Exercitii de propioceptie pentru leziuni ale umarului

Categories Dieta & FitnessPosted on

Observati o oarecare instabilitate la umar dupa ce ati suferit o accidentare? Va explicam 5 exercitii pentru a va recapata increderea.

Este foarte important sa efectuati exercitii de proprioceptie pentru leziunile umarului. Daca nu facem acest lucru, pe termen mediu-lung pot aparea decompensari, instabilitate sau o serie de patologii articulare sau musculare.

In continuare, vom vedea cateva exercitii de proprioceptie pe care le putem face atunci cand ne revenim dupa o leziune in aceasta zona a corpului. In acest fel, vom imbunatati starea de sanatate a structurilor si vom putea preveni complicatiile viitoare.

Proprioceptia pentru leziunile umarului

Inainte de a enumera exercitiile, este important de mentionat ca ar trebui sa le facem intotdeauna fara durere . Exista o mare varietate de leziuni ale umarului pe care le putem suferi si fiecare are timpul sau de recuperare. Din acest motiv, trebuie sa ne asiguram impreuna cu medicul sau kinetoterapeutul ca reabilitarea este suficient de avansata pentru a le efectua.

In orice caz, daca incercam sa facem unul si observam durere, ar trebui sa ne oprim imediat si sa trecem la altul care este mai usor. Acestea fiind spuse, un studiu confirma importanta acestui tip de exercitiu dupa o accidentare pentru a obtine o recuperare completa.

Aici sunt cateva exemple:

1. Tinerea unei mingii fara sa cada 

Incepem cu un exercitiu simplu. In primul rand, ne ridicam si intindem bratul ranit inainte. In mana punem o farfurie plata sau un element similar, iar pe acesta, o minge. Exercitiul consta in a nu lasa mingea sa cada la pamant . Daca reusim sa-l mentinem echilibrat in pozitia de start, il putem complica prin miscarea farfurii in cercuri.

2. Recuzita multidirectionala

Pentru acest exercitiu, incepem sa stam pe pat sau pe canapea. Ceea ce vom face este sa coboram pe o parte a ranii si sa amortizam usor caderea cu bratul al carui umar a suferit ranirea . Apoi, vom reveni la pozitia initiala si vom scadea din nou greutatea corpului.

Cu toate acestea, trebuie sa cautam sa sprijinim mana in locuri diferite de fiecare data. Adica mai aproape de corp, mai departe, putin inainte sau inapoi... Important este sa faci acest exercitiu cu calm. Aceasta implica efectuarea tuturor miscarilor incet, concentrandu-ne pe zona in care punem mana.

3. Echilibrul la perete

Pentru acest ultim exercitiu bland, vom avea nevoie de o minge si un perete. In primul pas stam cu fata la perete, la o asemenea distanta incat pentru a ajunge la el trebuie sa coboram putin inainte. Ne sprijinim de perete de la aceasta distanta, cu mingea intre maini si perete.

Exercitiul va consta in eliberarea intai a unei maini si, prin urmare, rezistenta greutatii corporale cu cealalta si apoi cealalta. Ceea ce facem cu mana libera va marca dificultatea exercitiului. Daca ne lasam putin si ne intoarcem, va fi mai lin.

Totusi, daca vrem sa o complicam, putem sa o aducem spre corp, sa o intindem perpendicular sau chiar sa facem cercuri. Orice gest pe care il facem cu mana libera va face ca mana de pe minge sa lucreze in echilibru.

4. Stabilitate pe roata

Pentru acest exercitiu ne vom pozitiona ca si cum am fi de gand sa facem flotari dar pe o rola sau alt element instabil. Adica ne punem mainile pe rola si ne sprijinim pe varful picioarelor, tinand mereu spatele drept.

Singurul lucru pe care il cautam este sa mentinem pozitia . Vom observa ca umerii lucreaza pentru a se adapta, intrucat ne aflam pe o suprafata instabila.

5. Lucrati pe roata pentru abdomene

Cu aceste exercitii, adaugam dificultate celui precedent . Pornim de la pozitia descrisa in ultima lucrare si de acolo facem urmatoarele:

  • Miscam mainile in afara si inauntru. Adica mana stanga la stanga, mana dreapta la dreapta. Si apoi stanga spre centru si dreapta spre centru.
  • Vom cauta sa impingem zona dorsala a coloanei vertebrale spre exterior. Adica, fara a misca bratele, „trageti” spatiul pe care il avem intre umeri spre exterior. Apoi, revenim la pozitia normala si repetam ​​exercitiul.
  • Daca suntem intr-un stadiu foarte avansat, putem face direct flotari pe aceasta platforma instabila.

Propioceptia, exercitii esentiala pentru leziunile umerilor

Dupa cum arata cercetarile, exercitiile de proprioceptie pentru leziunile umarului sunt esentiale pentru a elimina orice indiciu de instabilitate . Aceste 5 exercitii merg foarte bine pentru a recupera proprioceptia —echilibrul— a umarului.

Trebuie avut in vedere faptul ca mai multe articulatii se reunesc in umar, precum si un cadru muscular si ligamentar complex. Dupa cum am spus la inceput, exercitiile ideale vor varia in fiecare caz, dar cele mentionate mai sus sunt bune pentru lucrul zonei in general. Trebuie doar sa ne amintim sa le facem intotdeauna fara a provoca durere.