„A Star Is Born”: toate cele patru versiuni si de ce filmul continua sa revina

Categories DiversePosted on

Un barbat de succes descopera o tanara, doar pentru a fi eclipsat de succesul ei si a cadea prada propriilor demoni: aceasta este povestea centrala, imuabila a tuturor celor patru iteratii din A Star Is Born , desi detaliile se schimba, adaptandu-se la fiecare dintre ele.

De ce sa continui sa reluezi aceeasi naratiune? Oamenii de la Hollywood cred in aceasta mitologie ca exista atat de mult spatiu in universul stelelor si, pentru ca cineva sa urce, trebuie sa cada.

Este mitul structurat preferat de la Hollywood despre sine. Hollywood face aceste filme, precum A Star Is Born, care se presupune ca sunt autocritice, ca si cum ar fi fost facute de cineva din afara Hollywoodului. Dar, intr-adevar, acel film este evident si un produs de la Hollywood. Pe masura ce se critica, sustine si fascinatia publicului fata de modul in care functioneaza.

Dar, avand in vedere remake-ul de anul acesta pentru cele opt premii uimitoare ale Academiei, inclusiv cel mai bun film si Lady Gaga pentru cea mai buna actrita, exista o valoare in examinarea fiecarei versiuni si a modului in care povestea a evoluat din 1937 pana in prezent. Mai jos, toate cele patru filme A Star Is Born si modul in care se strang.

1. 1937: In rolurile principale, Janet Gaynor si Fredric March

Filmul din 1937 o urmareste pe Esther Blodgett (Janet Gaynor), o fermiera din Dakota de Nord care pleaca la Hollywood cu speranta de a deveni mare. Ea il intalneste pe actorul de succes Norman Maine (Fredric March), care isi ajuta cariera in timp ce perechea se indragosteste. Pe masura ce ea devine un nume mare, el cedeaza alcoolismului. In special, in timp ce remake-urile ulterioare ar contine toate numere muzicale, nu exista niciuna in aceasta prima versiune.

Intr-un fel, chiar si acest prim As Star Is Born a fost un remake: se inspira din filmul What Price Hollywood din 1932 ? , care s-a bazat la randul sau pe relatia din viata reala dintre actrita Colleen Moore si John McCormick . Filmul respectiv a fost regizat de George Cukor, care a refuzat sa regizeze primul A Star Is Born, dar a urmat sa regizeze primul sau remake in 1954.

2. 1954: In rolurile principale, Judy Garland si James Mason

George Cukor s-a intors pentru a regiza prima iteratie muzicala a filmului A Star Is Born — prin directorii de studio au refilmat si au taiat scene fara aprobarea lui. In cele din urma, a fost lansata o versiune pentru pasionatii de film care intentiona sa reconstruiasca viziunea lui Cukor.

Povestea urmeaza acelasi arc general ca si filmul din 1937, cu o tanara speranta descoperita de un actor vedeta care a trecut de apogeul. Devine gelos pe succesul ei tot mai mare si, in cele din urma, se sinucide mergand in mare (aceeasi metoda folosita de personajul lui Fredric March in primul A Star Is Born ).

Filmul a fost prezentat drept revenirea lui Judy Garland, dupa ce ani de lupta cu sanatatea mintala si dependenta au determinat-o sa negocieze o eliberare din contractul ei cu MGM cu patru ani mai devreme.

3.  1976: In rolurile principale, Barbra Streisand si Kris Kristofferson

Al treilea film are cele mai multe in comun cu remake-ul de anul trecut. Schimba decorul povestii de la Hollywood la industria muzicala si are un star rock in varsta ca lider masculin. De asemenea, o prezinta ca ingeniozitate pe muzicianul de mare renume Barbra Streisand.

Exista, de asemenea, cateva plecari mai subtile, informate de schimbarea politicii si a normelor de gen. De exemplu, in primele doua filme, sotia indurerata declara ca de acolo se va numi „Doamna Norman Maine”. In versiunea din 1976, ea se numeste „Esther Hoffman Howard”, luand doar numele de familie de la regretatul ei sot, John Norman Howard.

In timp ce toate celelalte iteratii ale filmului au obtinut un succes critic, A Star Is Born din 1976 a primit recenzii negative sau mixte. Dar asta nu a impiedicat-o sa devina populara in randul publicului: a fost un mare succes la box-office.

Telespectatorii s-au indragostit si de o melodie originala din film, „Evergreen (Love Theme from A Star Is Born )”, nu spre deosebire de mania „Shallow” care parea sa captiveze tara luni de zile in ultimul an.

4.  2018: In rolurile principale, Lady Gaga si Bradley Cooper

Intriga generala a 2018 A Star Is Born pare foarte asemanatoare cu versiunea din 1976, dar exista inca cateva diferente importante. Pentru prima data, nu este gelozia fata de faima sotiei sale la fel de mult, precum propriile sale dependente in rolul principal masculin.

De asemenea, numele sunt schimbate: Esther este schimbata cu Ally, iar intr-un riff despre Norman Maines din filmele din 1937 si 1954, starul rock il poarta Jackson Maine.

Este, de asemenea, prima data cand unul dintre vedetele filmului, Bradley Cooper, a devenit regizor; desi Barbra Streisand a fost destul de implicata in productia din 1976, a fost producator executiv si a scris muzica pe langa actorie.