi cu mult reduse. H2O, H2O, H2O - cateva inghitituri de apa la intervale scurte mentin organismul bine hidratat. Apa ajuta la transportul nutrientilor si elimina toxinele avand un rol important in reglarea temperaturii organismului. In plus, sa nu uitam ca apa nu contine nici grasimi, nici calorii, nici colesterol. Pastreaza-ti calmul - pe cat este de frumoasa si de asteptata, perioada Sarbatorilor de iarna poate fi si destul de stresanta. Incearca sa nu exagerezi in privinta viselor si asteptarilor pentru aceasta perioada. Organizeaza-ti foarte bine timpul si fa o lista de prioritati a activitatilor importante. Fii realist cu privire la ce poti si ce nu poti face si nu uita sa-ti pastrezi timp si pentru activitati care te relaxeaza.